20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimente pentru inimă

Alimente pentru inimă

Una dintre primele condiţii pentru a avea grijă de inima dumneavoastră este să consumaţi alimente sănătoase. Bineînţeles, o altă condiţie necesară este mişcarea. În caz contrar, inima dumneavoastră, mai devreme sau mai târziu, va da semne de oboseală.
Alimentele sunt un factor determinant pentru sănătatea inimii. Potrivit sfatulparintilor.ro, printre alimentele sănătoase recomandate pentru inimă se numără sfecla elveţiană. Legumele verzi sunt bogate în potasiu, magneziu şi minerale, care ajută la ţinerea sub control a presiunii arteriale. Fibrele, vitamina A şi antioxidanţii (luteină şi zeaxantină) sunt şi ele de un real folos pentru sănătatea inimii.
Sfecla elveţiană poate fi servită la friptura pe grătar sau ca pat pentru peşte. De asemenea, legumele verzi pot fi pregătite sub formă de sote cu ulei de măsline şi usturoi, asezonate cu piper şi cu ierburi aromate.
Un alt aliment extrem de sănătos este morcovul. Studii recente asupra morcovilor au scos la iveală faptul că aceste legume ajută reglarea nivelului de zahăr în sânge şi reduc riscul de a dezvolta diabet. De asemenea, morcovii sunt în topul alimentelor care luptă împotriva colesterolului datorită conţinutului mare de fibre solubile, aceleaşi ca şi în cazul ovăzului.
Din meniu nu poate lipsi orzul. Această cereală integrală poate fi folosită în locul orezului în supe sau tocăniţe. Fibrele pe care orzul le conţine pot scădea nivelul colesterolului şi pot, de asemenea, reduce nivelul glucozei din sânge.
Cerealele integrale sunt pline de nutrienţi. Boabele de orz sunt excelente pentru a fi servite pe post de garnitură.
De asemenea, ovăzul, în toate formele sale, vă poate ajuta inima prin scăderea nivelului LDL (colesterolul rău). Un bol cu ovăz vă poate astâmpăra foamea pentru mai multe ore şi menţine nivelul zahărului stabil – ceea ce îl face foarte folositor în cazul bolnavilor de diabet.
Ovăzul poate fi folosit în locul firimiturilor de pâine atunci când preparaţi anumite reţete.

Sănătate în farfurie

Pentru a avea o sănătate de fier nu trebuie să uitaţi din meniu nici seminţele de in, mai ales că acestea au trei elemente esenţiale sănătăţii inimii: fibre, fitochimicale, numite lignan, şi omega 3.
De exemplu, puteţi consuma seminţe de in cu cereale şi iaurt. De altfel, iaurtul degresat este recomandat adesea pentru sănătatea oaselor, însă ajută şi la ţinerea sub control a tensiunii arteriale. Laptele este bogat în calciu şi potasiu, însă iaurtul are de două ori mai mult din aceste importante minerale.
De asemenea, cafeaua şi ceaiul pot ajuta la protecţia inimii prin ţinerea departe a diabetului de tip 2. Studiile au arătat că persoanele care beau trei-patru ceşcuţe de cafea sau ceai pe zi pot reduce riscul cu până la 25% şi chiar şi varianta decofeinizată are acelaşi efect. Însă persoanele care au diabet sau suferă de hipertensiune trebuie să fie atente întrucât cafeaua poate cauza probleme.
Pentru a limita depunea de grăsimi şi caloriile, este recomandat să beţi cafea neagră. Printre ingredientele recomandate se numără boiaua de ardei iute, care poate preveni creşterea nivelului de insulină după masă. Un studiu realizat în Australia a arătat că simpla adăugare a ardeiului iute într-un hamburger a dus la scăderea nivelului de insulină la voluntarii supraponderali.
De altfel, atât boiaua de ardei iute, cât şi ardeiul iute normal sunt înlocuitori excelenţi pentru sare.

Beneficii ascunse

În cazul în care totuşi nu vă daţi în vânt după boia şi doriţi să aveţi sare în mâncare, puteţi utiliza sarea Kosher. Aceasta este recomandată persoanelor care au tensiunea arterială mare. Acest tip de sare îţi oferă aceeaşi savoare, însă cu mai puţin sodiu decât varianta obişnuită. Însă, nici această sare nu trebuie folosită în exces.
Lista alimentelor benefice pentru sănătate continuă cu cireşele. Acestea conţin antocianină, un antioxidant despre care se crede că protejează vasele de sânge. Cireşele, în orice formă, furnizează aceşti nutrienţi care menţin sănătatea inimii.
Un alt fruct recomandat sunt afinele. Lista nutrienţilor sănătoşi din afine este foarte mare: antocianine, care le oferă culoarea albastră şi care susţin sănătatea inimii, acid elagic, beracaroten, acid folic, luteină, vitamina C, magneziu, potasiu şi fibre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS