13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinO religie pentru fiecare

O religie pentru fiecare

Pe mapamond există fel de fel de religii, care de care mai ciudate şi mai originale, relatează it.notizie.yahoo.com

Religia este un lucru serios. Iată de ce toţi cei care cred cu adevărat nu ar pune niciodată sub semnul întrebării propria credinţă, îşi urmează cu sfinţenie principiile şi fac tot posibilul să racoleze noi adepţi. Nu de aceeaşi părere este şi Karl Marx, un ateu convins, care considera că omul este singurul zeu posibil şi care spunea că „religia este opiul poporului“, altfel spus, o pură invenţie creată cu scop compensator, pentru controlarea maselor. La rândul său, filosoful galez Bertrand Russell considera că nu există argumente valide pentru a susţine existenţa lui Dumnezeu şi, de asemenea, că nu există argumente constrângătoare pentru a nega existenţa divinităţii. Filosoful a făcut următoarea analogie: „Imaginaţi-vă că există un ceainic din porţelan orbitând în jurul soarelui. Nu puteţi demonstra că nu există acest ceainic, pentru că este mult prea mic pentru a fi observat cu telescoapele noastre. Doar un nebun ar putea spune: «Ei bine, eu sunt dispus să cred în ceainic, pentru că nu pot demonstra faptul că nu există!»“. În aceste condiţii, nu este de mirare că a luat naştere un nou fenomen, o adevărată „aglomeraţie“ de religii, închinate unor fiinţe sau obiecte aleatorii, indiferent dacă acestea sunt sau nu reale. De exemplu, înainte de Crăciun, autorităţile suedeze au recunoscut drept religie oficială Biserica Misionară a Kopismului (de la englezescul to copy – a copia), fondată în 2010 şi care se bazează pe convingerea că partajarea şi copierea fişierelor pe internet reprezintă un act sacru.

Soluţii alternative

Kopismul nu este singura religie alternativă recunoscută de autorităţi. În iulie 2011, unui austriac ateu i s-a permis să apară în fotografia de pe permisul de conducere purtând pe cap o strecurătoare de spaghete. Acesta a invocat că este „pastafarian“, iar strecurătoarea reprezenta de fapt un „acoperământ religios“. Ateu autodeclarat, Nilo Alm a susţinut în faţa autorităţilor că aparţine de Biserica Monstrului Zburător de Spaghete (Church of the Flying Spaghetti Monster), o religie ai cărei adepţi îşi spun „pastafarieni“.
Fondatorul religiei Flying Spaghetti Monsterism este Bobby Henderson, un fizician american, care, la începutul anilor 2000, a dorit în acest fel să protesteze împotriva deciziei Kansas State Board of Education de a introduce designul inteligent ca alternativă la teoria evoluţiei în şcoli. Henderson l-a înlocuit pe Dumnezeu cu Monstrul Zburător de Spaghete, care a creat Universul după ce a băut o cantitate mare de bere, astfel explicându-se şi nenumăratele imperfecţiuni. De asemenea, potrivit  pastafarianismului, toate dovezile pentru evoluţie au fost plantate de Monstrul Zburător de Spaghete pentru a pune la încercare credinţa supuşilor săi. Nu trebuie omis faptul că, pentru pastafarieni, paradisul este un vulcan de bere și o fabrică de stripperi/stripteuze, în timp ce în infern singura diferenţă este că berea este stătută și stripperii/stripteuzele au boli cu transmitere sexuală. Şi pentru că o religie care se respectă are propriile porunci care trebuie respectate cu sfinţenie, în pastafarianism există opt reguli de bază, care trebuie urmate de adepţii Monstrului Zburător de Spaghete. A şasea dintre acestea spune: „Aș prefera să nu construiţi sinagogi/ biserici/ temple/ moschei/ altare de milioane de dolari pentru mine când banii ar putea fi mai bine întrebuinţaţi pentru stârpirea sărăciei, medicină, pace în lume“.
O altă religie specială este şi cea dedicată Unicornului Roz Invizibil, care era la modă în 1990-2000. În realitate, aceasta nu are adepţi în sensul adevărat al cuvântului, ci este folosită pentru a sublinia contradicţiile în care cad cei care cred în Dumnezeu, Creatorul fiind înlocuit cu un unicorn roz. „Potrivit religiei, credem că unicornul este roz, iar potrivit logicii ştim că e invizibil, pentru că nu putem să îl vedem“, spun teoreticienii acestei religii.

Fiecare cu credinţa lui

Peste 10.000 de persoane din întreaga lume plătesc anual o taxă de 300 de dolari pentru a avea privilegiul de a fi membri ai Bisericii SubGeniului, fondată în anul 1970 de către Ivan Stang şi Philo Drummond. Printre altele, adepţii acestei religii cred că sunt descendenți ai celebrului Yeti, Omul Zăpezilor – care a fost un extraterestru ajuns pe Pământ.
Din listă nu trebuie omisă nici scientologia, care are numeroşi adepţi celebri, printre care Tom Cruise. Potrivit învăţăturilor scientologice, problemele omenirii au început cu 75 de milioane de ani în urmă, când Xenu, dictatorul unei Confederaţii Galactice alcătuite din 76 de planete, a transformat Terra într-un adevărat poligon de execuţie a miliarde de extratereştri. Din câte se pare, aceştia au fost aduşi pe Pământ în nişte avioane spaţiale și au fost aşezaţi la baza mai multor vulcani, în care au fost aruncate apoi bombe cu hidrogen. Sufletele extratereştrilor ucişi bântuie omenirea şi în ziua de azi. Lista continuă cu Biserica Maradoniană, dedicată celebrului fotbalist argentinian Diego Armando Maradona. În prezent, aceasta are peste 100.000 de adepţi şi celebrează două sărbători importante: Crăciunul – naşterea lui Maradona, pe 30 octombrie, şi Paştele – ziua de 22 iunie, când, în ‘86, Maradona a înscris cu mâna în poarta Angliei.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS