15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMasajul, benefic în practica medicală

Masajul, benefic în practica medicală

Masajul de relaxare este benefic pentru organism, potrivit unui articol publicat de Daily Mail

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea McMaster din Canada a descoperit că efectele pozitive ale masajului nu se reduc doar la alinarea durerilor şi relaxarea muşchilor. Potrivit cercetărilor efectuate de medicii canadieni, masajul de relaxare are totodată capacitatea de a reduce inflamaţia de la nivel molecular, având, în esenţă, aceeaşi acţiune ca un calmant sau analgezic. În plus, masajul promovează şi dezvoltarea mitocondriilor, organitele care asigură celulelor energia necesară pentru a funcţiona.
Cercetătorii au realizat un experiment în cadrul căruia au efectuat o analiză genetică a unor mostre de ţesut muscular prelevate de la voluntari care şi-au epuizat rezervele de energie la sala de sport, pedalând pe biciclete medicinale. După efortul fizic, unul dintre membrele inferioare ale fiecărui voluntar a fost masat de un specialist în kinetoterapie. Echipa de cercetare a luat mostre din ţesut din ambele picioare înainte de efectuarea exerciţiilor fizice, la scurt timp după şedinţa de masaj de zece minute şi apoi la două ore şi jumătate după încheierea efortului. Rezultatele, publicate într-o ediţie electronică a publicaţiei Science Translational Medicine, au arătat că masajul a atenuat semnificativ efectul citockinelor – molecule de „semnalizare“ ale sistemului imunitar, care contribuie la producerea inflamaţiilor. Dincolo de termenii medicali, acest lucru înseamnă că piciorul care a fost masat imediat după efort a „resimţit“ mai puţin efectele exerciţiilor fizice, iar febra musculară (adică inflamaţia musculară) nu a fost atât de intensă ca în cazul celuilalt membru. În plus, în urma analizei ţesutului, s-a constatat că masarea muşchiului a promovat crearea şi buna funcţionare a mitocondriilor.

Explicaţii ale specialiştilor

Oamenii de ştiinţă care au realizat experimentul şi au tras aceste concluzii sunt de părere că nivelul de durere mai scăzut asociat cu masajul ar putea implica aceleaşi mecanisme precum cele care intervin prin administrarea de medicamente antiinflamatoare. Coordonatorul studiului, doctorul Mark Tarnopolsky, a precizat că potenţialele beneficii ale masajului ar putea fi utile pentru o gamă foarte largă de persoane, printre care vârstnicii, persoanele care au suferit răni la nivelul sistemului muscolo-scheletic, dar şi pacienţii cu boli inflamatoare cronice. Tarnopolsky a explicat însă că masajul se dovedeşte la fel de eficient şi în cazul pacienţilor de oncologie care au dificultăţi în a se relaxa ori a adormi. „Masajul contribuie în mod eficient la alinarea durerii şi destinderea muşchilor rigizi, poate rezolva problema pierderii suflului şi poate trata eficient anxietatea şi oboseala“, a mai spus omul de ştiinţă. „Rezultatele studiului nostru aduc dovezi că metodele pe care le presupune kinetoterapia – în special masajul – pot fi foarte bine justificate în practica medicală“, a concluzionat Tarnopolsky. 

Mic dicţionar medical

Mitocondrii – Organite citoplasmatice alcătuite din proteine, lipide și enzime, care asigură celulei energia necesară.
Citokine – Moleculele secretate de celulele sistemului imunitar, care asigură comunicarea între aceste celule şi care afectează creşterea, diviziunea şi diferenţierea lor.
Kinetoterapie – denumită și kineziterapie sau kinetologie medicală este un tip de gimnastică medicală, care înseamnă, etimologic, terapia prin mișcare. Se folosește pentru recuperare medicală și constă, pe lângă efectuarea unor exerciții, într-un ansamblu de tehnici și metode aplicate în funcție de fiecare persoană și afecțiunea pe care o prezintă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS