11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAdolescenţii şi sexul

Adolescenţii şi sexul

Când vine vorba despre adolescenţi, informaţiile statistice referitoare la viaţa sexuală a tinerilor pot fi o adevărată mană cerească pentru părinţii care nu ştiu cum să abordeze acest domeniu sensibil

Statisticile sunt, prin natura lor, subiecte interesante, oferind o caracterizare destul de exactă a unui anumit segment al populaţiei. Vă prezentăm câteva date statistice adunate de experţi preocupaţi de viaţa sexuală a adolescenţilor şi de problemele cu care tinerii se confruntă, informaţii care abordează probleme precum activitatea sexuală, mijloacele contraceptive, incidenţa sarcinii la adolescente şi bolile cu transmitere sexuală.
Părinţii, îngrijoraţi de sănătatea fizică şi emoţională a copiilor lor, se întreabă deseori cum pot afla dacă adolescentul din casă şi-a început viaţa sexuală sau care este această probabilitate. Numeroasele statistici realizate în acest sens sunt o foarte bună sursă de informare şi, mai mult decât atât, atrag atenţia asupra importanţei pe care părinţii trebuie să o acorde educaţiei sexuale a copiilor, încă de la vârste fragede. Potrivit sondajelor realizate de Institutul Guttmacher, o autoritate în domeniul promovării sănătăţii sexuale şi reproductive, 70 la sută dintre adolescenţi îşi încep viaţa sexuală înainte de a împlini 19 ani. Şansele ca adolescentul să devină activ sexual sunt foarte mari, iar evitarea acestui subiect nu va schimba nicicum situaţia. Prin urmare, părinţii trebuie să discute deschis cu copiii despre sex şi comportamentul corect pe care trebuie să îl adopte, pentru ca adolescenţii să îşi asigure sănătatea sexuală de la început.

Activitatea sexuală a adolescenţilor

Potrivit experţilor, părinţii beneficiază de o „fereastră“ de timp în care îşi pot educa progeniturile în ceea ce priveşte relaţiile sexuale şi toate aspectele legate de acest subiect. Potrivit statisticilor, doar 13 la sută dintre adolescenţii cu vârste mai mici de 15 ani şi-au început viaţa sexuală, ceea ce înseamnă că, în medie, tinerii nu devin activi din punct de vedere sexual înainte de această vârstă, cei mai mulţi făcând acest pas în jurul vârstei de 17 ani. Deşi informaţiile ar putea fi alarmante pentru părinţi, specialiştii de la Institutul Guttmacher sunt de părere că veştile sunt de fapt bune, pentru că aceste date sugerează că adolescenţii aşteaptă mai mult înainte de a-şi începe viaţa sexuală. Chiar şi aşa, însă, există destui adolescenţi care întreţin raporturi sexuale. Un aspect demn de notat este acela că, dintre adolescenţii care au declarat că şi-au început viaţa sexuală după vârsta de 20 de ani, zece procente au mărturisit că au făcut sex oral.

Sex protejat

Subiectul sexului protejat este destul de sensibil şi mulţi părinţi evită să le explice copiilor cum stă treaba cu mijloacele contraceptive sau ocolesc discuţiile referitoare la bolile cu transmitere sexuală. Totuşi, este esenţial pentru sănătatea adolescenţilor să fie informaţi din timp în ceea ce priveşte folosirea prezervativului – cel mai popular mijloc contraceptiv şi totodată cea mai sigură modalitate pentru o viaţă sexuală fără probleme de sănătate.
Problema bolilor cu transmitere sexuală este şi una serioasă, însă o educaţie corectă primită de la părinţi şi profesori ar putea scădea semnificativ incidenţa acestor boli în rândul adolescenţilor. Statisticile sunt îngrijorătoare: 48 la sută dintre cazurile de boli transmise pe cale sexuală sunt raportate la tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani şi, având în vedere că adolescenţii reprezintă doar 25 la sută din populaţia activă sexual, incidenţa bolilor este destul de mare.
Cealaltă mare problemă generată de lipsa educaţiei pe tema modalităţilor de contracepţie este incidenţa sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor, situaţie care poate fi controlată în primul rând printr-o educaţie sănătoasă corectă. Statisticile arată că orice adolescentă care îşi începe viaţa sexuală şi refuză să folosească metode contraceptive – fie că este vorba despre prezervativ, fie că este vorba de anticoncepţionale – se supune unui risc de 90 la sută de a rămâne însărcinată în primul an de activitate sexuală. Prezervativul este însă metoda contraceptivă cel mai des folosită, în special pentru că adolescentele cu vârste fragede (între 14 şi 16 ani) nu au acces la pilule anticoncepţionale. Mai grav este că 70 la sută dintre tinerii care îşi încep viaţa sexuală fără a se consulta cu părinţii nu folosesc nici un fel de mijloace contraceptive, astfel că nu este de mirare că aproximativ 80 la sută dintre sarcinile adolescentelor nu sunt planificate. În aceste cazuri, 29 la sută dintre tinerele care rămân însărcinate recurg la avort, decizie care este, în general, susţinută de părinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS