Teste medicale anuale obligatorii pentru femei

Autori


Dacă unele boli au numeroase simptome, altele necesită teste complexe pentru a fi descoperite şi tratate corespunzător. Site-ul journaldesfemmes.com prezintă câteva dintre cele mai importante teste medicale pe care trebuie să le facă orice femeie cel puţin o dată pe an.

1. Analize de sânge

Analizele de sânge sunt considerate una dintre cele mai eficiente metode de depistare a bolilor. Acestea ne indică nivelul de calciu pe care îl avem în organism, colesterolul, zahărul din sânge, glicemia, nivelul celulelor albe şi roşii. De asemenea, ne ajută să depistăm infecţiile cu transmitere sexuală. În urma acestor analize, medicul ne poate spune ce anume trebuie reglat în organism.

2. Control ginecologic

Controlul ginecologic nu este îndrăgit de femei, însă este indispensabil. Este recomandat tuturor femeilor, fie că şi-au început sau nu viaţa sexuală. În cadrul unui control ginecologic se verifică dacă există scurgeri vaginale neobişnuite, zone inflamate, dacă ovarele sunt sănătoase, se examinează sânii. Apariţia leziunilor pe colul uterin poate fi cauzată de Virusul Papiloma Uman, numit şi HPV. Acest virus este responsabil de cele mai răspândite infecţii cu transmitere sexuală. Odată intrat în corpul femeii, acest virus infectează celulele colului uterin. Din fericire, acest virus este eliminat din corpul femeii datorită sistemului său imunitar. Însă, în 1 la sută din cazuri, virusul rezistă şi infectează celulele, creând o leziune pe col. Această leziune poate fi prima etapă în cancerul de col uterin. 

3. Consult dermatologic

Cancerul de piele sau melanomul este în creştere constantă, în special la tineri. În 20 la sută din cazuri, cancerul apare la nivelul unei aluniţe, iar în 80 la sută din cazuri apare spontan şi seamănă cu o aluniţă. De aceea, este important să consultăm regulat un medic dermatolog care să verifice dacă aluniţele adevărate sau pseudoaluniţele pot evolua în cancer. În 90 la sută din cazuri, melanoamele detectate în formă incipientă pot fi tratate şi vindecate. Fără îndoială, cea mai bună metodă de a ne proteja de cancer de piele este să evităm expunerile prelungite la soare şi să ne protejăm pielea cu creme care au un factor mare de protecţie.

4. Control stomatologic

O vizită la medicul stomatolog poate fi şi plăcută. Dacă mergem regulat, adică o dată pe an, şi nu avem probleme deosebite, am putea face doar un detartraj şi nimic mai mult. Dacă, în schimb, avem dinţi sensibili, atunci ar trebui să mergem la medic cel puţin de două ori pe an, pentru a evita orice problemă. O carie netratată poate fi foarte dureroasă și, în plus, poate „contamina“ şi dinţii vecini. Mai mult decât atât, problemele dentare cauzează afecţiuni ale stomacului şi chiar boli de inimă. Femeile însărcinate sunt vizate în mod special, deoarece problemele danturii pot provoca îmbolnăvirea bebeluşului.

5. Mamografie


Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, una din opt reprezentat de sexul frumos riscând să dezvolte un cancer mamar pe durata vieţii. La noi în ţară, cancerul de sân afectează 7.000 de femei în fiecare an. Cancerul de sân poate fi depistat cu mult înainte de apariţia manifestărilor clinice. Astfel, începând cu vârsta de 25 de ani, este obligatoriu să efectuăm anual un control al sânilor. Este recomandat să ne palpăm şi singure sânii, din când în când, pentru a observa dacă a intervenit vreo schimbare, însă o mamografie este un examen medical amănunţit, esenţial pentru sănătatea femeilor.

6. Tensiunea arterială

Prima cauză a mortalităţii la femei o reprezintă bolile cardiovasculare. De aceea, un control regulat al tensiunii este util în condiţiile în care hipertensiunea este, de cele mai multe ori, asimptomatică. Fără control, nu se poate da un diagnostic şi deci nici un tratament corespunzător. Atât schimbarea modului de viaţă, cât şi administrarea de medicamente ne pot ajuta să avem o tensiune arterială normală.  Pentru femei, după vârsta de 40 de ani şi în absenţa antecedentelor familiale, un control anual la medicul generalist este suficient. După menopauză, hormonii feminini nu mai protejează inima şi pot să provoace creşterea tensiunii.

7. Densitatea mineralelor din oase

Din cauza înaintării în vârstă şi a unei alimentaţii dezechilibrate, oasele pot deveni fragile. Aşa că, pentru a ne asigura că sunt sănătoase, trebuie să verificăm densitatea mineralelor din oase, printr-un examen numit densiometrie osoasă, care ne confirmă sau infirmă osteoporoza. Testele de screening pentru osteoporoză sunt recomandate femeilor începând cu perioada postmenopauză. Conform evidenţelor medicale, una din patru femei cu vârsta peste 50 de ani suferă de osteoporoză. 

8. Audiograma

Surditatea, oricare ar fi vârsta, nu este o fatalitate. Există soluţii eficiente, cu condiţia ca problemele de auz să fie descoperite cât mai devreme de un specialist ORL. Depistarea deficienţelor auditive se face prin teste simple şi nedureroase. Audiograma  este obligatorie, mai ales în cazul persoanelor care trăiesc într-un oraş aglomerat, în care gradul de poluare fonică este foarte ridicat şi depăşeşte nivelul maxim admis de normele europene. Dacă aveţi impresia că nu mai auziţi bine, nu aşteptaţi ca această jenă să devină permanentă, ci consultaţi un medic ORL care vă poate ajuta în caz de probleme sau doar vă poate asigura că sunteţi în regulă.

9. Tensiunea oculară

Indiferent dacă purtaţi ochelari sau nu, dacă staţi toată ziua la calculator sau nu, mergeţi anual la un control oftalmologic. Cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât sunt tratate mai repede patologiile precum glaucom sau degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV). Comenteaza acum

Alte stiri

11 martie 2019

Dieta pentru bila leneșă: 6 alimente cu efect benefic

Principala funcție a vezicii biliare este prelucrarea grăsimilor. Află ce alimente poți consuma pentru a trata cu succes bila leneșă, în timp ce ai o digestie optimă, potrivit eva-rom. În momentul în care vezica biliară nu își îndeplinește rolul ...

Sumarul ediției de miercuri, 25 aprilie 2012

Actualitate

» Angajaţii Holcim se implică în campanii sociale
» Cod galben de furtună în Oltenia
» A lovit un polițist și a scăpat de pușcărie
» O fetiţă din România trăieşte de 2 ani într-un spital din Italia
» Informaţiile despre copilul adoptat şi familia acestuia, păstrate 50 de ani
» Armata SUA a donat forțelor armate române echipamente în valoare de 194.000 de dolari
» Dezvoltatorii imobiliari din România au în construcţie malluri în suprafaţă totală de 300.000 mp
» O sută de români de etnie romă au primit locuinţe în oraşul francez Lyon
» Dolj: Preşedintele CJ salută inaugurarea Kirchhoff Automotive
» Alro susţine că nu a beneficiat de ajutor de stat
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Camera tăcerii
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» CE aşteaptă în mai explicaţii de la statele ce nu deschid piaţa muncii pentru români şi bulgari
» Mihai-Răzvan Ungureanu va pleca în vizită de lucru la Varşovia
» Substantivele “rom” şi “ţigan” au fost modificate în ediţia nouă a DEX
» Skoda, interesată de Electroputere Craiova
» Peste 90 de angajaţi ai MAI şi-au pierdut dreptul de a purta armă
» Campania electorală în audiovizual se va desfăşura între 11 mai şi 7 iunie şi va fi gratuită
» MAE a invitat-o pe Hillary Clinton la Bucureşti
» Craiova: Străzi inundate de ploaia torenţială
» Elveţia: 2.180 permise de şedere pentru lucrătorii din opt state comunitare est-europene
» Programele Rabla şi Casa Verde ar putea fi blocate din lipsă de bani
» Craiova: Festivalul“Îngerul a strigat”, la a XI-a ediţie
» Craiova: Mijloacele de transport au program de weekend pe 30 aprilie şi 1 mai
» Gorj: A decedat după ce a căzut un copac pe el

Local

» Şmecherii imobiliarelor, trimişi în judecată
» Omorât în bătaie în apropiere de Baraca
» S-a deschis a 18-a unitate teritorială Melinda Instal
» A ars ca o torță
» Lansările de candidaţi, la marginea Craiovei
» Explozie mortală
» „Shakespeare Sonete“, un mănunchi de vise pe scenă

Dolj

» Pompierii doljeni au şef nou
» Doljul, pe aripile GAL-ului
» Doljenii nu-şi caută de lucru

Gorj

» Râsu junior, 15 zile de arest preventiv
» O mamă bolnavă de cancer are nevoie de ajutor
» O urnă pentru vot, alta pentru tombolă

Sport

» Gaz Metan Severin, pusă la grea încercare
» Eforturi zadarnice
» Meciuri de clasament pentru fetele de la SCM
» Scăpaţi de lanterna roşie!

Magazin

» Teste medicale anuale obligatorii pentru femei
» Horoscop
» Taylor Swift, din nou în faţa camerei
» Russell Crowe, în rolul lui Noe
» „The Wolverine“, la Antipozi

Top