10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Migraţiile de altădată

Schimbările climatice influenţează inclusiv comportamentul păsărilor călătoare, relatează corriere.it. Gâştele, raţele şi lebedele care îşi petreceau iernile în zonele umede din Europa de Nord îşi schimbă acum obiceiurile de migraţie pe măsură ce temperaturile cresc.
 În opinia specialiştilor britanici, din cauza faptului că multe dintre păsările din nordul continentului nu mai migrează spre sud, numărul exemplarelor din specii altădată obişnuite ca oaspeţi de iarnă este acum în scădere în Marea Britanie. La rândul lor, cercetătorii de la Universitatea din Helsinki au efectuat un studiu pe baza datelor oferite de Observatorul de păsări din Hanko, Finlanda. Aici, începând cu anul 1979, mai mulţi voluntari au urmărit zilnic păsările, făcând un „recensământ al migraţiilor“.
În urma analizării rezultatelor, s-a constatat că perioada de migraţie a păsărilor călătoare s-a modificat. Şase dintre cele 15 specii monitorizate se deplasează spre noile teritorii cu o întârziere de aproape o lună, comparativ cu acum 30 de ani.
În opinia specialiştilor, aceasta se datorează faptului că temperatura apelor a crescut mai mult decât cea a aerului, iar asta aduce cu sine şi mai multă hrană. Din acest motiv, păsările de apă nu mai au de ce să migreze pe distanţe lungi.
Din acest motiv, Marea Britanie a devenit una dintre ultimele destinaţii de iarnă ale păsărilor de apă, care îşi petrec anotimpul rece aici, venind din regiunile mai nordice – Scandinavia, Siberia şi partea europeană a Rusiei.
Dacă acum 30 de ani, la Slimbridge, de exemplu, veneau iarna 6.000 de păsări, în prezent doar 500 se mai întorc. Un exemplu elocvent îl constituie numărul exemplarelor de gârliţă mare (Anser albifrons) din Anglia, care în ultimii zece ani a scăzut cu 75%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS