12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimente bogate în antioxidanţi

Alimente bogate în antioxidanţi

Cercetătorii americani au testat de curând o listă mare de produse alimentare și au stabilit o ierarhie a celor mai bogate în antioxidanți. Câștigătorul absolut pare să fie fasolea boabe roșie, care învinge coacăzele sălbatice la destul de mică distanță.
Antioxidanții protejează celulele umane de radicalii liberi. Moleculele radicalilor liberi provoacă boli cardiovasculare și afecțiuni oncologice (cancer) și totodată grăbesc procesul de îmbătrânire. Lista produselor bogate în antioxidanţi a fost publicată în „Journal of Chemistry and Food“ și include fasolea roșie, coacăzele sălbatice, precum și cele de grădină, afinele, anghinarea, murele, prunele, zmeura, căpșunele, merele roșii – soi Delicious, merele – soiul Smith, nucile, cireșele, prunele uscate, cartofii (și fierți), fasolea verde păstăi, merele – soi Gala.    
Specialiștii nu pot explica de ce unele produse au mai mulți antioxidanți decât altele. Chimiștii au stabilit că principalul component care stă la baza antioxidanților este antocianina, care, de altfel, dă culoarea roșu-închis a acestor produse. De altfel, culoarea produselor pe care le consumăm este un indicator foarte de important al cantității de antioxidanți pe care acestea le conțin. De exemplu, culoarea galbenă indică prezența luteinei, culoarea portocalie indică prezența carotenoidelor (pepene galben, mango etc), culoarea roșie indică prezența licopenului (roșii și pepene roșu) și cele mai închise culori (mure, prune uscate etc.) înseamnă antocianina.
Oricum, specialiștii ne explică faptul că sunt multe produse în magazin care indică pe etichetă prezența antioxidanților, însă nu toți antioxidanții sunt asimilați de organism. De asemenea, contează foarte mult și felul în care consumăm fiecare dintre aceste produse: de exemplu, coacăzele trebuie consumate exclusiv proaspete, nu coapte în prăjituri sau congelate sau sub oricare altă formă. Sfatul cel mai important pe care ni-l dau cercetătorii este acela de a nu ne limita la câteva produse, ci de a colora efectiv farfuria: cu cât farfuria este mai viu colorată, cu atât mai mulți antioxidanți vom consuma și asimila în organism.  
• sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS