8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAnorexia sexuală, o boală tabu

Anorexia sexuală, o boală tabu

Conceptul de anorexie sexuală este în general tabu, însă, dincolo de acest fapt, este o afecţiune intens studiată şi dezbătută în comunitatea ştiinţifică

Numită în termeni medicali „boala aversiunii faţă de sex“, anorexia sexuală este descrisă drept o afecţiune care „merge dincolo de inhibiţii sau atitudini negative faţă de sex, fiind o stare patologică care se manifestă prin imposibilitatea unei persoane de a suporta ideea de sexualitate, fie în intimitate, fie alături de un partener“. Termenul de anorexie sexuală a fost popularizat de doctorul Patrick Carnes, expert în dependenţe sexuale şi autor al cărţii intitulate „Anorexia sexuală: Cum să învingeţi ura de sine“. Carnes a folosit acest termen pentru a descrie evitarea compulsivă a tuturor aspectelor legate de sex şi sexualitate, cu toate că nu este primul care s-a aplecat asupra acestui subiect sau care a folosit acest concept.
Patrick Carnes defineşte anorexia sexuală ca pe o stare obsesivă, în care obiectivul de a evita sexul prin orice mijloace şi strategii (fizice, mentale şi emoţionale) domină viaţa unei persoane, prin acest comportament respectivul om simţindu-se puternic şi ferit de suferinţă. Potrivit lui Carnes, această preocupare de a evita sexul devine o raţiune de a trăi şi este singurul mijloc prin care persoana respectivă simte că poate face faţă stresului şi problemelor zilnice. Totuşi, ca şi în cazul celorlalte tipuri de dependenţă, trebuie plătit şi un preţ, iar în acest caz sexul devine principalul „duşman“ care trebuie anihiliat, chiar dacă acest lucru înseamnă anihilarea unei părţi a propriei personalităţi.
 
O problemă de intimitate

Anorexia sexuală, la fel ca şi dependenţa de sex, face parte din categoria problemelor psihice ce ţin de intimitate, susţine Carnes. Dacă unei persoane îi este teamă să iubească şi să fie iubită, această frică se manifestă fie prin dorinţa compulsivă de a face sex drept alternativă – o modalitate de a impune o anumită distanţă -, fie prin reprimarea dorinţelor sexuale de orice fel.
Ca dependenţă, anorexia sexuală îi afectează de cele mai multe ori pe cei care au avut o copilărie traumatizantă, însă în acest caz autoprivarea îi conferă putere respectivei persoane. Lipsit de dorinţă sexuală, un astfel de om se simte inconfortabil cu propriul trup şi crede că astfel sfidează societatea dependentă de sex în care trăieşte. Fiindu-i frică de plăcerile sexuale, o astfel de persoană devine obsedată de a le evita, iar reprimarea pornirilor poate fi percepută ca un act de indulgenţă.

Cine este afectat?

Această afecţiune „loveşte“ atât bărbaţii, cât şi femeile. Carnes susţine că victimele unui abuz sexual sau ale unei respingeri de natură sexuală sunt cel mai des afectate şi de cele mai multe ori nu îşi dau seama care este sursa aversiunii lor faţă de sex. Este posibil ca anorexia sexuală să fie asociată cu alte probleme similare, în general alte dependenţe, fie că este vorba de dependenţe alimentare, de droguri, de alcool sau alte afecţiuni obsesiv-compulsive.
O altă categorie de persoane vulnerabile la anorexia sexuală este cea formată din oameni care se identifică foarte puternic cu grupuri culturale, sociale sau religioase care implică persecuţii de ordin sexual sau alte abordări negative faţă de sexualitate. Potrivit lui Partick Carnes, aceste persoane sunt predispuse la a dezvolta dorinţa obsesivă de a evita sexul.
Această dorinţă compulsivă se manifestă printr-o gamă destul de largă de atitudini şi comportamente. Anorexicii sexual simt o teamă persistentă de intimitate, contact sexual, plăcere sexuală şi chiar boli cu transmitere sexuală. În plus, ajung să fie preocupaţi până la limita obsesiei de chestiuni ce ţin de sex, ca, de exemplu, sexualitate, intenţii şi comportamente sexuale ale altora, nu ale lor, adoptând totodată idei negative, rigide sau preconcepute faţă de sex, aspect fizic şi activitate sexuală. O altă manifestare este sentimentul de ruşine şi ură faţă de propriile experienţe sexuale, dar şi adoptarea unor comportamente autodistructive cu scopul de a evita, limita sau opri orice fel de contact sexual.

Ajutor pentru anorexicul sexual

Deşi anorexia sexuală nu este recunoscută ca tulburare „oficială“, problema evitării pe orice căi a sexului nu este necunoscută terapeuţilor, consilierilor maritali şi psihologilor. Dacă vă confruntaţi cu dificultăţi în acest sens, dacă aveţi astfel de atitudini, gânduri şi comportamente, singura metodă de a rezolva această problemă este să apelaţi la ajutorul unui psiholog sau terapeut. Acesta vă va ajuta să treceţi peste acest hop, garantând totodată perfecta confidenţialitate a situaţiei dumneavoastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS