16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinElixirul tinereţii fără bătrâneţe, descoperit în Siberia

Elixirul tinereţii fără bătrâneţe, descoperit în Siberia

Un tip de bacterie recent descoperită în subsolul arctic îngheţat (permafrost) al Siberiei ar putea să posede capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire, informează Yahoo!News. Potrivit unui comunicat al Academiei de ştiinţe din Rusia, experimentele realizate în laborator au demonstrat că aceste bacterii – Bacillius F – sunt capabile să oprească procesul de îmbătrânire în cazul şoarecilor cărora savanţii le-au injectat microorganismele. Şoarecii testaţi au trăit mai mult timp, în comparaţie cu cei din grupul de control, au explicat reprezentanţii Academiei de ştiinţe din Rusia, care consideră că aceste rezultate sunt „impresionante“. La grupul de control, speranţa de viaţă a fost de 598 de zile, în timp ce la şoarecii trataţi cu Bacillus F, aceasta a crescut cu 308 zile, ajungând la 906 zile. În opinia cercetătorilor, bacteria, descoperită în Iakuţia, ar putea permite oamenilor să trăiască până la 140 de ani. Savanţii ruşi au precizat faptul că injecţiile cu bacterii au permis întărirea sistemelor de apărare naturală ale şoarecilor.
„În primul rând, studiul a vizat imunitatea, dar şi activarea rapidă a ei“, au precizat savanţii ruşi.

Rezultate impresionante

 Testele au arătat că metabolismul şoarecilor testaţi a crescut cu 20-30%, iar bacteriile au contribuit la scăderea cazurilor de orbire asociată cu senilitatea, dar nu au împiedicat apariţia tumorilor.
Academia rusă nu a precizat numărul şoarecilor testaţi, dar a spus totuşi că acele experimente au fost realizate pe un număr suficient de mare de cobai pentru ca rezultatele să fie fiabile.
Savanţii ruşi au descoperit bacteria Bacillius F în Iakuţia, o republică din Siberia Orientală, unde temperaturile sunt deosebit de scăzute. Bacteria poate să se reproducă doar la temperatura de 5 grade Celsius.
„Ne-am gândit şi ne-am spus: întrucât bacteriile au fost descoperite în permafrost, unde erau bine conservate, ele deţin probabil nişte mecanisme care le permit să îşi conserve viabilitatea. Este exact ceea ce s-a întâmplat“, a explicat Nadejda Mironova, de la Institutul de biochimie şi medicină fundamentală al Academiei de ştiinţe din Rusia. Având în vedere că experimentul a funcţionat la şoareci, nu există nici un motiv să nu funcţioneze şi la alte specii, spun specialiştii. Aceştia încearcă acum să găsească soluţii să poată face teste clinice pe om, teste care vor permite, poate, ca bacteria să fie folosită mai târziu ca medicament. Înaintea echipei ruseşti însă, specialiştii în biologie moleculară de la Institutul Mario Negri din Bergamo, Italia, au anunţat că au obţinut „şoareci matusalemici“, care au trăit cu 30% mai mult decât exemplarele normale, şi încă în bună stare. Reuşita a fost posibilă graţie unui receptor din celule, asupra căruia pot acţiona unele medicamente existente deja pe piaţă şi utilizate în mod curent în tratamentul hipertensiunii arteriale. Dacă s-ar aplica şi-n cazul omului, o longevitate de peste un secol ar fi la îndemâna tuturor. În seria izbânzilor ştiinţifice promiţătoare se înscrie şi prelungirea duratei de viaţă a unor viermi până la 10 săptămâni, prin modificarea unor gene. Metoda a avut succes şi la şoareci care „sunt foarte apropiaţi de oameni din punct de vedere genetic“, a declarat Cynthia Kenyon, profesor de biochimie la Universitatea California din San Francisco.
• Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS