13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBrainstorming dăunător

Brainstorming dăunător

Şedinţele de la serviciu al căror obiectiv este adunarea de idei noi şi eficiente în cadrul unei strategii – aşa-numitul brainstorming – nu doar ocupă mult timp, dar după acestea participanţii sunt mai… proşti decât la început. Un studiu recent, ale cărui rezultate au fost publicate în cotidianul britanic Daily Mail, arată că gânditul în echipă nu este cea mai bună soluţie pentru găsirea de idei geniale. Explicaţia oamenilor de ştiinţă este că în cadrul sesiunii de brainstorming, participanţii sunt atât de preocupaţi de ideea de a găsi soluţii bune încât, în loc să se concentreze pe acest obiectiv, depun eforturi pentru a nu oferi soluţii proaste. „Putem să glumim spunând că după brainstorming avem creierul «stors», dar studiul nostru arată că aceste şedinţe chiar epuizează creierul, dar în sens negativ“, a explicat profesorul Read Montague, coordonatorul studiului.
În timpul unui experiment realizat de echipa lui Montague, toţi voluntarii, care aveau acelaşi coeficient de inteligenţă (IQ), s-au „blocat“ atunci când li s-a cerut să rezolve teste de inteligenţă, ştiind că rezultatele urma să fie prezentate întregului grup. Unii voluntari au obţinut rezultate medii, dar sub nivelul obişnuit, raportat înainte de test, însă alţii s-au blocat complet, astfel că nivelul general de performanţă a grupului a scăzut vizibil. Potrivit studiului, femeile resimt mai mult această presiune – doar una din 13 participante a avut rezultate medii, în timp ce în 10 din 13 cazuri performanţa cognitivă a scăzut.

Monitorizare
cu tehnologia RMN

Cercetătorii de la Universitatea Virginia Tech au folosit un dispozitiv care utilizează rezonanţa magnetică nucleară (RMN) pentru a monitoriza reacţia participanţilor în timpul rezolvării testului în prezenţa celorlalţi şi au constatat că în cazul persoanelor cu cele mai slabe rezultate activitatea cerebrală s-a intensificat în zonele „responsabile“ pentru emoţii şi anxietate. „Chiar şi cele mai subtile semnale sociale recepţionate pot avea un efect dramatic în timpul sesiunilor de brainstorming, mai ales dacă miza este una importantă. Dacă în timpul acestor şedinţe accentul se pune pe competiţie – cine vine cu cea mai bună idee este premiat -, se pierde foarte mult în sfera creativităţii“, a explicat Kenneth Kishida, un alt membru al echipei de cercetători. „Studiul nostru evidenţiază consecinţele neaşteptate şi dramatice ale presiunii sociale asupra unei persoane, oricât de inteligentă sau talentată ar fi“, a concluzionat Kishida.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS