22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLegenda Castelului de Coral

Legenda Castelului de Coral

În cele ce urmează vă vom spune o poveste de iubire. O poveste care pare un basm, dar care, oricât ar fi de greu de crezut, este complet adevărată. Este povestea unui bărbat care a aşteptat-o toată viaţa pe femeia de care s-a îndrăgostit.

Povestea relatată de www.cerchinelgrano.info îl are drept protagonist pe Edward Leedskalnin, un leton de 26 de ani, care s-a îndrăgostit nebuneşte de Agnes Skuvst, o adolescentă de doar 16 ani. În ciuda diferenţei de vârstă, Edward era sigur că în cele din urmă va reuşi să o convingă pe aleasa inimii sale să îi devină soţie. Mai ales că pentru ea avea să construiască un lucru cu totul special. Ed a decis să construiască singur, cu mâinile sale, un întreg castel pe care să i-l dăruiască mai apoi iubitei lui. Plin de speranţă, Ed a pornit la drum din Letonia în căutarea locului perfect pentru visul său de iubire. A bătut în lung şi în lat Europa, Canada şi Statele Unite, iar când a ajuns în Florida a înţeles că a găsit locul cel mai potrivit. Cum a înţeles asta? Pentru că în Florida a descoperit un tip special de rocă. O rocă superbă şi extrem de grea, care în acele locuri era numită Coral Stone, rocă de coral. Ed a decis că va ridica pentru Agnes un castel de piatră solidă, care se va numi Castelul de Coral. La mai puţin de 50 km de Miami se află Homestead, un orăşel în inima Floridei unde se găsește unul dintre cele mai ciudate edificii construite vreodată de om: Coral Castle. La prima vedere, structura nu are nimic incredibil; unii consideră că aici se află o serie de relicve arheologice provenite din epoci de mult apuse şi construite de populaţii antice, în timp ce alţii cred că este vorba de o bizară construcţie postmodernă realizată de un arhitect excentric. Ambele ipoteze sunt însă complet greşite. Structura a fost ridicată la începutul secolului XX şi a fost realizată de un singur om, Edward Leedskalnin.

Efort supraomenesc

Castelul este construit din blocuri imense de rocă de coral, unele cântărind peste 30 de tone, mutate fără utilaje moderne. Potrivit estimărilor, 1.000 de tone de rocă de coral au fost utilizate la ziduri şi turnuri, plus încă 100 de tone ce au fost sculptate, ca obiecte de mobilier şi de artă. Un obelisc cântăreşte 28 de tone.
Zidul care înconjoară Castelul de coral este format din blocuri mari, fiecare cântărind câteva tone. Sculpturile reprezintă un cadran solar, un telescop, un obelisc, o fântână, stele şi planete, numeroase piese de mobilier  – mese ciudate, 25 de scaune tip balansoar, scaune asemănătoare cu semiluna, o cadă de baie, paturi şi un tron regal. Semilune mari de piatră sunt cocoţate pe culmea unor ziduri, o poartă de 45 de tone se deschidea doar la atingerea unui deget. De altfel, această poartă a dat mari bătăi cap de cap celor mai străluciţi ingineri. Zeci de ani la rând, poarta se învârtea cu o uşurinţă uimitoare, până când s-a oprit brusc, în 1986. Pentru a scoate poarta de 45 t, echipa de ingineri s-a folosit de o macara. Atunci, inginerii au descoperit cum Leedskalnin a centrat și echilibrat piesa, făcând o gaură de sus în jos în poartă, în care a introdus un ax din metal. Acesta a ruginit şi de aceea nu mai mergea, dar a fost ulterior reparată de mai multe ori; cu toate acestea, acum ea nu se roteşte cu aceeaşi uşurinţă de altădată.
În castel, pietrele sunt prinse fără nici un fel de mortar. Ele sunt pur şi simplu aşezate, folosind greutatea lor imensă pentru a se menţine împreună. Cu toate acestea, pietrele aderă cu precizie, astfel încât nici lumina nu trece printre ele. 

Misterul construcţiei

Leedskalnin a muncit peste 20 de ani (1920 – 1940) pentru a construi castelul, numit iniţial Rock Gate Park. Edward a petrecut cam vreo 28 de ani la construirea Castelului de Coral, refuzând să fie văzut  în timp ce lucra. Un mister este faptul că în toţi aceşti ani nimeni nu a văzut cum s-a construit castelul. Nu există martori credibili și mai ales nu se ştie cum a reușit să deplaseze blocurile imense de rocă. Întrebat cum a făcut castelul, el răspundea pur şi simplu: „Nu este dificil, dacă ştii cum“. Ed ar fi răspuns doar că a înţeles legile legate de greutate şi pârghii foarte bine și că el a „descoperit secretele piramidelor“. Se spune că el singur a asamblat totul, folosind doar unelte primitive. Cu puţine excepţii, obiectele sunt făcute din bucăţi de piatră cu o greutate medie de 15 tone fiecare. Cea mai mare piatră cântăreşte 30 de tone şi cea mai înaltă are 7,6 m.

Final de poveste

Astăzi, Coral Castle atrage turişti din toate părţile lumii, dovedindu-se una dintre cele mai mai misterioase opere arhitectonice ale secolului XX.
Billy Idol a lansat celebrul său hit „Sweet Sixteen“ inspirat de legenda Castelului de Coral. Melodia este inspirată de femeia iubită de Leedskalnin, Agnes Scuff (care a primit apelativul „Sweet Sixteen“), şi căreia i-a fost dăruit, din câte se pare, castelul. Se spune că la câţiva ani după construcţia castelului, mai mulţi turişti letoni au auzit povestea şi au mers la Agnes pentru a-i spune că Leedskalnin spera încă să îi câştige inima. Când a auzit, Agnes nu a stat pe gânduri şi a răspuns: „Nu am vrut să mă mărit cu el când aveam 16 ani, cu atât mai puţin acum“. Leedskalnin a murit câţiva ani mai târziu. În urmă cu câţiva ani, cercetătorii au reuşit să dea de „Sweet Sixteen“, care între timp s-a mutat în Olanda şi era octogenară. După ce i-au vorbit ore în şir de minunata operă a lui Ed şi despre iubirea acestuia şi au invitat-o să viziteze castelul, aceasta a răspuns scurt şi concis: „Nu, mulţumesc, nu mă interesează“.
Povestea se termină cu o ultimă lovitură a destinului. După împlinirea vârstei de 60 de ani, Ed dăduse semne că vrea să dezvăluie totuşi secretul construcţiei. El a invitat prietenii apropiaţi să le spună marele mister. Era 7 noiembrie 1951. Ed a mers la control, la Spitalul Jackson Memorial, din cauza unor „dureri uşoare“. La intrarea în castel, a lăsat un mesaj pentru prieteni, cu textul: „Right Back“ – „Mă întorc repede“. Însă, el nu s-a mai întors niciodată. Acea durere s-a dovedit o boală hepatică gravă, care i-a provocat moartea, Ed luând cu el în mormânt secretul Castelului de Coral.

Răspuns misterios

Castelul de Coral, care a uimit o lume întreagă, a fost ridicat de un singur om, care a muncit numai în timpul nopţii şi nu a vrut să dezvăluie nimănui secretul. Când era întrebat cum a reuşit să ridice castelul, Edward Leedskalnin afirma că „a descoperit secretul construirii piramidelor din Egipt“. Totul este realizat din bucăţi mari de coral, pe care le-a deplasat dintr-o carieră din apropiere. De câte ori era întrebat despre secretul său, el răspundea enigmatic: „Nu este chiar dificil. Secretul este să ştii cum!“. El sugera că s-a folosit de magnetism şi de însuşirile rocilor. „Am descoperit secretul construirii piramidelor şi am mai aflat cum egiptenii şi popoarele din Peru, Yucatan şi Asia, folosindu-se numai de instrumente primitive, au ridicat şi aşezat perfect blocuri de piatră care cântăreau multe tone“, a scris la un moment dat Leedskalnin într-o broşură. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS