8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAdam Yauch de la Beastie Boys a încetat din viaţă

Adam Yauch de la Beastie Boys a încetat din viaţă

Adam Yauch, membru fondator al formaţiei Beastie Boys, a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 47 de ani, relatează presa internaţională. Yauch, cunoscut drept MCA, a fost diagnosticat cu cancer în anul 2009, când medicii i-au descoperit o tumoare malignă la nivelul glandei salivare. Din cauza stării sale de sănătate, Yauch a lipsit de la ceremonia prin care formaţia Beastie Boys a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame, iar tratamentele pe care muzicianul le-a făcut au întârziat lansarea celui mai recent album al trupei, „Hot Sauce Committee, Pt. 2“. În plus, din cauza sănătăţii şubrede a lui Yauch, trupa nu a mai avut nici o reprezentaţie pe scenă din anul 2009 şi nici nu a putut apărea în videoclipurile muzicale realizate pentru piese de pe noul album.
„Cu mare tristeţe confirmăm că muzicianul, rapperul, activistul şi regizorul Adam «MCA» Yauch, membru fondator Beastie Boys, a murit în oraşul său natal, New York, în această dimineaţă (vineri – n.r.), după o luptă de aproape trei ani cu cancerul“, scrie într-o declaraţie pe site-ul oficial al trupei.
Membru fondator al formaţiei Beastie Boys, de-a lungul timpului, Yauch s-a lansat şi în domeniul regiei de film şi, totodată, a fost un activist implicat, ajutând la strângerea de fonduri pentru diverse cauze sociale, precum eliberarea Tibetului de sub dominaţia chineză.
În iulie 2009, Yauch a făcut public faptul că a fost diagnosticat cu o tumoare la glandele salivare şi la nodulii limfatici, iar ulterior a fost operat şi a făcut tratamente medicale în mai multe centre, inclusiv în Tibet. În octombrie 2009, el spunea că se simte bine şi că este încrezător că a învins boala, însă luna trecută era vizibil că starea sa se înrăutățise, el lipsind de la ceremonia de includere a grupului The Beastie Boys în Rock and Roll Hall of Fame.
Yauch s-a născut în Brooklyn, pe 5 august 1964, şi a învăţat singur să cânte la chitară, formând, pe când avea 17 ani, ceea ce avea să devină ulterior Beastie Boys. Iniţial, grupul cânta punk rock, dar curând a abordat muzica rap, pe când acest stil muzical cucerea teren pe străzile din New York şi în cluburile underground de la începutul anilor ‘80. Albumul cu care a devenit cunoscut grupul, „Licensed to Ill“, a fost lansat în 1986 şi a inclus hiturile „Fight for Your Right“ şi „Brass Monkey“. Au urmat „Paul’s Boutique“ (1989), „Ill Communication“ (1994), cu single-ul „Sabotage“ şi „Hello Nasty“ (1998), care a inclus hitul „Intergalactic“.
De-a lungul anilor, cei de la Beastie Boys au alternat stilurile muzicale, dar fanii le-au rămas loiali. Au lansat patru albume, care s-au clasat pe primul loc în topurile muzicale şi au câştigat trei premii Grammy. Sub pseudonimul Nathanial Hörnblowér, Yauch a regizat videoclipuri ale trupei, precum „So Whatcha Want“, „Intergalactic“, „Body Movin“ şi „Ch-Check It Out“. A înfiinţat compania de film independentă Oscilloscope Laboratories, care realizează şi distribuie producţii cu bugete mici, de artă, recent lansând filmul de succes „We Need to Talk About Kevin“. Totodată, Yauch a înfiinţat fundaţia de caritate Milarepa Foundation.

Trupa Beastie Boys

Adam Yauch, Mike Diamond şi Adam Horovitz sunt membrii fondatori ai grupului Beastie Boys, care şi-a câştigat celebritatea în anii 1980. În genul hip-hop dominat de afro-americani, cei trei puşti evrei din Brooklyn, New York au reuşit să se impună cu muzica lor. Numele de scenă al lui Yauch era MCA, Diamond este cunoscut drept Mike D, iar Horovitz este „alintat“ de fani Ad-Rock.
Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS