20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinArsuri la stomac sau atac de cord?

Arsuri la stomac sau atac de cord?

I se întâmplă uneori creierului uman să mai încurce „borcanele“ şi simptome precum arsurile la stomac să fie luate drept atac de cord sau invers. Probleme de sănătate precum ulcerul, spasmele musculare ale esofagului, criza biliară sau pancreatita pot da simptome asemănătoare atacului de cord sau anginei: o durere apăsătoare care scade circulaţia sângelui la inimă. Unii oameni au descris această durere ca şi când un elefant s-ar aşeza pe pieptul tău. Ambiguitatea simptomelor păcăleşte creierul, iar acesta nu reuşeşte să-şi dea seama dacă semnalul vine de la inimă sau de la stomac.

Deosebirile dintre arsurile la stomac şi atacul de cord

Specialiştii cardiologi spun că există câteva modalităţi prin care vă puteți da seama dacă durerile pe care le resimţiți au legătură cu arsurile la stomac sau cu atacul de cord. Iată câteva sfaturi oferite de dr. Stephen Kopecky, cardiolog la Mayo Clinic din Rochester (SUA): „Din păcate, jumătate dintre pacienţii care suferă un atac de cord consideră simptomele minore şi nu se prezintă la medic, crezând că nu au nevoie de îngrijiri speciale“.
Potrivit doctorului  Kopecky, când problemele de sănătate sunt din cauza inimii, pacientul va simţi o strânsoare, o arsură sau o presiune în piept. De obicei, această durere este accentuată de exerciţiile fizice sau de stresul emoţional. Durerea se poate răspândi în spate, în gât, în maxilar sau braţe şi este asociată cu transpiraţie, ameţeală, greaţă, dificultăţi în respiraţie şi/sau puls neregulat.
Principalele „victime“ ale atacului de cord sunt persoanele care suferă de diabet, fumătorii, persoanele obeze, cei cu colesterolul mare şi care, în familie, au antecedente. Vârsta joacă, de asemenea, un rol important în bolile de inimă. Atacul de cord se manifestă, în general, la persoane peste 45 de ani (bărbaţii) şi peste 55 de ani (femeile).

Durata durerii

Un alt factor de luat în calcul pentru a deosebi arsurile la stomac de atacul de cord este durata durerii. De exemplu, angina durează în jur de zece minute, iar atacul de cord, puţin mai mult, însă arsurile la stomac pot dura ore.
Dacă problema este legată de sistemul digestiv, aceasta este ascuţită şi se manifestă în general după o masă grasă, condimentată şi poate fi declanşată chiar şi de schimbarea poziţiei (se accentuează dacă stai culcat sau dacă te apleci). Acest lucru se întâmplă deoarece acidul gastric ajunge în esofag şi de aici un gust amar în gură. Însă, cel mai bine este să vă prezentaţi la medic când resimţiţi aceste dureri. Chiar dacă nu este vorba despre un atac de cord, nici problemele la stomac nu sunt de ignorat. Dacă simţiţi o apăsare pe piept, transpirați abundent, sunteţi slăbit, chiar leşinaţi, sunteţi palid, este obligatoriu să vă deplasați la camera de gardă a unui spital.
Dacă simţiţi un uşor disconfort care trece când vă relaxaţi, nu este cazul să vă duceţi la Urgenţă, însă trebuie să ajungeţi la medicul de familie. Poate fi vorba de un atac de cord uşor sau de alte probleme la inimă. „Pacienții care prezintă dureri severe în piept ar trebui să ia o aspirină (excepţie făcând cei care se ştiu bolnavi de ulcer). Chiar dacă aspirina poate înrăutăţi simptomele problemelor gastrointestinale, se alege răul cel mai mic. Mor mai mulţi oameni de atac de cord decât de arsuri la stomac. Dacă nu tratați corespunzător atacul de cord în primele 90 de minute de la debutul simptomelor, muşchiul inimii poate fi afectat definitiv“, spune dr. Julius M. Gardin, şeful secţiei de medicină internă de la Spitalul Universitar din Hackensack, New Jersey (Statele Unite).
• sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS