10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Avionul viitorului

Armata americană a testat recent Prototipul X-51 Waverider, care poate atinge viteza de 7242 km/h, informează dailymail.co.uk. Conform unui comunicat de presă emis de NASA, aeronava hipersonică denumită X-15 Waverider, aparţinând deja armatei americane, este echipată cu un motor revoluţionar care o poate propulsa cu viteza incredibilă de Mach 6, adică circa 7.240 de kilometri pe oră.
X-51 Waverider este echipat cu un motor de tip scramjet, care face în aşa fel încât combustiile să aibă loc atunci când fluxul de aer, în care este injectat hidrogen, depăşeşte viteza sunetului. În teorie, motoarele de tip scramjet permit atingerea unor viteze Mach 20 (24.500 de kilometri pe oră). Proiectul X-51 Waverider a luat naştere ca urmare a eforturilor depuse de reprezentanţii Agenţiei pentru proiecte Avansate în Apărare (DARPA), NASA, Air Force şi Pratt & Whitney.
Aeronavele din clasa căreia îi aparţine prototipul X-51A Waverider sunt cunoscute şi sub denumirea comună de „avioane care respiră“, deoarece, în loc de a transporta concomitent combustibil şi oxigenul necesar pentru ardere, transportă hidrogen şi absorb din aerul atmosferic oxigenul necesar funcţionării motorului. Aerul este absorbit în faţa motorului, iar după ce hidrogenul este injectat în curentul de aer, gazele sunt comprimate, ceea ce duce la creşterea temperaturii. Fenomenul generează forţe imense şi permite aeronavei să atingă viteze cu mult peste cele atinse de avioanele de tip Concorde.

Primul test

Cu ocazia zborului de test, aeronava a fost transportată până la înălţimea de circa 15.240 de metri de un avion militar B52, fiind lansată în apropiere de promontoriul Point Mugu, de pe coasta vestică a SUA.
Dacă totul decurge conform planurilor specialiştilor americani, motoarele aeronavei vor fi acţionate din acest punct, propulsând aeronava la viteza de peste Mach 6 şi ridicând-o până la altitudinea de 21.000 de metri. Această primă misiune urma să dureze doar 300 de secunde, după acest zbor istoric prototipul urmând să se prăbuşească în ocean. Până acum, John P. Haire de la Edwards Air Force Base a confirmat că testul s-a desfăşurat potrivit aşteptărilor, el nemaifăcând alte precizări suplimentare. Proiectul X51A Waverider este susţinut financiar de NASA şi de Pentagon, cei din urmă sperând să-l folosească în cadrul noilor generaţii de arme, precum şi în cadrul aeronavelor militare de tip stealth. Potrivit specialiştilor, programul „The Waverider“ a costat până în prezent 89 de milioane de lire sterline.
Delia Pătru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS