8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinChimioterapia poate favoriza dezvoltarea tumorilor

Chimioterapia poate favoriza dezvoltarea tumorilor

O serie recentă de cercetări efectuate în domeniul oncologiei a scos la iveală faptul că tratamentele de chimioterapie pot avea efectul neaşteptat şi nedorit de a îmbolnăvi celulele sănătoase din jurul unei tumori, relatează Daily Mail. Deşi, în prezent, chimioterapia este metoda de tratament oncologic cel mai des folosită în cazul pacienţilor care suferă de cancer, s-ar putea să nu fie cea mai bună soluţie. Potrivit testelor efectuate la Centrul de Cercetări Oncologice „Fred Hutchinson“ din Seattle, Statele Unite ale Americii, chimioterapia ar „încuraja“ celulele sănătoase din imediata apropiere a unei tumori să producă o proteină care face cancerul şi mai rezistent la tratament. Aceasta ar putea fi de altfel şi explicaţia pentru care, în foarte multe situaţii, tumorile canceroase solide – de exemplu cele care afectează sânii, prostata, plămânii şi intestinele – ajung la un punct la care nu mai răspund tratamentului de chimioterapie. În timpul experimentului au fost analizate cazurile mai multor pacienţi ce sufereau de cancer de prostată, cancer mamar şi cancer ovarian, rezultatele testelor fiind similare în toate aceste situaţii.

De vină sunt fibroblastele

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest tratament ar afecta celulele numite fibroblaste, al căror rol este acela de a menţine integritatea structurală a ţesuturile conjunctive. Experimentele efectuate în laborator au scos la iveală faptul că substanţele administrate în timpul chimioterapiei au provocat anormalităţi la nivelul ADN-ului din aceste celule, anormalităţi din cauza cărora activitatea fibroblastelor este exagerată. Aceste celule produc, în mod normal, o proteină care poate favoriza creşterea tumorii canceroase. Din cauza efectelor chimioterapiei, fibroblastele produc o cantitate de 30 de ori mai mare din această proteină, făcând ca formaţiunile să fie mai rezistente la medicamentele administrate. Potrivit cercetătorilor, blocarea reacţiei fibroblastelor la substanţele utilizate în chimioterapie ar putea spori eficienţa acestei metode de tratament.
Profesorul Fran Balkwill, expert în cadrul Centrului Oncologic din Marea Britanie, a explicat că rezultatele studiului american le confirmă pe cele concluzionate anterior, potrivit cărora tratamentele oncologice nu afectează doar celulele canceroase, ci şi pe cele sănătoase care există în jurul tumorilor. În unele cazuri, acest efect poate fi pozitiv, aşa cum se întâmplă în cazul chimioterapiei care stimulează celulele sistemului imunitar să atace tumorile situate în imediata lor apropiere. „Problema ar fi că noul studiu arată că celulele sănătoase pot face ca tumorile să devină mai rezistente la tratament. Următorul pas al cercetărilor trebuie să fie găsirea unor modalităţi de a schimba mecanismele prin care tumorile devin rezistente la chimioterapie“, a explicat profesorul Balkwill.
Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS