17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCăldură într-un pahar

Căldură într-un pahar

Iarna, vinul fiert, grogul sau punchul se numără printre cele mai căutate băuturi, ele fiind un aliat de nădejde împotriva temperaturilor scăzute

Virtuţile băuturilor calde, preparate deseori în combinaţie cu lichioruri, fructe şi fel de fel de condimente aromate, datează încă din Evul Mediu, relatează it.lifestyle.yahoo.com. Din câte se pare, inventatorii acestor elixire aromate spun că, în afară de faptul că alungă frigul „din oase“, acestea au devenit remedii naturale împotriva răcelilor şi guturaielor de sezon.
În ţările nordice, de obicei, se pregăteşte o băutură numită grog. Această băutură a apărut în 1740, numele său fiind atribuit unui amiral britanic pe nume Vernon, care era poreclit de marinarii săi „Old Grog“. Acesta a cerut adăugarea de apă în romul servit marinarilor, pentru a-i face mai „sobri“. Grogul era recomandat pentru încălzirea rapidă a marinarilor expuşi furtunilor, gerului, apei reci sau tuturor acestora împreună. Reţeta originală a grogului cald era cât se poate de simplă: apă fierbinte cu zahăr, care se adăuga peste tăria preferată. În prezent, acest cocteil se prepară cu rom de cea mai bună calitate şi conţine miere, nu zahăr, fiind unul dintre cele mai eficiente remedii pentru răceală. Pentru a prepara grog cald, puneţi într-o cană două linguri de rom, o lingură de miere lichidă (călduţă) şi două linguriţe de zeamă de lămâie. Umpleţi cana cu apă fierbinte şi amestecaţi până când mierea se dizolvă complet. Secretul acestei băuturi constă în felul în care reuşeşte să echilibreze gustul dulce cu cel amărui. Băutura se serveşte fierbinte, cu înghiţituri mici în cantitate de maximum un pahar. De asemenea, grogul se poate prepara din ceai negru şi alcool (rom, coniac, gin sau votcă).

La o cană cu vin

O altă băutură la mare căutare în acest sezon este vinul fiert. Acesta își are probabil rădăcinile în vinurile condimentate care erau băute în Evul Mediu, de exemplu hypocras (numit după Hipocrates). La început, vinul era îndulcit cu miere și apoi cu zahăr și alte condimente.
Ideală în perioada iernii, această băutură are o mulţime de efecte terapeutice. Cercetări realizate de-a lungul timpului au arătat că această licoare deţine proprietăţi curative, fiind recomandată mai ales în cazul afecţiunilor respiratorii şi digestive. De asemenea, oameni de ştiință din cadrul Universităţii Illinois au demonstrat că bacteriile care duc la apariţia infecţiilor pulmonare şi a bolilor de inimă pot fi distruse prin consumul moderat de vin roşu fiert, acesta fiind un agent de distrugere eficient în cazul unei bacterii din aer, care se află la baza infecțiilor respiratorii, pulmonare, dar şi a bolilor de inimă. Vinul fiert este o băutură extrem de populară în nordul Europei, unde, de altfel, găsim cele mai variate reţete. Ingrediente pentru 1 litru de vin fiert: trei căni de vin roşu, o cană cu apă, zece cuişoare, două beţe scorţişoară, anason, o lămâie felii, o portocală felii, trei linguri de zahăr. Într-o oală puneţi vinul, apa, cuişoarele, scorţişoara, anasonul şi zahărul. Când amestecul s-a încălzit, adăugaţi feliile de lămâie şi portocală.

O băutură pentru fiecare

În Marea Britanie, la mare căutare în această perioadă este punchul. Există numeroase modalităţi de preparare a punchului, de obicei însă acesta fiind făcut cu ceai negru foarte concentrat, vin roşu sec, coniac, zahăr şi coajă rasă de la o lămâie.
Tot din aceeaşi zonă, mai precis din Irlanda, provine şi o celebră băutură servită în localurile din toată lumea şi care este şi astăzi servită după cină sau la prânz, pentru a se încălzi.
Băutura botezată „Irish coffee“ (cafea în stil irlandez) se pare că ar fi fost inventată în jurul anului 1940, când bucătarul Joe Sheridan a combinat cafea îndulcită cu whisky irlandez şi cu smântână pentru a prepara o băutură care să încălzească nişte călători americani rămaşi blocaţi într-un aeroport din Irlanda. Deşi băutura originală era preparată cu smântână, în prezent se foloseşte frişcă, iar uneori se adaugă şi lichior sau mirodenii. Pentru prepararea cafelei în stil irlandez, puneţi într-un bol de dimensiune medie un sfert de cană de frişcă rece cu două linguriţe de zahăr şi amestecaţi până când frişca se întăreşte. Lăsaţi amestecul la frigider timp de 30 de minute. Între timp, pregătiţi paharele în care veţi servi cocteilul clătindu-le cu apă fierbinte. Puneţi în fiecare pahar o jumătate de linguriţă de zahăr, peste care turnaţi cafea fierbinte şi amestecaţi până se dizolvă zahărul. Adăugaţi trei linguri de whisky în fiecare pahar, iar la sfârşit puneţi câte o lingură de frişcă răcită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS