20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVânătorul de roci lunare

Vânătorul de roci lunare

Un fost agent special al Nasa, în prezent profesor la Phoenix University, este şeful unei echipe speciale care se ocupă de recuperarea rocilor lunare, furate sau dispărute. Potrivit repubblica.it, aventura sa în domeniu a început în 1998, când a dat din întâmplare de un fragment de astfel de rocă, aflat în vânzare pentru cinci milioane de dolari pe piaţa neagră. Ultima rocă a fost recuperată recent dintr-un fast-food din Buffalo, Texas. Rafael Navarro, un fost fabricant de jucării de origine columbiană, în vârstă de 67 de ani, încerca să vândă un fragment de 3 centigrame pentru suma de 100.000 de dolari. Ceea ce nu ştia el însă era că posibilul client era Joseph Gutheinz, supranumit „the moon rock hunter“ – vânătorul de roci lunare, care, împreună cu cei mai buni studenţi ai săi, se ocupă cu recuperarea rocilor lunare pierdute sau furate. În misiunile Apollo din perioada 1969 – 1972 au fost aduse pe Terra 2.196 de fragmente de pietre lunare, cu o greutate totală de 382 kg. Ulterior, unele dintre rocile mari au fost împărţite, în prezent existând peste 140.000 de fragmente de rocă lunară. Peste 500 dintre acestea au dispărut. Unele au dispărut, altele au fost vândute pe piaţa clandestină. Din câte se pare, dispariţia unora dintre fragmente are la bază o decizie a preşedintelui american Richard Nixon, care în 1969 a cerut ca roca lunară de dimensiunea unei cărămizi să fie spartă în fragmente şi trimisă către 135 de şefi de stat şi 50 de state din America. Fiecare „rocă lunară-talisman“ a fost încadrată într-o sticlă transparentă şi montată într-o placă de lemn conţinând şi steagul statului destinatar. Roca lunară colectată în timpul misunii Apollo 11 din 1969 a fost şi ea distribuită aceloraşi state ale lumii şi statelor americane. În total, a fost vorba de 370 de piese colectate în acest scop în cele două misiuni şi trimise către diferite ţări, de la Afganistan până la Trinidad Tobago. Dintre acestea, doar jumătate mai sunt la locul lor.

În căutarea pietrelor pierdute

Misiunea lui Gutheinz a început în 1998, când Nasa l-a însărcinat să identifice falşii vânzători de pietre lunare: infractori care înşală bătrânii şi pe sportivii bogaţi, vânzându-le simple roci terestre pentru sute de mii de dolari. Gutheinz şi-a ales un nume fals şi, fără a folosi cine ştie ce tehnică sofisticată, a dat un anunţ de o jumătate de pagină în USA Today cu un mesaj foarte simplu: „Moon Rocks Wanted“ – „Se caută roci lunare“. „Spre surpriza mea, m-am pomenit în faţa unei roci originale, care era la vânzare pentru suma de cinci milioane de dolari“, îşi aminteşte Gutheinz. De atunci, ajutat de studenţii săi, cel supranumit „moon hunter“ a recuperat 79 de roci lunare.
De exemplu, unul dintre fragmentele donate statului Missouri a ajuns într-o ladă cu lucruri vechi lăsată de guvernatorul din acea perioadă. Omologul său din Colorado a luat acasă roca lunară, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Şi roca donată României a dispărut. „Guvernarea lui Gaddafi a primit două roci care acum nu mai pot fi găsite. La fel s-a întâmplat şi în cazul României, care a primit o rocă-talisman Apollo 17“, afirmă Joseph Gutheinz. Potrivit documentelor de la Arhivele naţionale americane, roca lunară a fost oferită României în ultimii ani de regim dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu, dar Gutheinz crede că a fost vândută după execuţia lui.
Delia Pătru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS