10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTeste medicale anuale obligatorii pentru femei

Teste medicale anuale obligatorii pentru femei

Dacă unele boli au numeroase simptome, altele necesită teste complexe pentru a fi descoperite şi tratate corespunzător. Site-ul journaldesfemmes.com prezintă câteva dintre cele mai importante teste medicale pe care trebuie să le facă orice femeie cel puţin o dată pe an.

1. Analize de sânge
Analizele de sânge sunt considerate una dintre cele mai eficiente metode de depistare a bolilor. Acestea ne indică nivelul de calciu pe care îl avem în organism, colesterolul, zahărul din sânge, glicemia, nivelul celulelor albe şi roşii. De asemenea, ne ajută să depistăm infecţiile cu transmitere sexuală. În urma acestor analize, medicul ne poate spune ce anume trebuie reglat în organism.

2. Control ginecologic
Controlul ginecologic nu este îndrăgit de femei, însă este indispensabil. Este recomandat tuturor femeilor, fie că şi-au început sau nu viaţa sexuală. În cadrul unui control ginecologic se verifică dacă există scurgeri vaginale neobişnuite, zone inflamate, dacă ovarele sunt sănătoase, se examinează sânii. Apariţia leziunilor pe colul uterin poate fi cauzată de Virusul Papiloma Uman, numit şi HPV. Acest virus este responsabil de cele mai răspândite infecţii cu transmitere sexuală. Odată intrat în corpul femeii, acest virus infectează celulele colului uterin. Din fericire, acest virus este eliminat din corpul femeii datorită sistemului său imunitar. Însă, în 1 la sută din cazuri, virusul rezistă şi infectează celulele, creând o leziune pe col. Această leziune poate fi prima etapă în cancerul de col uterin. 

3. Consult dermatologic
Cancerul de piele sau melanomul este în creştere constantă, în special la tineri. În 20 la sută din cazuri, cancerul apare la nivelul unei aluniţe, iar în 80 la sută din cazuri apare spontan şi seamănă cu o aluniţă. De aceea, este important să consultăm regulat un medic dermatolog care să verifice dacă aluniţele adevărate sau pseudoaluniţele pot evolua în cancer. În 90 la sută din cazuri, melanoamele detectate în formă incipientă pot fi tratate şi vindecate. Fără îndoială, cea mai bună metodă de a ne proteja de cancer de piele este să evităm expunerile prelungite la soare şi să ne protejăm pielea cu creme care au un factor mare de protecţie.

4. Control stomatologic
O vizită la medicul stomatolog poate fi şi plăcută. Dacă mergem regulat, adică o dată pe an, şi nu avem probleme deosebite, am putea face doar un detartraj şi nimic mai mult. Dacă, în schimb, avem dinţi sensibili, atunci ar trebui să mergem la medic cel puţin de două ori pe an, pentru a evita orice problemă. O carie netratată poate fi foarte dureroasă și, în plus, poate „contamina“ şi dinţii vecini. Mai mult decât atât, problemele dentare cauzează afecţiuni ale stomacului şi chiar boli de inimă. Femeile însărcinate sunt vizate în mod special, deoarece problemele danturii pot provoca îmbolnăvirea bebeluşului.

5. Mamografie
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, una din opt reprezentat de sexul frumos riscând să dezvolte un cancer mamar pe durata vieţii. La noi în ţară, cancerul de sân afectează 7.000 de femei în fiecare an. Cancerul de sân poate fi depistat cu mult înainte de apariţia manifestărilor clinice. Astfel, începând cu vârsta de 25 de ani, este obligatoriu să efectuăm anual un control al sânilor. Este recomandat să ne palpăm şi singure sânii, din când în când, pentru a observa dacă a intervenit vreo schimbare, însă o mamografie este un examen medical amănunţit, esenţial pentru sănătatea femeilor.

6. Tensiunea arterială
Prima cauză a mortalităţii la femei o reprezintă bolile cardiovasculare. De aceea, un control regulat al tensiunii este util în condiţiile în care hipertensiunea este, de cele mai multe ori, asimptomatică. Fără control, nu se poate da un diagnostic şi deci nici un tratament corespunzător. Atât schimbarea modului de viaţă, cât şi administrarea de medicamente ne pot ajuta să avem o tensiune arterială normală.  Pentru femei, după vârsta de 40 de ani şi în absenţa antecedentelor familiale, un control anual la medicul generalist este suficient. După menopauză, hormonii feminini nu mai protejează inima şi pot să provoace creşterea tensiunii.

7. Densitatea mineralelor din oase
Din cauza înaintării în vârstă şi a unei alimentaţii dezechilibrate, oasele pot deveni fragile. Aşa că, pentru a ne asigura că sunt sănătoase, trebuie să verificăm densitatea mineralelor din oase, printr-un examen numit densiometrie osoasă, care ne confirmă sau infirmă osteoporoza. Testele de screening pentru osteoporoză sunt recomandate femeilor începând cu perioada postmenopauză. Conform evidenţelor medicale, una din patru femei cu vârsta peste 50 de ani suferă de osteoporoză. 

8. Audiograma
Surditatea, oricare ar fi vârsta, nu este o fatalitate. Există soluţii eficiente, cu condiţia ca problemele de auz să fie descoperite cât mai devreme de un specialist ORL. Depistarea deficienţelor auditive se face prin teste simple şi nedureroase. Audiograma  este obligatorie, mai ales în cazul persoanelor care trăiesc într-un oraş aglomerat, în care gradul de poluare fonică este foarte ridicat şi depăşeşte nivelul maxim admis de normele europene. Dacă aveţi impresia că nu mai auziţi bine, nu aşteptaţi ca această jenă să devină permanentă, ci consultaţi un medic ORL care vă poate ajuta în caz de probleme sau doar vă poate asigura că sunteţi în regulă.

9. Tensiunea oculară
Indiferent dacă purtaţi ochelari sau nu, dacă staţi toată ziua la calculator sau nu, mergeţi anual la un control oftalmologic. Cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât sunt tratate mai repede patologiile precum glaucom sau degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS