16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Lapte şi inteligenţă

Laptele matern contribuie la creşterea coeficientului de inteligenţă al copiilor. Cel puţin aceasta este concluzia unui lung studiu epidemiologic desfăşurat de Wieslaw Jedrychowski şi colegii săi de la Jagiellonian University din Cracovia. Aceştia au analizat timp de mai mulţi ani evoluţia intelectuală a 468 de nou-născuţi, comparând-o cu cea a unor copilaşi de aceeaşi vârstă, dar hrăniţi doar cu lapte artificial. Potrivit repubblica.it, după analizarea rezultatelor, specialiştii au constatat că inteligenţa copiilor hrăniţi cu lapte matern este cu 2,1 până la 3,8 puncte superioară. De altfel, numeroase studii efectuate în ultimii ani au demonstrat superioritatea laptelui matern faţă de cel artificial, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea corectă a bebeluşilor, cât şi pentru prevenirea a numeroase boli. Însă din câte se pare, laptele matern nu se limitează doar la a asigura copilului o sănătate de fier. Pentru studiul lor, cercetătorii polonezi au monitorizat timp de mai mulţi ani 468 de copii şi au măsurat în mai multe faze IQ-ul lor, raportându-l la numărul de luni în care au fost alăptaţi la sân. Au constatat că bebeluşii care au consumat lapte matern au abilităţi cognitive mai dezvoltate şi un IQ proporţional cu numărul de luni în care au fost alăptaţi la sân. În medie, IQ-ul lor era cu 2.1 puncte mai mare decât al copiilor hrăniţi cu lapte artificial, atunci când bebeluşii au fost alimentaţi cu lapte matern timp de trei luni. În cazul în care alăptatul a durat patru – șase luni, coeficientul de inteligenţă era cu 2.6 puncte mai mare, în timp ce în cazul alăptatului timp de mai mult de șase luni, IQ-ul era chiar şi cu 3.8 puncte mai mare.
Cercetătorii nu au reuşit însă să descopere care este ingredientul „magic“ din laptele matern care face diferenţa. În opinia specialiştilor, nu ar fi vorba de un simplu compus chimic care lipseşte din laptele artificial, ci, mai degrabă, avem de-a face cu un „ingredient“ complex bazat pe calitatea laptelui şi, mai ales, pe interacţiunea specială care se creează între mamă şi copil în timpul alăptatului.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS