16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBecul alimentat de sânge

Becul alimentat de sânge

Un designer britanic a creat o veioză de unică folosinţă care funcţionează cu… sânge, relatează cotidianul Daily Mail. Este vorba de un fel de bec cu luminiscenţă albastră fosforescentă care, la prima vedere, ar putea fi considerat un element de decor potrivit într-un club sau o discotecă, dar care de fapt este o lumină chimică, alimentată de sânge uman. Procedeul de funcţionare este oarecum sadic: utilizatorul veiozei trebuie să rupă vârful acesteia, să folosească ciobul rezultat pentru a se tăia şi să lase câteva picături de sânge să curgă în recipientul de sticlă. Sângele va reacţiona cu substanţele chimice din interior şi va face ca lampa să se aprindă ca prin minune. Explicaţia este că becul este alimentat de o combinaţie de substanţe chimice care eliberează energie în contact cu sângele.
Inventatorul Mike Thompson a precizat că această creaţie a sa reprezintă o tentativă de a face oamenii să analizeze în profunzime condiţia societăţii de consum din ziua de azi. Thompson a explicat că, în medie, o persoană foloseşte 3.383 kWh în fiecare an, adică aceeaşi cantitate de energie pe care am irosi-o dacă am lăsa lumina aprinsă într-o cameră timp de 12 luni. Inventatorul a scris pe pagina sa de internet că becul pe care l-a creat este încercarea lui personală de a-i face pe oameni să se întrebe ce s-ar întâmpla cu lumea dacă fiecare dintre noi ar plăti cu sânge consumul energetic.

Instrucţiuni de folosire

Aşa cum precizam, veiozele sunt de unică folosinţă, pentru că inventatorul a dorit să tragă un semnal de alarmă asupra consumului exagerat de energie. „Am vrut să fac oamenii să înveţe să stabilească priorităţi şi să aprecieze când energia trebuie neapărat folosită şi când poate fi economisită. Sper ca acest bec să convingă oamenii că energia este la fel de preţioasă ca şi viaţa lor“, a mai spus Mike Thompson.
Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS