11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOraşul femeilor fără chip

Oraşul femeilor fără chip

Mutilate cu acid de soţi geloşi sau de iubiţi frustraţi. În fiecare an, cazurile de atac cu acid asupra femeilor sunt în continuă creştere în Bangladeş, una dintre cele mai populate ţări din Asia, relatează corriere.it.

În Bangladeş, una dintre cele mai populate ţări din Asia, cu 140 de milioane de locuitori, condiţiile de viaţă pentru femei par să fie, de la cele mai fragede vârste, dintre cele mai dificile din lume. În această ţară, aflată între India şi Birmania şi cu ieşire la Golful Bengal, delictele şi reglările de conturi sunt la ordinea zilei, fiind de multe ori provocate de promisiuni de căsătorie nerespectate sau de dispute pe case, terenuri şi interese economice de diferite tipuri. Se poate chiar vorbi de un fel de război local, în care tot mai folosită este o armă extrem de silenţioasă, dar letală: acidul. „Popularitatea“ acidului se datorează şi faptului că este ieftin şi este prezent din abundenţă, fiind folosit în fiecare zi pentru realizarea şi prelucrarea bijuteriilor. Mai nou însă, el este folosit tot mai frecvent pentru a mutila chipul a sute de femei. De altfel, drama femeilor mutilate cu acid e tema unui tulburător documentar, cu titlul „Saving Face“. Documentarul, care a luat Oscarul anul acesta, vorbeşte despre femei ale căror chipuri au fost mutilate pentru totdeauna şi ale căror vieţi au fost dramatic schimbate într-o fracţiune de secundă. Potrivit datelor Acid Survivors Foundation, în ultimul deceniu, 450 de femei pe an au fost mutilate pe viaţă după ce au fost atacate cu acid. Este şi cazul Helenei, o tânără de 21 de ani, care în prezent este pacientă a Dhaka Medical College and Hospital din capitala statului asiatic, al cărei chip a rămas brăzdat pe vecie de cicatrice, după ce a fost atacată cu acid de propriul soţ. Nici femeia, nici familia acesteia nu intenţionează să îl denunţe pe agresor. Iar acest caz nu este singular. Este bine ştiut că, pe aceste meleaguri, soţii sunt autorizaţi de mii de ani să îşi pedepsească exemplar soţiile dacă ei cred că sunt prea cochete sau prea independente.

Pedepse crude

Asma Akhtar avea 12 ani când un băiat din satul său a cerut-o în căsătorie. Oferta a fost însă respinsă categoric de familia fetei, pentru că aspirantul logodnic nu se ridica la nivelul social al alesei sale. Dezamăgit și frustrat, băiatul s-a răzbunat aruncând acid pe fața fetei. Ca urmare a acestui fapt, adolescenţa şi viaţa acesteia a fost distrusă. Asma a fost condamnată să poarte permanent o mască neagră, care îi acoperă faţa mutilată, abia lăsând să ajungă lumina la singurul ochi rămas neafectat de acid. Acelaşi destin trist l-a avut şi Monjla, de 19 ani, care, deşi s-a căsătorit din dragoste, în noaptea nunţii nu a avut parte de săruturi şi mângâieri din partea soţului. Dezamăgit de zestrea alesei sale, acesta a aruncat pe faţa miresei o sticlă de acid. Totul se întâmpla în luna decembrie a anului trecut, cu puţin timp înainte de Crăciun. Atacurile cu acid continuă să fie un fenomen alarmant şi reprezintă o ameninţare gravă pentru populaţia statului Bangladeş, chiar dacă autorităţile vorbesc de o scădere a numărului de incidente: potrivit unei statistici nu tocmai recente, în perioada mai 1999 – decembrie 2010, 2.433 de persoane ar fi fost victimele unor atacuri cu acid. Tragic este că şansele de recuperare sunt minime. Doctorul Samanta Lal Sen, medic primar la Dhaka Medical College and Hospital, îşi aminteşte că la începutul carierei sale în spital „erau doar cinci sau şase paturi“ şi că intervenţiile în cazul persoanelor mutilate „se desfăşurau cu mari dificultăţi în singura sală de operaţii“. În ciuda faptului că a apelat la ajutorul unora dintre cei mai mari medici din Italia şi Spania, „nimeni nu a reuşit să refacă fizionomia originală a unei femei sau a unui bărbat după ce au suferit leziuni cu adevărat teribile“, a mai spus medicul.  

Departe de oglindă

La cinci ore de capitala Dhaka, în sud, se află Satkhira, un oraş care găzduieşte o mare comunitate de oameni mutilaţi. Pe străzile acestui oraş sunt prezente la tot pasul femei desfigurate în mod grotesc, unele complet oarbe, altele surde, altele complet pierdute, fantome cu trecut înfiorător. Cea mai tânără dintre acestea se numeşte Sonali și are doar zece ani. La doar 18 luni, era împreună cu mama şi cu tatăl său, când a fost atacată de un bărbat nebun, care i-a aruncat în faţă o sticlă de acid, fetiţa orbind pe loc.
Şi mai înspăimântătoare este povestea unei femei de 30 de ani, orbită complet de soţ, care însă a fost nevoită să se întoarcă lângă acesta, neavând altă soluţie pentru a supravieţui.
Femeile încă nu au un cuvânt de spus şi cu atât mai mult nu îndrăznesc să protesteze, temându-se de posibilele consecinţe cu care trebuie să se confrunte după aceea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS