12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVictimele asteroizilor

Victimele asteroizilor

Potrivit unui raport recent al National Research Council, 91 de persoane au căzut victime corpurilor cereşti care ajung pe Terra, informează www.ilsussidiario.net. În realitate, una dintre ultimele coliziuni semnificative a avut loc pe 30 iunie 1908, când un asteroid a explodat la zece kilometri deasupra unei păduri izolate din  Tunguska, din Siberia, doborând arborii pe o suprafaţă de 1.600 de kilometri pătraţi. Era însă vorba de o regiune pustie şi nu au existat victime. Calculele au demonstrat că, dacă asteroidul ar fi avut o întârziere de 4 ore şi 47 de minute, ar fi lovit oraşul Sankt Petesburg, iar consecinţele ar fi fost dezastruoase. În opinia lui  David Spiegelhalter de la BBC, unii specialişti au estimat că o asemenea explozie pe cerul New Yorkului ar costa societăţile de asigurări 1.190 de miliarde de dolari. Ca să nu mai vorbim de cele 3,2 milioane de victime şi cei 3,76 milioane de răniţi. În opinia astrofizicianului Piero Benvenuti de la Universitatea din Padova, „datele despre cele 91 de victime pe an din cauza asteorizilor trebuie interpretate ca o cifră referitoare la mii şi mii de ani. Când va avea loc un eveniment catastrofal, numărul victimelor va fi mult mai mare. Un impact precum cel care a dus la dispariţia dinozaurilor are loc, în medie, o dată la 100 milioane de ani, iar ultima dată a avut loc acum 65 milioane de ani“.
În acelaşi timp, Benvenuti a mai precizat: „Asteroizii care provoacă un eveniment catastrofal au un diametru de zece kilometri, iar când un asemenea corp ceresc se va apropia de Terra, îl vom putea anunţa cu destul de mult timp înainte. Însă, încă nu ştim ce trebuie să facem pentru că un corp de zece kilometri care călătoreşte în spaţiu poate fi mutat doar de alt corp de aceleaşi dimensiuni, iar dacă este făcut bucăţi de o bombă atomică, de exemplu, fragmentele şi-ar continua călătoria spre Terra“.

Ruşii ne apără

Deocamdată, o posibilă soluţie ar putea veni de la ruşi. Rachete ruseşti echipate cu arme nucleare ar putea fi utilizate pentru a apăra Pământul de eventuale coliziuni cu asteroizi, susţin oficialităţile ruse. Din câte se pare, racheta Soyuz-2 şi, mai ales, viitorul ei înlocuitor, Rus-M, ar avea capacitatea de a distruge sau deturna asteroizi cu un diametru de 700 de metri. Cel puţin aşa susţine Vladimir Degtyar, director în cadrul Makeyev State Rocket Centre (MSRC), o companie producătoare de rachete.
Proiectul vizează  distrugerea asteroizilor de mici dimensiuni prin explozii declanşate de pe suprafaţa unui planetoid, în timp ce corpurile cereşti de dimensiuni mari vor fi eliminate cu ajutorul unor arme nucleare.
Oamenii de ştiinţă din Rusia au analizat posibilele tehnologii şi au ajuns la concluzia că proiectul este realizabil. Oricum, în ciuda acestor aprobări, este nevoie şi de o finanţare guvernamentală care să permită crearea armelor.
Specialiştii MSRC au dezvoltat planuri pentru crearea unei rachete de recunoaştere. Aceasta ar putea să zboare către un potenţial asteroid care ar ameninţa Pământul şi să-i determine masa şi compoziţia, pentru a se stabili dacă este nevoie de lansarea armelor nucleare.
Delia Pătru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS