13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDietă în funcţie de grupa sanguină

Dietă în funcţie de grupa sanguină

Site-ul sfatulparintilor.ro vă prezintă informaţii preţioase despre dieta în funcţie de grupa sanguină

Din ce în ce mai mulţi oameni devin conştienţi de impactul pe care dietele îl au asupra vieţii şi sănătăţii lor. Cum oamenii se deosebesc unul de altul, şi regimurile alimentare propuse de nutriţionişti ar trebui să difere în funcţie de persoana căreia i se adresează. Una dintre cele mai controversate diete este regimul alimentar în funcţie de grupele sanguine, o idee care se bazează pe ipoteza că grupele de sânge – respectiv 0, A, B şi AB – trebuie să influenţeze alimentaţia unei persoane.
În cartea sa, intitulată „Mănâncă potrivit grupei tale sanguine“, doctorul Peter D’Adamo promovează ideea conform căreia grupa de sânge a individului determină care sunt alimentele benefice pentru el şi ce trebuie evitat. Cartea prezintă originile antropologice pentru fiecare dintre cele patru grupe sanguine şi explică de ce fiecare tip a dezvoltat anumiţi anticorpi împotriva anumitor alimente. Planul de dietă bazată pe grupele de sânge include o listă extinsă a alimentelor care sunt benefice pentru fiecare grupă. În acelaşi timp, aici se regăsesc şi produsele pe care persoanele în cauză ar trebui să le evite, dar şi o listă cu alimente considerate neutre. Potrivit inventatorului planului alimentar, urmând această dietă nu doar veţi fi mai sănătos, ci veţi putea ţine şi greutatea sub control.
 
Originile dietei în funcţie de grupele sanguine

Antropologii au descoperit originile fiecărei grupe de sânge. Grupa din care au evoluat toţii oamenii a fost 0. Întrucât pe atunci vânătoarea era principala ocupaţie, alimentaţia lor era bogată în carne şi lipsită de lactate sau cereale. Următoarea grupă care s-a format a fost A. Condiţiile de mediu s-au schimbat, iar oamenii au început să-şi prepare hrana, astfel că dieta s-a schimbat semnificativ: plantele au devenit principala sursă de hrană. Apoi a apărut grupa sanguină B, datorită migraţiei triburilor şi adaptării omenirii la schimbările climaterice, dieta fiind formată din carne, legume şi produse lactate. Ultima grupă apărută este AB, cea mai rară, de altfel, care este cel mai bine adaptată unei alimentaţii complete. În cartea sa, D’Adamo sugerează că omul modern trebuie să îşi adapteze alimentaţia în funcţie de cea a strămoşilor.
 
Beneficii

Potrivit lui D’Adamo, beneficiul comun al acestei diete este scăderea în greutate. În plus, în funcţie de grupa sanguină, adoptând acest regim alimentar, fiecare persoană este ferită de riscul de a dezvolta anumite boli. Persoanele cu grupa sanguină A sunt mai protejate în faţa bolilor cardiace, a cancerului, anemiei, problemelor hepatice şi diabetului de tip I. Persoanele cu grupa sanguină B îşi reduc riscul de a suferi de diabet de tip I, oboseală cronică, lupus şi scleroză multiplă. Persoanele cu grupa sanguină AB vor fi mai puţin expuse riscului de apariţie a unor boli de inimă, cancer sau anemie, în timp ce persoanele cu grupa 0 sunt mai bine protejate împotriva artritei, hipotiroidismului, ulcerului sau astmului.
 
Precauţii

În mod normal, n-ar trebui să existe modificări în planul de alimentaţie, din moment ce grupa de sanguină rămâne aceeaşi pe tot parcursul vieţii. Însă, înaintarea în vârstă aduce necesitatea unor schimbări, determinate de riscul apariţiei unor boli specifice bătrâneţii. Diabetul, hipertensiunea arterială, bolile cardiace pot însemna reducerea consumului de carne şi sporirea celui de fructe şi legume. De asemenea, în cazul apariţiei anemiei, indiferent de grupa sanguină, este indicată creşterea consumului de carne pentru a asigura aportul de proteine necesar organismului.

Întrebări pentru medic 

Dacă vă hotărâţi să urmaţi o astfel de dietă, cereţi sfatul medicului. Iată câteva întrebări pentru doctor:
Este bună dieta pentru mine?
Cât timp ar trebui să urmez această dietă?
Sunt precauţii de care să ţin cont?
Care sunt potenţialii factori de risc?
Am nevoie de suplimente alimentare dacă urmez această dietă?
Trebuie să fiu atent la anumite medicamente?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS