17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVitamine şi minerale esenţiale

Vitamine şi minerale esenţiale

Odată cu sosirea sezonului rece, organismul nostru are nevoie de câteva vitamine şi minerale esenţiale pentru ca răceala să nu ne prindă cu garda jos.

Vitamina C
Contrar celor știute până acum, vitamina C nu previne gripa și răceala. De fapt, ea ajută la scăderea intensității acestora. Vitamina C este un antioxidant, ceea ce înseamnă că protejează corpul împotriva unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare și chiar cancerul. Surse din natură de vitamina C: citrice, kiwi, fructe de pădure, varză, broccoli, fasole verde și cartofi.

2. Fier
Fierul este esențial pentru formarea globulelor roșii care duc oxigenul către celulele organismului. Un nivel optim de fier asigură energia corpului, vitalitatea și o mai bună activitate a creierului, în timp ce un nivel scăzut de fier duce la anemie, adică o stare de letargie și moleșeală cauzată de neoxigenarea celulelor. Însă un nivel ridicat de fier produce numai necazuri întrucât este sinomin cu distrugerea organelor interne.
Surse de fier din natură: carne roșie, cereale, ouă, fasole, linte și fructe confiate. Vitamina C ajută la o mai bună absorbție a fierului în organism.

3. Vitamina A
Vitamina A contribuie la creșterea și dezvoltarea țesuturilor. De asemenea, întărește sistemul imunitar și sporește acuitatea vizuală. Surse de vitamina A din natură: lapte, gălbenuș de ou, ficat, hering, ton, sardine, morcovi, roșii, legume cu frunze verzi, mango, caise.

4. Vitamina E
Vitamina E este, de asemenea, un antioxidant care protejează membrana celulelor. Are deci un rol important în lupta organismului cu bolile cardiovasculare și cu cancerul.
Surse de vitamina E din natură: nuci, alune, broccoli, spanac, varză.

5. Seleniu
Seleniul este un mineral esențial care se regăsește în structura enzimelor ce protejează organismul împotriva bolilor. El întărește sistemul imunitar și apără corpul împotriva cancerului, în special al celui la prostată. Surse de seleniu din natură: cereale, carne, pește și nuci de Brazilia. Toate aceste vitamine pot fi regăsite și în suplimente alimentare. Pentru utilizarea acestora este indicat să cereți sfatul medicului sau al farmacistului.
• sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS