16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSănătate în pacheţelul pentru şcoală

Sănătate în pacheţelul pentru şcoală

Şcoala şi grădiniţa abia au început şi cu siguranţă că mămicile deja se gândesc ce să le pună copiilor la pachet. Cum alimentaţia sănătoasă trebuie să fie o prioritate, site-ul sfatulparintilor.ro vă avertizează în legătură cu cinci alimente care nu au ce căuta în ghiozdanul unui copil, chiar dacă sunt preferatele lui.

Primele pe listă sunt gustările cu fructe, alimente dulci pe care copiii le adoră. Stomatologii nu sunt de acord cu ele, pentru că acestea sunt principalii vinovaţi pentru apariţia cariilor, iar părinţii le-ar interzice, pentru că gustările de acest fel mustesc de coloranţi şi arome artificiale şi, deşi pe etichetă apare cuvântul „fructe“, cele mai multe conţin o cantitate prea mică. Chiar şi cele care conţin fructe adevărate sunt lipsite de fibre sănătoase şi apă, două elemente care se găsesc din plin în fructul proaspăt. Prin urmare, dacă vreţi ca micuţul să mănânce fructe, puneţi-i la pachet struguri, fructe de pădure, mandarine, care sunt comod de mâncat şi mult mai sănătoase.

Dulciuri cumpărate

Părinţii ştiu că mai toate prăjiturelele şi deserturile din comerţ nu sunt deloc sănătoase, dar totuşi le pun în ghiozdănel, pentru că aceste dulciuri le plac copiilor. De ce nu este un astfel de desert sănătos? Nutriţioniştii spun că prăjiturelele sunt o bogată sursă de grăsimi trans (nesaturate) care trebuie ocolite şi de copii, şi de adulţi deopotrivă. Pentru a vă asigura că cel mic mănâncă sănătos, cea mai bună soluţie este să vă transformaţi în „omul rău“ şi să interziceţi consumul acestor dulciuri. Copiii trebuie să înveţe că desertul nu este obligatoriu la fiecare masă, ci doar un răsfăţ care se consumă din când în când. În plus, pentru a satisface pofta de dulce a celui mic, îi puteţi pune la pachet prăjituri făcute în casă. Iar dacă le preparaţi împreună, distracţia va fi garantată, iar cel mic va fi încurajat să le mănânce.

Suc la cutiuţă

Zahărul e zahăr şi, indiferent sub ce formă intră în alimentaţie, nu este sănătos. Chiar dacă vorbim de sucul de fructe de la cutiuţă, care are adaos de zahăr, sau de cel pregătit în casă, nici unul nu este o opţiune sănătoasă, pentru că prin procesare dispar fibrele atât de necesare organismului. Acest lucru nu înseamnă că trebuie interzis în totalitate sucul de fructe, însă poate fi consumat în ocazii speciale şi doar dacă este preparat în casă. Cel mai bine este să învăţaţi copilul să mănânce fructul întreg, motivând, de exemplu, că „fructele se mănâncă, nu se beau!“. De asemenea, îl mai puteţi „păcăli“ pe cel mic cu un smoothie – un amestec preparat din fructul întreg pasat, iaurt şi, eventual, gheaţă.

Biscuiţi

Copiii găsesc biscuiţii delicioşi, pentru că sunt dulci şi crocanţi. Numai că cei mai mulţi sunt făcuţi cu făină albă, conţin conservanţi şi uleiuri nesănătoase care vor face ca micuţii să devină obosiţi şi iritaţi. Citiţi cu atenţie etichetele şi învăţaţi să faceţi diferenţa între „100% cereale integrale“ şi „conţin cereale integrale“. De asemenea, nutriţioniştii vă recomandă să alegeţi produsele pe a căror etichetă scrie că respectivul produs conţine cel puţin trei grame de fibre. Însă, tot ce e făcut în casă este mai bun, întrucât aveţi controlul asupra ingredientelor. Prin urmare, cumpăraţi făină integrală şi preparaţi în casă cei mai delicioşi şi sănătoși biscuiţi pentru copilul dumneavoastră.

Mezeluri

În fine, dar nu în cele din urmă, mezelurile trebuie excluse nu doar din pachetul copilului, ci şi din alimentaţia lui. Poate vă este greu să renunţaţi la mezeluri, dar ca să vă fie mai uşor, citiţi eticheta. Când veţi vedea câţi nitraţi şi nitriţi conţin, cu siguranţă vă veţi gândi de două ori înainte să puneţi aceste produse în coşul de cumpărături. Renunţaţi, de asemenea, la crenvurşti sau la şniţelele semipreparate (nuggets) şi veţi reduce considerabil riscul apariţiei unor boli de inimă şi chiar a anumitor tipuri de cancer. Optaţi, în schimb, pentru ceva preparat în casă, pentru că ştiţi exact ce ingrediente folosiţi şi puteţi limita la maximum adaosurile nesănătoase.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS