11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMâncatul excesiv dăunează

Mâncatul excesiv dăunează

Consumul excesiv de mâncare poate creşte semnificativ riscul de pierdere a memoriei în cazul vârstnicilor, cel puţin asta sugerează un studiu recent al unor oameni de ştiinţă americani. În anul 2006, grupul de cercetare din cadrul Clinicii Mayo a analizat un eşantion de 1.233 de persoane cu vârste cuprinse între 70 şi 89 de ani, alese la întâmplare. Nici unul dintre subiecţi nu fusese diagnosticat anterior cu demenţă sau alte probleme legate de memorie. În cadrul experimentului, ei au fost rugaţi să completeze un chestionar cu ajutorul căruia să îşi descrie obiceiurile alimentare din anul precedent. Participanţii s-au prezentat personal cu chestionarele la clinica din Rochester, Minnesota, iar după procesarea datelor, echipa de cercetători i-a grupat în trei categorii, în funcţie de aportul caloric zilnic: prima grupă – între 600 şi 1.526 de calorii, cea de-a doua grupă – între 1.526 şi 2.143 de calorii, şi a treia grupă, cu un aport zilnic cuprins între 2.143 şi 6.000 de calorii.
În următoarea etapă, fiecare participant a fost supus la mai multe scanări cerebrale RMN şi au efectuat o serie de teste cognitive. Corelând consumul caloric şi rezultatele obţinute la teste, cercetătorii au concluzionat că riscul de a dezvolta o tulburare cognitivă medie este de două ori mai mare în grupul cu cel mai mare aport caloric, comparativ cu grupul de persoane care consumau zilnic cele mai puţine calorii.
Deşi îşi pot găsi interpretare, rezultatele au totuşi şi câteva lacune, deci studiul poate fi completat şi îmbunătăţit. De exemplu, experimentul nu a luat în considerare tipurile de alimente şi băuturi pe care subiecţii le-au consumat şi nici ritmul cu care s-au consumat alimentele în timpul zilei. Din acest motiv, autorul studiului, Yonas Geda, a recunoscut că cercetările încă sunt preliminare şi va mai trebui să efectueze alte serii de studii pentru a putea oferi o explicaţie pertinentă pentru legătura dintre tulburarea cognitivă medie – linia fină care diferenţiază pierderea de memorie normală, cauzată de înaintarea în vârstă, şi primele semne ale maladiei Alzheimer, „boala uitării“ – şi alimentaţia persoanelor supuse riscului de a dezvolta această afecţiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS