13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCuriozitate... copilărească

Curiozitate… copilărească

Un recent sondaj realizat de Engineering and Technology Board a relevat faptul că cei mai mulţi dintre părinţi întâmpină serioase dificultăţi în faţa frecventelor întrebări pe teme ştiinţifice puse de copiii lor. Potrivit cotidianului italian La Stampa, unii au nevoie de timp, alţii inventează răspunsuri imaginarea, iar alţii, mai răutăcioşi, îşi trimit odraslele la celălalt partener.
Chiar dacă, de obicei, mama şi tata par să aibă mereu un răspuns la orice întrebare, când cei mici pun întrebări din domeniul ştiinţific, lucrurile se schimbă. Doi părinţi din trei au recunoscut că rămân fără replică la întrebările copiilor lor cu privire la natură, potrivit unui sondaj realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane cu ocazia „Big Bang Uk Young Scientists & Engineers Fair“, cel mai mare eveniment ştiinţific din Marea Britanie, dedicat tinerilor. Dintre cele mai dificile şi mai frecvente întrebări adresate părinţilor amintim „De ce, uneori, luna apare în timpul zilei?“ sau „De ce cerul e albastru?“. Acestea sunt completate de alte întrebări de tipul „Cum reuşesc avioanele să nu cadă?“, „Unde merg păsările în perioada iernii?“, „Cine e şi ce face curcubeul?“, „Cât de greu este Pământul?“ sau „De ce există fusurile orare?“, ca să nu uităm de clasica „De ce e apa udă?“.

Rezultatele sondajului

21 la sută dintre părinţi inventează un răspuns sau invocă deja clasicul răspuns „nimeni nu ştie“. 16 la sută dintre respondenţi îşi direcţionează copilul spre partener, în timp ce 31 la sută încearcă să câştige timp şi se documentează pe ascuns. Unul din cinci părinţi recunoaşte că rămâne cu o senzaţie de frustrare, 21 la sută regretă că nu au studiat mai bine lumea naturii atunci când au fost la şcoală, iar 26 la sută îşi dau seama că, atunci când e vorba de matematică şi ştiinţă, copiii lor sunt mai pregătiţi decât ei. Dacă este să ne luăm după răspunsurile din sondaj, ne putem da seama că nici unul dintre cei intervievaţi nu ridică din umeri şi recunoaşte: „Nu am idee“.
Cel mai surprinzător rezultat al sondajului este probabil cel care se referă la frecvenţa cu care sunt adresate întrebările despre lumea naturii. 30 la sută dintre părinţi afirmă că le sunt adresate astfel de întrebări, în medie, o dată pe zi. Iar organizatorii „Big Bang Fair“ sunt de părere că acest interes deosebit s-ar datora numărului mare de programe TV şi radio care sunt difuzate în încercarea de a-i aduce pe tineri mai aproape de lumea ştiinţei. „Tot mai mulţi tineri sunt pasionaţi de ştiinţă, atât la şcoală, cât şi în afara acesteia. Nu ar trebui să ne mirăm că pun mereu întrebări despre lumea care îi înconjoară. Cel mai bun lucru pe care pot să îl facă părinţii este să parcurgă împreună cu copilul drumul care duce la răspunsul corect. Nu numai că se vor distra, dar, în acelaşi timp, vor învăţa amândoi multe lucruri noi“, este de părere unul dintre cercetători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS