11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOboseala afectează eficienţa vaccinurilor

Oboseala afectează eficienţa vaccinurilor

Un studiu recent al oamenilor de ştiinţă americani a relevat faptul că lipsa de odihnă poate afecta negativ eficienţa vaccinurilor, relatează cotidianul Daily Mail

Dacă ştiţi că trebuie să vă imunizaţi înainte de concediu, ar fi bine să vă eliberaţi programul şi să fiţi sigur că dormiţi bine în noaptea următoare vaccinului, altfel riscaţi să îl faceți degeaba. Membrii unei echipe de cercetători de la Universitatea California, San Francisco, au analizat reacţia pe care sistemul imunitar o are la vaccinuri în condiţii normale şi au constatat că lipsa de somn reduce semnificativ eficienţa imunizării. Experimentul a fost realizat pentru vaccinurile împotriva hepatitei B, constatându-se că pacienţii imunizaţi care au dormit mai puţin de şase ore în noaptea de după administrarea injecţiilor au dezvoltat mai puţini anticorpi decât cei care au dormit peste şapte ore. Testele pentru alte tipuri de vaccin urmează să fie realizate rând pe rând, însă cercetătorii susţin că rezultatele preliminare ar trebui să îi îndemne deja pe medici să îşi avertizeze pacienţii despre importanţa odihnei în cazul vaccinării. „Având în vedere viaţa extrem de aglomerată a omului modern şi faptul că muncim mai mult ca altă dată şi că folosim foarte mult tehnologia, oboseala cronică a devenit un fel de stil de viaţă. Totuşi, este bine de ştiut faptul că există o legătură foarte clară între odihnă şi starea de sănătate“, a explicat medicul Aric Prather, coordonatorul studiului.

Rezultatele experimentului

Pentru a explora în ce măsură durata, eficienţa şi calitatea somnului – elemente evaluate la domiciliul pacienţilor, nu în mediu controlat – ar afecta procesul de imunizare, extrem de important pentru protecţia împotriva infecţiilor, oamenii de ştiinţă americani au analizat răspunsul imunologic la vaccinul împotriva hepatitei B. Grupul de subiecţi a fost format din 125 de adulţi sănătoşi şi nefumători (70 de femei şi 55 de bărbaţi) cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Fiecărui voluntar i s-a administrat un vaccin standard împotriva hepatitei B, respectiv trei doze, dintre care prima şi a doua au fost administrate la o distanţă de o lună, iar cea de-a treia după şase luni. Înainte de cea de-a doua şi cea de-a treia injecţie a fost măsurat nivelul de anticorpi, operaţiune care a fost reluată şi la şase luni de la administrarea ultimei doze, obiectivul fiind acela de a stabili dacă pacienţii au avut o „reacţie clinică de protecţie“.
Toţi participanţii la experiment au completat un jurnal al somnului, furnizând detalii despre ora la care au mers la culcare, ora de trezire şi calitatea somnului, iar 88 dintre subiecţi au fost monitorizaţi cu ajutorul unui actigraf, un dispozitiv electronic care a analizat ciclul odihnă-activitate. Oamenii de ştiinţă au constatat că participanţii care au dormit în medie mai puţin de şase ore pe noapte au prezentat o reacţie imunitară mai slabă, fiind supuşi unui risc de 11,5 ori mai mare să nu beneficieze de protecţia vaccinului, comparativ cu subiecţii care au dormit mai mult de şapte ore. Pe de altă parte, s-a stabilit că reacţia la vaccinare nu a fost afectată în nici un fel de calitatea somnului.
Bazându-se pe rezultatele experimentului pe care l-a coordonat, profesorul Prather a concluzionat că lipsa de somn poate fi inclusă pe lista elementelor care afectează eficienţa vaccinurilor şi a subliniat că este important ca medicii să îşi avertizeze pacienţii în legătură cu acest factor de risc.

Influenţe asupra eficienţei

Potrivit medicilor, până acum se ştia că există, în esenţă, doi factori care influenţează eficienţa unui vaccin. Primul este vârsta pacientului, iar cel de-al doilea potrivirea dintre tulpina virusului care a infectat organismul şi virusul folosit pentru crearea vaccinului (în cazul în care vaccinul are rolul de a proteja împotriva unui virus). Factorul vârstă se explică prin faptul că nu vaccinul în sine este cel care luptă împotriva microbului, ci importantă este reacţia organismului care, prin vaccinare, se pregăteşte împotriva infecţiei. Este important de ştiut că şi în cazul în care eficienţa unui vaccin nu este maximă, de multe ori imunizarea previne apariţia unor complicaţii care, în lipsa vaccinării, ar avea o mai mare probabilitate de apariţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS