8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDulciurile, eterna ispită

Dulciurile, eterna ispită

Din ce în ce mai mulți oameni își doresc să consume alimente fără zahăr. Este și normal, având în vedere multiplele studii care au demonstrat cât de periculos este consumul de dulciuri. Și totuși, o viață fără zahăr este oare posibilă? Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă reduceţi pofta de dulciuri.
Cercetătorii spun că este normal să ne fie poftă de dulciuri. Iar această poftă vine chiar din copilărie, pentru că „dulcele“ este primul gust pe care îl simțim încă de la naștere. În plus, carbohidrații stimulează eliberarea serotoninei, o substanță care activează în creier senzația de bine. Zahărul este un carbohidrat, iată, deci, că lucrurile se leagă. Însă, mai trebuie știut și faptul că nu doar zahărul este principala sursă de carbohidrați. Puteți mânca fructe, legume și alimente din cereale integrale.
Dacă vă e poftă de dulce, puteți gusta o prăjitură mică, o tabletă de ciocolată, ceva care să nu depășească 150 de calorii. În acest fel nu acumulaţi nici frustrări care să vă facă să nu vă mai puteți controla și să daţi iama într-un magazin de dulciuri și să luaţi din toate.
De asemenea, o gumă fără zahăr vă poate scăpa de senzația de „ceva bun“. Că să nu mai spunem că fructele conțin tot zahărul de care aveţi nevoie pentru a vă simți mai bine. În plus, veţi beneficia și de fibrele și nutrienții care vor avea grijă de sănătatea dumneavoastră.
 
Calitatea contează

Un alt truc pentru a scăpa de tentaţii este să ieșiţi la o plimbare în momentul în care vi se face poftă de ceva bun. Dacă sunteţi în casă sau la birou și vă vine poftă de dulciuri, dacă staţi pe loc, nu veţi face altceva decât să vă tot gândiţi la bomboane, prăjituri sau alte delicatese. Însă, dacă ieşiţi la o plimbare de cinci minute, veţi schimba „peisajul“, veţi găsi multe alte lucruri interesante care vă vor distrage atenția. Dacă vreţi ceva bun, nu daţi fuga la magazinul din colț să vă alegeţi cel mai mare baton de ciocolată. Duceţi-vă într-un magazin cu ciocolată fină și alegeţi cea mai neagră ciocolată neagră cu trufe pe care să o savuraţi intens, la fiecare înghiţitură.
Renunțaţi și la îndulcitorii artificiali. Deși par o idee bună, specialiștii nu au descoperit efecte pozitive prea mari.  
Dacă între două mese trece foarte mult timp, organismul își va cere drepturile pentru că are nevoie de energie. Glicemia va fi în scădere și atunci veţi pofti la dulciuri. Însă, dacă mâncaţi la fiecare trei-cinci ore, vă veţi păstra glicemia la nivel optim și astfel nu veţi simți nevoia să luaţi „ceva bun“.
Foarte mulți oameni recurg la dulciuri în momente de depresie, stres, furie. Însă, zahărul nu rezolvă problema. Cel mai bine este să cereţi ajutorul unui prieten, cu care să puteți vorbi, să vă eliberaţi sau să vă dea un sfat. Dacă problemele sunt mai complexe, nu ezitaţi să cereţi sfatul unui specialist.
• sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS