24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDietă... ca la carte

Dietă… ca la carte

Primăvara şi-a reintrat în drepturi, aducând cu ea zile mai însorite şi mai călduroase şi scăpându-ne pentru o bună perioadă de timp de hainele groase.
Odată cu primele zile însorite, doamnele şi domnişoarele şi-au scos de la naftalină garderoba de primăvară, pregătindu-se să întâmpine aşa cum se cuvine mult aşteptatul sezon cald. Lunile lungi de iarnă şi-au făcut însă simţită prezenţa, iar sedentarismul şi alimentaţia nu tocmai dietetică au lăsat urme adânci, care nu mai pot fi, din păcate, mascate sub protectoarele haine groase. Iar acum ies la iveală eternele probleme cu greutatea. Silueta devine principalul obiectiv, iar kilogramele se transformă într-un dușman pe viață și pe moarte. Unele doamne aleg înfometarea, altele, dimpotrivă, asudă în sala de sport, în speranța că kilogramele acumulate în timpul iernii își vor lua încet, încet rămas-bun. Însă, cea mai sigură metodă este alimentația sănătoasă și echilibrată, sub atenta supraveghere a unui specialist în nutriție, care știe exact de ce anume are nevoie corpul nostru și care sunt cele mai eficiente arme împotriva kilogramelor.

O dietă pentru fiecare

Așadar, dacă ați decis că este timpul să vă schimbați stilul alimentar, cu siguranță aveți nevoie de sfaturile unui nutriționist, singurul în măsură să vă învețe care sunt principiile unei alimentații echilibrate. De altfel, în ultima perioadă, în mod îmbucurător, în plin secol în care obezitatea s-a transformat într-o adevărată epidemie, un număr tot mai mare de oameni sunt preocupați de nutriție și apelează, mai devreme sau mai târziu, la sfatul specialistului. La fel de adevărat este că, în cele mai multe dintre cazuri, multe persoane supraponderale ajung la nutriționist doar după ce au încercat nenumărate „rețete de slăbit“‚ indiferent că este vorba de dieta disociată, dieta daneză, dieta cu supă de varză, dieta pentru schimbarea metabolismului, cea pe grupe de sânge sau alte diete miraculoase, care promit rezultate rapide și fără efort. „Este recomandat să alegeţi un regim echilibrat. Dacă doriţi să slăbiţi, evitaţi dietele severe, deoarece riscaţi să vă îngrăşaţi şi mai mult atunci când le întrerupeţi. Explicaţia este foarte simplă: după o perioadă mai lungă de regim hipocaloric, organismul se obişnuieşte să funcţioneze în regim de economie, iar în aceste condiţii, orice calorie în plus îşi spune cuvântul. De asemenea, o altă regulă de aur atunci când sunteţi la dietă este că este imperios necesar să mâncaţi la intervale regulate de timp“, este de părere Theodora Buturoagă, specialist în nutriţie.

Sfatul specialistului

Dacă în cele din urmă decideți să apelați la un specialist, nu vă așteptați că veți avea parte de o viață ușoară, dar nici să nu credeți că nu vă aflați în fața unei misiuni imposibile. Ne trebuie doar voinţă. „M-am dus la nutriționist şi avem destul de multe prejudecăți. Mă temeam că mă vor trece rapid pe frunze și boabe și o să trec într-un program dur de înfometare, dar chiar am fost surprinsă să aflu că nu este așa. Mai întâi m-am confruntat cu proba cântarului, unde s-a stabilit ce greutate am, cât din această cantitate este apă, cât grăsime și care este greutatea sănătoasă recomandată în cazul meu. Iar această întâlnire cu cântarul devine săptămânală. În funcție de afecțiunile de care am suferit, se stabilește un regim, modificat săptămânal, după cum răspunde organismul. Am suport şi motivare pentru a ajunge la greutatea dorită şi, în acelaşi timp, învăţ să mănânc sănătos“, a povestit Lavinia, clienta unui centru local de nutriție.  
„Cu ajutorul unui specialist în nutriţie puteţi slăbi sănătos, fără înfometare. La prima vizită se discută  despre stilul de viaţă al fiecărui pacient şi se va face o fişă de sănătate. Se face o analiză de grăsime corporală şi retenţie de lichid şi, în funcţie de toţi aceşti parametri şi de starea de sănătate, se recomandă suplimente pe bază de extracte din plante şi o dietă de reeducare alimentară. La fiecare vizită se face o nouă cântărire şi, în funcţie de greutatea pierdută până atunci şi de parametrii modificaţi, se recomandă o nouă dietă. Este recomandabil ca aceste întâlniri să aibă loc săptămânal, până când se ajunge la greutatea sănătoasă sau la greutatea dorită de fiecare, după care urmează o perioadă de menţinere (cu dieta de întreţinere) timp de o lună“, a explicat Daniela Nicola, specialist în nutriţie.
Delia Pătru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS