14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMagazinul de organe umane

Magazinul de organe umane

O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie lucrează în prezent la perfecţionarea procesului de „cultivare şi creştere“ de organe şi membre artificiale dezvoltate pornind de la celulele stem ale pacienţilor. Potrivit Daily Mail, laboratorul condus de cercetătorul Alexander Seifalian pare, la prima vedere, un laborator de chimie dintr-o şcoală obişnuită, însă, dincolo de decorul format din pahare şi borcane, soluţii, instalaţii, eprubete şi multe, multe documente, munca este extrem de complexă şi importantă pentru omenire. De ce? Pentru că din acest laborator profesorul Seifalian conduce Departamentul de Nanotehnologie şi Medicină Regenerativă din cadrul University College London, secţie numită, mai în glumă, mai în serios, „magazinul de organe umane“.

Organe transplantate

Alexander Seifalian se laudă, pe bună dreptate, că echipa pe care o coordonează este prima din lume care se ocupă de crearea materialului din care pot fi create organe şi membre. Arătând ca un cauciuc foarte fin, polimerul pe care cercetătorii îl dezvoltă este compus din miliarde de molecule puţin mai mari decât un nanometru (a miliarda parte dintr-un metru). Pentru a avea un termen de comparaţie, vă spunem că fiecare moleculă este de 40.000 de ori mai mică decât lăţimea unui fir de păr. În plus, datorită faptului că se lucrează la nivel molecular, materialul este el însuşi extrem de complex şi detaliat. „Înăuntrul acestui nanomaterial se află mii de găurele. Aici este locul unde creşte ţesutul, devenind practic una cu nanomaterialul. De aceea, de exemplu, dacă un pacient are nevoie de un nas nou sau de o ureche, rezultatul final va arăta şi se va simţi întocmai ca organul respectiv“, a explicat Seifalian. Când un astfel de nas creat în laborator este transplantat unui pacient, organul nu este „lipit“ direct pe faţă, ci „embrionul“ este plasat într-un fel de bulă inserată sub piele. După patru săptămâni, perioadă în care se formează şi cresc vase de sânge, nasul este monitorizat, pentru a se detecta eventualele imperfecţiuni funcţionale, şi abia apoi este transplantat pe faţa pacientului.

Revoluţie în medicină

Împingând limitele medicinei moderne şi revoluţionare, activitatea profesorului Alexander Seifalian şi a echipei sale se concentrează pe creşterea de organe şi membre folosind ca punct de plecare propriile celule stem ale pacienţilor. Datorită muncii acestor cercetători, persoanele care au nevoie de înlocuirea organelor nu vor mai fi nevoite să aştepte un donator compatibil sau finalizarea unor operaţii complexe de reconstrucţie. Practic, tot ce va trebui făcut va fi înlocuirea organului bolnav cu cel nou, crescut în laborator. Şi, datorită faptului că organul este făcut din celulele stem ale celui care îl va primi, riscul de respingere a transplantului este eliminat, cel puţin în teorie.
Adelola Oseni, membru al echipei conduse de Alexander Seifalian, a explicat cum se desfăşoară procesul. „Sădim celulele stem ale pacienţilor pe polimer în interiorul unui bioreactor – un mediu steril care reflectă fidel temperatura organismului uman şi cantitatea de sânge şi oxigen. Pe măsură ce aceste celule «se prind» şi se multiplică, polimerul se dezvoltă şi el. Aşa cum metoda s-a dovedit viabilă în cazul creării unui nas, ea poate fi folosită şi pentru crearea altor organe pentru reconstrucţia feţei persoanelor care au suferit traumatisme severe“, a spus Oseni. „Succesul acestor implanturi încă trebuie testat pe un număr şi mai mare de pacienţi, în cazul testelor clinice, pentru a elimina toate riscurile“, a concluzionat Alexander Seifalian.
În mod deloc surprinzător, „reţeta“ acestui material revoluţionar biocompatibil este un secret bine păstrat, pentru care brevetele patentate au costat deja peste 100.000 de lire sterline. Suma este însă mică, dacă o comparăm cu beneficiile pe care invenţia o poate aduce pacienţilor care, în urma unor boli incurabile sau a unor accidente, au nevoie de un astfel de transplant.

 Altfel de celule stem

Metoda folosită în „magazinul de organe“ a pornit de la rezultatele controversatelor cercetări în domeniul celulelor stem. În timp ce unii cercetători încă folosesc celule stem embrionare, Seifalian şi echipa lui utilizează celule recoltate din măduva pacienţilor. Procesul este revoluţionar şi încă nu există certitudinea eliminării complete a riscurilor.
Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS