13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinZahărul, nociv ca şi alcoolul

Zahărul, nociv ca şi alcoolul

Un studiu realizat de University of California şi dat publicităţii de revista Nature a atras atenţia asupra faptului că un consum excesiv de zahăr poate crea dependenţă şi duce la o serie de maladii legate de obezitate. Potrivit repubblica.it, cercetătorii americani au pornit o adevărată cruciadă împotriva zahărului, ei afirmând că acesta poate produce dependenţă la fel ca tutunul sau alcoolul şi din acest motiv comercializarea sa ar trebui reglementată prin lege. Specialiştii propun introducerea unor reguli severe, cum ar fi interzicerea comercializării în apropierea şcolilor, taxarea tuturor tipurilor de alimente şi băuturi care conţin zahăr, precum şi limitarea vârstei la care este permisă achiziţionarea de astfel de produse. De altfel, problema alimentaţiei este foarte importantă dincolo de Ocean, acolo unde două treimi dintre populaţie este supraponderală, iar dintre aceştia mai mult de jumătate sunt obezi. Cercetătorii americani merg chiar mai departe. În opinia acestora, consumul excesiv de zahăr alimentează pandemia de obezitate la nivel mondial, iar consumul său, care s-a triplat în ultimii trei ani, favorizează apariţia unor patologii, precum diabetul, bolile cardiovasculare şi tumori, care provoacă anual 35 de milioane de decese la nivel mondial.  Opinia specialiştilor americani nu este însă împărtăşită de toţi colegii lor de breaslă. „Este absurd să considerăm un drog similar alcoolului sau tutunului. Consumul cotidian de băuturi alcoolice poate duce la creşterea numărului de boli, cum ar fi, de exemplu, anumite tipuri de cancer. Efectele nocive ale tutunului au fost, de asemenea, documentate în detaliu. Este adevărat că zahărul poate crea un anumit tip de dependenţă, iar acest lucru este destul de bine cunoscut, însă nu poate fi pus pe aceeaşi treaptă cu substanţele toxice, nocive pentru organism“, a explicat specialistul italian Andrea Ghiselli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS