10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCel mai îngust apartament din lume

Cel mai îngust apartament din lume

Un apartament construit în spaţiul situat deasupra unei alei din Varşovia are o lăţime de doar 152 de centimetri, având toate şansele să devină
cel mai îngust imobil din lume

Arhitecţii care au lucrat la acest proiect sunt convinşi că vor doborî un record şi susţin că în luna iunie, când va fi inaugurat, apartamentul va deveni în mod oficial cea mai îngustă proprietate imobiliară. În ciuda faptului că are doar puţin mai mult de 150 de centimetri lăţime, apartamentul este format dintr-o cameră de zi, un dormitor şi o bucătărie. Singurul inconvenient este faptul că, din cauza dimensiunilor imobilului, proiectul arhitectural nu a permis includerea unei scări „tradiţionale“, precum cele care unesc în mod obişnuit parterul cu etajele superioare, ci s-a optat pentru folosirea unei scări de construcţii.
Cadrul de metal al structurii, care se va întinde pe patru etaje, a fost deja construit şi urmează să fie încadrat în spaţiul dintre cele două clădiri, care îi vor deveni vecini. Fiecare dintre cele patru niveluri va avea o lungime de aproximativ 12 metri şi va găzdui câte o cameră. Arhitecţii susţin că proiectul imobiliar devine încet, dar sigur realitate, întrucât procesul de asamblare a structurii de oţel este aproape finalizat, iar după această etapă, lucrurile vor fi din ce în ce mai uşoare. Totuşi, mai există câteva „hopuri“ birocratice pentru ca imobilul să intre în legalitate, însă termenul de livrare estimat este luna iunie a acestui an.

Un cămin pentru artişti

Proiectanţii celui mai subţire apartament din lume sunt de părere că imobilul se va bucura de foarte multă popularitate, în special în rândul tinerilor artişti, care sunt în general caracterizaţi de dorinţa de nonconformism. De altfel, arhitectul Jakub Szczesny a declarat deschis că unul dintre principalele obiective ale proiectului rezidenţial este acela de a oferi condiţii creative de muncă pentru artişti şi scriitori şi de a deveni o platformă semnificativă pentru schimburile intelectuale la nivel mondial. „Apartamentul va putea fi folosit şi ca studio de creaţie, de aceea sperăm că va fi vizitat, măcar ca obiectiv turistic, de creatori de artă şi intelectuali din întreaga lume“, a mai spus Szczesny. Prima persoană care va locui în apartamentul din Varşovia va fi scriitorul israelian Etgar Keret, după ce istoricul britanic Norman Davies a refuzat propunerea care i-a fost făcută – de a deveni primul locatar al celui mai îngust imobil.

Alte imobile înguste

Marea Britanie se mândreşte cu doi reprezentanţi în clasamentul celor mai înguste proprietăţi imobiliare din lume. În prezent, recordul în materie este deţinut de clădirea botezată „The Wedge“, situată pe insula Great Cumbrae din largul coastelor Scoţiei. Această casă are o faţadă de doar 120 de centimetri, însă în partea din spate imobilul ajunge să aibă o lăţime de 6,7 metri. Alt imobil care se încadrează pe lista celor mai înguste clădiri din lume este o casă din Brighton, a cărei lăţime nu depăşeşte 183 de centimetri şi care are o lungime totală de 6,4 metri.
Şi în Statele Unite ale Americii există o casă faimoasă din acest punct de vedere – este vorba de un imobil construit pe strada Bedford din New York, care are o lăţime de aproape 2,9 metri şi o lungime de 9,1 metri. Deşi nu se compară cu clădirile britanice din punct de vedere al recordurilor arhitecturale, casa din strada Bedford este mai cunoscută decât acestea datorită faptului că aici au locuit actorii Cary Grant şi John Barrymore, dar şi poeta Edna St Vincent Millay şi creatorul de desene animate William Steig.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS