22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎncălţămintea cu toc, vinovată pentru platfus

Încălţămintea cu toc, vinovată pentru platfus

Femeile care poartă foarte mult timp încălţăminte cu tocuri riscă să sufere de platfus, cel puţin aceasta este concluzia unei echipe de cercetători din Marea Britanie

Cotidianul britanic Daily Mail a publicat recent un articol în care avertiza că, potrivit unui studiu recent al oamenilor de ştiinţă, riscul apariţiei platfusului este sporit în cazul femeilor care obişnuiesc să poarte tocuri foarte înalte. Cercetătorii susţin că această afecţiune ortopedică, definită medical drept prăbuşirea bolţilor piciorului, este mai des întâlnită în cazul femeilor decât în cazul bărbaţilor, iar riscul apariţiei platfusului creşte direct proporţional cu perioada de timp petrecută de doamne şi domnişoare „la înălţime“.
Dacă sunteţi adepta pantofilor cu toc înalt, înainte de a vă reprofila şi a vă cumpăra încălţăminte confortabilă, este bine să ştiţi că aceiaşi oameni de ştiinţă au anunţat că sunt aproape de a găsi un tratament pentru această problemă.

De ce apare platfusul?

Cercetătorii afirmă că, în cazul purtătoarelor de încălţăminte cu toc, platfusul apare în momentul în care tendoanele care fac parte din structura piciorului sunt slăbite de acţiunea unor proteine care există în mod natural în organism. Din cauza acestor substanţe, bolţile tălpilor se „prăbuşesc“, fapt ce duce la apariţia unor dureri aproape insuportabile şi a unor dificultăţi la mers. Ei spun însă că descoperirea lor ar putea fi primul pas făcut spre dezvoltarea unor medicamente revoluţionare, care vor putea combate acţiunea proteinelor „malefice“, oprind astfel procesul de deteriorare a tendoanelor.
În ciuda acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă afirmă că va mai dura cel puţin zece ani până când astfel de medicamente ar putea deveni disponibile pe piaţă. „Studiul nostru ar putea avea implicaţii terapeutice importante, întrucât alterarea activităţii acestor enzime ar putea face obiectul altor terapii. Am constatat că modificări similare acestora se produc şi în cazul inflamaţiei tendonului lui Ahile, astfel că medicamentul despre care vă vorbeam s-ar putea dovedi eficient şi în tratarea tendinitelor, ca alternativă la intervenţia chirurgicală“, a explicat profesorul Riley. „Problemele ortopedice sunt o cauză importantă, dar insuficient analizată, a apariţiei durerilor şi dizabilităţilor. Cercetarea noastră este un prim pas făcut spre descoperirea proceselor biochimice complexe, care duc la apariţia afecţiunilor tendoanelor“, a mai spus cercetătorul.

Pericolul tocurilor

Platfusul afectează un procent relativ mic al populaţiei (3,5 la sută în cazul persoanelor din Marea Britanie), cele mai afectate fiind femeile trecute de vârsta de 40 de ani. Afecţiunea poate fi însă transmisă şi pe cale genetică – mulţi dintre pacienţi născându-se cu platfus. Doctorul Graham Riley, coordonatorul studiului, explică faptul că încălţămintea cu toc nu asigură o susţinere corespunzătoare piciorului, aceasta fiind o altă cauză a slăbirii tendoanelor. În plus, Riley a ţinut să avertizeze că femeile care poartă tocuri sunt supuse unui risc şi mai mare dacă petrec o bună parte din zi în picioare. Încălţămintea cu toc alterează postura şi creşte presiunea pe care trebuie să o suporte talpa. În afară de platfus, purtarea repetată a pantofilor cu toc poate genera şi alte afecţiuni ortopedice, printre care se numără durerea surdă de şold, genunchi şi coapse, sporind totodată riscul de apariţie a osteoartritei, durerilor lombare, monturilor şi bătăturilor.
În prezent, platfusul poate fi prevenit şi tratat prin purtarea de branţuri sau alte dispozitive de susţinere în interiorul pantofilor, în unele cazuri (cele mai grave) fiind nevoie chiar de intervenţii chirurgicale pentru remodelarea piciorului.

Definiţia din dicţionarul medical

Platfusul este o boală în care arcada longitudinală a piciorului, care merge în lungimea tălpii, nu s-a dezvoltat normal şi este mai coborâtă sau aplatizată, unul sau ambele picioare putând fi afectate. Platfusul poate fi moştenit genetic sau poate apărea ca efect secundar al unei afecţiuni precum artrită reumatoidă, accident vascular cerebral sau diabet şi, potrivit studiilor recente, poate apărea din cauza forţării piciorului şi prin purtarea în mod constant a încălţămintei cu toc înalt. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS