Alimentaţie echilibrată, păr sănătos

Autori


Dacă ar fi să ne luăm după reclamele pe care le vedem la televizor, singurul lucru pe care trebuie să îl facem pentru a avea un păr frumos, strălucitor şi sănătos este să schimbăm şamponul pe care îl folosim. Acest lucru este necesar, dar nu şi suficient…

Aşa cum tenul şi ochii resimt şi reflectă efectele stresului zilnic şi ale nopţilor nedormite, la fel şi podoaba capilară este afectată în mare măsură de stilul de viaţă şi alimentaţia pe care le adoptăm. Foliculii din care firele de păr se dezvoltă sunt entităţi funcţionale şi cât se poate de vii, înconjurate de vase de sânge care le aduc elementele nutritive de care au nevoie pentru a produce cheratina (substanţa din care se produce firul de păr). Dacă nu aveţi o alimentaţie echilibrată – adică dacă nu oferiţi foliculilor substanţele nutritive de care au nevoie – părul dumneavoastră va fi primul care va avea de suferit. Va deveni mai fragil, se va decolora, se va toci mai uşor şi textura sa va deveni mai aspră, apărând astfel pericolul de deteriorare cu mai multă uşurinţă a vârfurilor.

 

Sfaturi alimentare de la dermatologi

Legătura dintre starea pielii şi părului şi alimentaţie este foarte strânsă, astfel că pericolul ca sănătatea părului să fie afectată de carenţe de substanţe nutritive şi dezechilibre alimentare devine evident. Dermatologii sunt, deci, în măsură să le recomande pacienţilor ce alimente să consume pentru a avea o podoabă capilară puternică, strălucitoare şi, mai ales, sănătoasă.

Medicii vă sfătuiesc în primul rând să consumaţi multe fructe şi legume în stare crudă. Deşi nu spun că toate alimentele trebuie să fie bio sau organice, ei recomandă ca în cazul fructelor şi legumelor care se consumă cu tot cu coajă (de exemplu mere, struguri, piersici sau roşii) să optaţi pentru unele cultivate organic. Explicaţia este aceea că pesticidele cu care acestea sunt tratate rămân în coajă şi limitează beneficiile pe care fructele şi legumele le aduc sănătăţii podoabei capilare.

Dermatologii susţin, de asemenea, că ideal este să consumaţi carne şi lactate bio, pentru a evita ca hormonii şi antibioticele folosite în aceste industrii să ajungă în corpul dumneavoastră, implicit la păr, pe care îl pot afecta vizibil.

Păr mai sănătos

Dacă părul dumneavoastră este lipsit de viaţă şi exagerat de fragil, este recomandat să includeţi în dietă alimente bogate în aminoacidul numit cisteină – principalul factor care duce la formarea cheratinei. Din această categorie de alimente fac parte carnea de porc şi cea de pui, ouăle, ardeiul roşu, usturoiul, ceapa, varza de Bruxelles, broccoli, ovăzul şi produsele lactate de orice fel.


Pentru a avea un păr mai puternic ar fi bine să sporiţi şi aportul natural de siliciu – substanţă care, potrivit studiilor, este esenţială pentru a avea păr, unghii şi oase puternice. Surse foarte bune de siliciu sunt cerealele integrale, fasolea verde, spanacul, lintea şi, din când în când, un pahar de bere amară.

Adio, păr moale şi fragil!

Dacă vă doriţi să aveţi un păr mai des şi mai puternic, asiguraţi-vă că beneficiaţi de un aport suficient de fier şi zinc. Aceste două substanţe se găsesc din belşug în carnea de vită, de miel, de porc şi de curcan, dar şi în linte, fasole şi spanac. Pe de o parte, zincul este esenţial pentru producţia de cheratină, astfel că nu este de mirare că persoanele care au carenţă de zinc au, în general, părul moale, casant şi lipsit de vigoare. Pe de altă parte, anemia cauzată de deficienţa de fier este principala cauză a slăbirii firului de păr, în special în cazul femeilor.

În schimb, pentru a vă proteja sănătatea podoabei capilare, evitaţi consumul excesiv de peşte oceanic. Deşi acesta este o sursă foarte importantă de proteine şi acizi graşi omega-3, unele specii pot conţine niveluri ridicate de mercur, substanţă nocivă pentru sănătatea părului.

Mai puţine fire albe

Soluţia pentru prevenirea încărunţirii părului este consumul moderat de migdale – nu mai mult de 20 pe zi (sau cantitatea care vă încape în palmă). Migdalele au capacitatea de a promova producţia de catalază, o substanţă care menţine culoarea naturală a părului pentru mai mult timp. În plus, pentru a întârzia cât mai mult momentul apariţiei firelor albe de păr, aduceţi puţină culoare în alimentaţia dumneavoastră. Consumaţi din belşug fructe de pădure de orice fel, roşii, sparanghel, dovleac şi ardei gras de toate culorile – alimente foarte bogate în antioxidanţi, care combat radicalii liberi ce afectează celulele responsabile cu producerea pigmentului părului.

 Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 18 aprilie 2012

Actualitate

» Handbal (f) – Oltchim Râmnicu Vâlcea, prima înfrângere după trei ani în Liga Naţională
» Biblioteca Judeţeană are program special
» Sărbători la cota 1700, în Rânca
» Cornel Roşca: Ramele mele din Craiova, în casele a doi foşti preşedinţi SUA…
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» România ar putea trece la euro în 2015
» Ia te uită!
» Pensionarii fac coadă la pielea ursului din pădure
» Pacienţii cer ca noua lege a sănătăţii să conţină un capitol special referitor la drepturile lor
» Târg popular la Horezu
» Legea privind confiscarea extinsă a averilor, promulgată
» CALISIG, model de bune practici
» Patru companii au depus oferte pentru a cumpăra Oltchim
» OMV a dat în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Genele îmbătrânirii
» Decizia Curţii Constituţionale privind contribuţiile de asigurări de sănătate, publicată în Monitorul Oficial
» Elveţia va limita intrarea cetăţenilor din opt ţări ale UE
» Guvernul invită Opoziţia la dialog pe marginea proiectului de lege privind proprietăţile naţionalizate
» Emanuel Valeriu, fost director general al TVR şi fost membru al CNA, a decedat
» Anders Breivik consideră pedeapsa cu moartea sau achitarea singurele “soluţii corecte”
» Bugetarii ar putea avea zi liberă pe 30 aprilie
» Dolj: Şoferul implicat în accidentul din localitatea Bucovăţ a decedat
» USL a depus moţiunea de cenzură

Local

» Stradă închisă în centrul Băniei
» Un deținut s-a sinucis de Paște
» Acuzat de tentativă de omor, cercetat în libertate
» Au petrecut Paștele după gratii
» Noii decani ai facultăţilor din Universitatea din Craiova

Dolj

» Doljean arestat pentru uz de armă
» S-au răsturnat cu BMW-ul
» „Băieţii deştepţi“ învârt banii publici

Sport

» Cârţu şi Irimescu, noii strategi de la ALRO
» Chelsea, pregătită să scufunde Barca
» Pandurii scăpară de griji
» Fraţii Mânzală, pe podium în Ucraina
» Hănescu ratează meciul cu Djokovic
» Baschetbalistele craiovene joacă pentru locurile 5-8
» Ljubicic a pus racheta în cui
» Victorie ori eliminare

Bani & Afaceri

» Statul vinde ieftin energia
» Blejnar – dat afară, ANAF – la raport
» 14 candidaţi pentru un post la Ford

Magazin

» Horoscop
» Jennifer Aniston, protejată de Justin Theroux
» Kurt Cobain pregătea un album solo
» Enciclopedie Harry Potter
» Mentoplastia, noua tendinţă în chirurgia plastică
» Alimentaţie echilibrată, păr sănătos

Top