14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Meditaţia şi viaţa cotidiană
de Geshe Rabten, Editura Herald

Cartea cuprinde două învăţături de mare însemnătate: „Stările conştiinţei“ şi „Meditaţia şi viaţa cotidiană“. Stările conştiinţei tratează unul dintre subiectele cele mai importante ale budismului. Mintea sau conştiinţa nu este o simplă temă comună religiilor şi filozofiilor, ci reprezintă, de fapt, punctul central al tuturor trăirilor noastre, însăşi caracteristica ce distinge fiinţele de restul fenomenelor existente. Tocmai pentru că posedă minte, fiinţele, indiferent de forma şi mărimea lor, ocupă primul loc în învăţăturile lui Buddha. Legea Karmei, reîncarnarea, Samsara (ciclul existenţelor) şi Nirvana (eliberarea) au sens doar pentru că mintea există. În lipsa acesteia dispar toate criteriile de evaluare a universului nostru conceptual, cum ar fi bun/rău, just/eronat, important/insignifiant, căci ele sunt bazate pe trăirile fiinţelor sensibile.
În budism, mintea este, pe bună dreptate, în centrul analizelor şi cercetărilor. Ea este descrisă în cele mai mici detalii în învăţăturile din Sutre, precum şi în Tantre. În Abidharma, mintea este analizată şi clasificată astfel: după natura ei, în conştiinţe senzoriale şi conştiinţa mentală şi similare; după funcţiile sale (precum percepţia, deducţia etc.), în validă şi nevalidă; iar după calităţile ei, în pozitivă, negativă, neutră etc. În Tantre, mintea este analizată dintr-o altă perspectivă, adică în funcţie de nivelurile ei de subtilitate care joacă un rol important în trăirile noastre, în timpul vieţii şi al morţii, precum şi în dezvoltarea noastră spirituală. Tocmai acesta este capitolul prezentat în această lucrare, în detaliu şi în modul clar şi simplu ce caracterizează învăţăturile Venerabilului Geshe Rabten.
Cea de-a doua parte a volumului, „Meditaţia şi viaţa cotidiană“, conţine instrucţiuni indispensabile tuturor celor care doresc să se dedice în mod serios practicii meditaţiei. Cursul de meditaţie prezentat aici constituie o abordare progresivă a practicii adaptată debutantului sincer. Graţie măiestriei sale pedagogice, Geshe Rabten a creat o metodă clară şi accesibilă, la îndemâna oricărei persoane care se dedică practicii. Aceasta deschide poarta dezvoltării interioare a minţii noastre, permiţându-i astfel un progres continuu şi obţinerea realizărilor; ea arată cu o deosebită precizie modul în care putem actualiza şi dezvolta potenţialităţile naturale ale minţii noastre, precum concentrarea, atenţia şi înţelepciunea. Pe scurt, ea reprezintă un ghid practic pentru realizarea unei meditaţii autentice. Datorită efortului generos al lui Mircea Costin Glăvan, aceste preţioase învăţături sunt acum şi la îndemâna cititorului român.
 Geshe Rabten Rinpoche s-a născut în Tibet în anul 1920 şi a fost un Maestru de meditaţie deplin realizat. În 1964 devine unul dintre asistenţii de filozofie ai lui S.S. Dalai Lama.
A scris un număr mare de cărţi importante asupra Dharmei. Geshe Rabten a întemeiat mai multe centre de studii: Rabten Choeling în Elveția, Tashi Rabten în Austria, Ghe Phel Ling în Italia, Centrul Tibetan în Germania.
Referindu-se la viaţa şi activitatea acestui eminent promotor al budismului tibetan, S.S. Dalai Lama spunea: „În afară de inspiraţia pe care viaţa lui Geshe Rabten ar putea să o suscite, biografia lui le va oferi cititorilor un exemplu al modului în care călugării din Tibet studiau şi se pregăteau“.
Se poate spune, pe drept cuvânt, că Geshe Rabten a fost principalul fondator al unei tradiţii pure şi complete a Dharmei în Europa.
Geshe Rabten a fost cel mai eminent pionier al budismului tibetan în Europa. Începând cu anul 1968, el a fost în contact cu discipoli occidentali în India. El a fost primul Maestru tibetan căruia Sfinţia sa, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, i-a încredinţat personal misiunea de a preda Dharma occidentalilor. În 1975, Geshe a fost invitat în Elveţia de către comunitatea tibetană şi de discipoli occidentali. În acelaşi an, el a fondat cinci dintre cele mai importante centre de studii ale budismului tibetan în mai multe ţări europene. Până la moartea sa, el și-a consacrat întreaga energie în mod altruist fiinţelor, predându-le învăţăturile inspirate şi consolatoare ale lui Buddha. Subiectele învăţăturilor lui Gueshe Rabten erau nelimitate, tratând atât probleme de logică, filozofie, psihologie, fenomenologie, cât şi metode de meditaţie extrem de vaste şi profunde din Sutre şi Tantre sau doar sfaturi practice pentru viaţa cotidiană. Din fericire, unele din învăţăturile predate în Occident de către Geshe s-au păstrat datorită tehnicilor moderne de înregistrare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS