10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Al şaselea simţ al gustului

Rezultatele unor studii ştiinţifice recente, făcute publice de site-ul livescience.com, sugerează faptul că oamenii nu ar distinge doar cinci gusturi, aşa cum se ştia până acum, ci şase. Acest al şaselea simţ al gustului ar fi senzaţia de gras, un aspect care nu a fost remarcat decât recent de oamenii de ştiinţă. Până la această descoperire, comunitatea ştiinţifică împărţea gusturile în cinci mari categorii pe care limba omului le putea detecta, respectiv dulce, sărat, amar, acru şi aşa-numitul „umami“ – un termen japonez care s-ar putea traduce prin „savuros“ şi care este folosit pentru a caracteriza alimentele bogate în proteine. Acum însă, o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii a descoperit că oamenii prezintă o sensibilitate specială faţă de gustul de grăsime, concluzionând că există un simţ al gustului gras.
 Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o procedură de monitorizare pentru a testa capacitatea subiecţilor umani de a simţi gustul unor acizi graşi întâlniţi în mod obişnuit în alimente. S-a constatat că oamenii prezintă într-adevăr o „limită“ a grăsimii, limită care variază de la persoană la persoană. Există persoane extrem de sensibile la gustul de gras, la fel cum există şi oameni care nu prezintă nici un fel de sensibilitate în acest sens. „Un aspect interesant al cercetării noastre a fost faptul că am constatat că persoanele cu o foarte mare sensibilitate la gustul de gras tind să consume mai puţine alimente grase şi au un indice de masă corporală (IMC) mai mic decât cei cu sensibilitate redusă. Având în vedere că grăsimile sunt foarte accesibile şi fac parte în mod obişnuit din alimentaţie, ceea ce noi am descoperit sugerează faptul că simţul gustului se poate desensibiliza, cel puţin în ceea ce priveşte grăsimea, iar acest lucru explică de ce unele persoane sunt mai predispuse la a consuma alimente grase în exces“, a explicat profesorul Russell Keast, unul dintre autorii studiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS