11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPrietenie... sănătoasă

Prietenie… sănătoasă

Oamenii care suferă de diabet, hipertensiune sau au un nivel ridicat al colesterolului şi dețin animale de companie au o stare mai bună de sănătate a inimii decât cei care au o astfel de afecţiune, dar nu dețin animale. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu japonez dat publicităţii de corriere.it. Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au monitorizat aproape 200 de japonezi. În urma analizării rezultatelor, s-a constatat că persoanele care deţineau orice fel de animal de companie aveau o variabilitate a ritmului cardiac mai ridicată.
Acest lucru înseamnă că inima reacţionează mai bine la necesităţile organismului, o astfel de reacţie fiind bătăile mai rapide în situaţii stresante. De cealaltă parte, variabilitatea scăzută a ritmului cardiac a fost asociată cu un risc mai ridicat de a muri din cauza bolilor de inimă.
Erika Friedmann, profesor la Universitatea din Maryland, a apreciat studiul ca fiind un pas înainte faţă de ceea ce se ştia deja despre legătura între creşterea unui animal de companie şi sănătatea inimii.
Studiul a fost realizat de specialişti de la Universitatea Kitasato din Kanagawa, Japonia, care au luat în considerare şi stilul de viaţă al voluntarilor, inclusiv acest aspect al creşterii unui animal de companie.
Circa patru persoane din zece aveau un animal, însă, în afara acestui aspect, cele două grupuri erau asemănătoare.
Fiecare participant la studiu a purtat un aparat de monitorizare a bătăilor inimii timp de 24 de ore. La posesorii de animale de companie, aproximativ 5% dintre bătăile inimii aveau o durată diferită cu 50 de milisecunde, în timp ce la ceilalţi acest lucru se întâmpla pentru numai 2,5% dintre bătăile inimii, indicând o variabilitate mai mică a ritmului cardiac.
Pentru moment, nu se ştie clar dacă această diferenţă este datorată animalelor. Cercetătorii japonezi au îndemnat la prudenţă în interpretarea rezultatelor, subliniind că nu a fost monitorizată decât o zi din viaţa participanţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS