10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimente pentru sănătatea inimii

Alimente pentru sănătatea inimii

O alimentaţie sănătoasă este piatra de temelie a unei stări de sănătate excelente, deci nu este de mirare că neplăcerile în ceea ce priveşte sănătatea afectează cel mai mult persoanele care nu au un program alimentar echilibrat. Vă prezentăm în continuare o listă cu alimente benefice pentru sănătatea inimii.
Verdeţurile proaspete stau la baza unei alimentaţii sănătoase şi promovează buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Rozmarinul, salvia, oregano şi cimbrul conţin foarte mulţi antioxidanţi, astfel că este recomandat să înlocuiţi sarea din alimentaţie cu aceste ierburi proaspete pentru a vă menţine sănătatea inimii. În plus, dacă renunţaţi la grăsimile nesănătoase şi consumaţi mai multe nuci sau fructe de pădure, veţi reduce riscurile apariţiei unor boli cardiovasculare sau a diabetului şi veţi constata că tensiunea arterială va scădea, la fel ca şi nivelul colesterolului.
O alimentaţie sănătoasă trebuie să includă fasole neagră – aceasta conţine nutrienţi şi antioxidanţi, care reduc tensiunea arterială, şi fibre, care ajută la ţinerea sub control a colesterolului şi a glicemiei. Dacă obişnuiţi să gătiţi fasole neagră din conserve, ideal este să spălaţi boabele cu multă apă înainte de a le utiliza pentru a reduce nivelul de sodiu din conservă.
 
Vinul roşu ajută inima

Consumul moderat de vin roşu poate ajuta inima să se menţină în formă, datorită resveratrolului şi catehinei – doi antioxidanţi care protejează pereţii arterelor. Consumul moderat de alcool duce la creşterea HDL, aşa-numitul colesterol bun. Potrivit medicilor, consum moderat înseamnă nu mai mult de un pahar de vin pe zi pentru femei şi două pahare pe zi pentru bărbaţi. Atenţie: nu este indicat să combinaţi alcoolul cu alte medicamente, în special cu aspirina.

Acizi graşi omega-3 şi ulei de măsline

În topul alimentelor sănătoase pentru inimă se numără somonul şi tonul, a căror carne este bogată în acizi graşi omega-3, care scad nivelul trigliceridelor, reduc inflamaţiile şi nivelul tensiunii arteriale. În aceeaşi categorie mai intră macroul, heringul, sardinele şi hamsiile.
Uleiul de măsline de primă presă conţine antioxidanţi (polifenoli) şi grăsimi care ajută la păstrarea sănătăţii inimii. Când uleiul de măsline extravirgin înlocuieşte în alimentaţie grăsimile saturate precum untul, atunci este de aşteptat ca nivelul colesterolului să scadă. În plus, polifenolii contribuie la protecţia vaselor de sânge. Când cumpăraţi ulei de măsline, citiţi cu atenţie eticheta – aceasta trebuie să indice faptul că uleiul a fost obţinut prin presare la rece – şi consumaţi sticla în cel mult şase luni după data la care o deschideţi.
 
Nu vă feriţi de nuci şi migdale

O mână de miez de nucă pe zi contribuie la reducerea colesterolului şi a inflamaţiilor de la nivelul arterelor inimii, datorită conţinutului bogat de acizi graşi omega-3, grăsimi mononesaturate şi fibre. La rândul lor, migdalele au un conţinut bogat de vitamina E, fibre şi grăsimi sănătoase, care reduc LDL-ul (colesterolul rău) şi riscul declanşării diabetului. Înlocuind chipsurile sau prăjiturelele cu nucile sau migdalele, veţi reuşi să reduceți consumul de grăsimi rele şi vă veţi menţine sănătatea inimii.

Cartofii dulci, mai sănătoşi decât cei albi

Cartofii dulci sunt mai sănătoşi pentru inimă decât „fraţii“ lor albi: cu un index glicemic scăzut şi bogaţi în fibre, vitamina A şi licopen, cartofii dulci contribuie din plin la menţinerea sănătăţii inimii.
sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS