20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinEleganţă la Casa Albă

Eleganţă la Casa Albă

Primele Doamne ale Statelor Unite au impresionat dintotdeauna prin stilul şi eleganţa lor

Când Michelle Obama şi-a făcut apariţia la balul inaugural organizat după alegerea soţului său în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, ea s-a afirmat instantaneu un simbol al eleganţei şi un exemplu demn de urmat în materie de modă. Totuşi, Michelle Obama nu este singura Primă Doamnă care a făcut o „declaraţie de stil“ la cea dintâi apariţie în calitate de soţie a preşedintelui american.
O expoziţie organizată de Muzeul Smithsonian şi deschisă recent prezintă publicului mai multe ţinute afişate de-a lungul timpului de soţiile preşedinţilor americani, o întreagă secţiune fiind dedicată hainelor purtate de doamnele de la Casa Albă la prima lor apariţie în această calitate. Această secţiune, intitulată „Debutul Primelor Doamne“, face parte din „Colecţia Primelor Doamne“, care de mai bine de 100 de ani este una dintre cele mai populare atracţii ale muzeului.
În afară de rochia de seară purtată de Michelle Obama la balul inaugural, expoziţia mai include ţinute cu care s-au făcut remarcate Prime Doamne precum Mamie Eisenhower, Betty Ford, Barbara Bush, Nancy Regan sau Hillary Clinton. Toate ţinutele sunt alcătuite din rochii de seară, ele fiind afişate la evenimente formale, în special cine oficiale şi baluri. Deşi stilul diferă foarte mult, reflectând ere temporale diferite, se pot observa totuşi şi anumite asemănări între ţinutele de seară ale Primelor Doamne ale Americii.

Nuanţe pastelate până în anii ‘90

Se remarcă faptul că nuanţele pastelate par să fi fost preferatele soţiilor de preşedinți până la sfârşitul anilor ’80, când Barbara Bush a „îndrăznit“ o ţinută mai colorată, purtând o rochie albastru electric. Până la acel moment, Prime Doamne precum Bird Johnson, Pat Nixon şi Rosalynn Carter au apărut în special în rochii în nuanţe de galben şi auriu, în timp ce Mamie Eisenhower, Betty Ford, Nancy Reagan şi Jackie Kennedy optau în general pentru haine în nuanţe discrete, pale.
În ceea ce o priveşte pe Jackie Kennedy, cea care a fost şi a rămas un simbol al eleganţei, se ştie că prefera creaţiile casei Chanel, dar, cu toate acestea, a avut grijă ca la apariţiile la evenimentele formale să îmbrace rochii semnate de creatori de modă americani. Ţinuta care a fost inclusă în expoziţia de la Muzeul Smithsonian – compusă dintr-o rochie cu linii simple şi o capă – este semnată de Ethel Frankau, de la Bergdorf Custom Salon, şi se pare că ar fi fost creată la sugestia şi folosind indicaţiile date de însăşi doamna Kennedy.
Una dintre cele mai elegante şi luxoase rochii prezentate în expoziţie este cea purtată de Mamie Eisenhower la balul inaugural în 1953. Este vorba de o creaţie originală Nettie Rosenstein din mătase roz pal, pe care au fost cusute manual peste 2.000 de ştrasuri.
În schimb, Rosalynn Carter a îmbrăcat în 1977, la cea dintâi apariţie în calitate de Primă Doamnă a Statelor Unite, una dintre ţinutele sale preferate – o haină aurie peste o rochie bleu pal cu tiv auriu asortat – pe care a purtat-o prima dată în 1971, la balul prin care a fost sărbătorită numirea soţului său în funcţia de guvernator al statului Georgia. La acel moment, decizia lui Rosalynn Carter de a „recicla“ această ţinută a „aprins“ o dezbatere pe tema responsabilităţii pe care Prima Doamnă o are faţă de industria modei, a simbolisticii rochiilor inaugurale şi a dorinţei americanilor de rând de a-şi vedea conducătorii în ţinute elegante de gală.
Cuvintele „eleganţă“ şi „stil“ sunt cele care descriu cel mai bine rochia afişată de Nancy Reagan în 1981, la balul inaugural al soţului său – o creaţie vestimentară din dantelă brodată.

Prime Doamne în culori vii

Aşa cum spuneam, prima apariţie colorată a fost cea a Barbarei Bush din anul 1989, care a purtat o rochie din catifea şi mătase albastru electric, datorită căreia a fost numită „cea mai elegantă bunică din Statele Unite“. Primele Doamne care i-au urmat au purtat haine în culori mai vii. În anul 1993, Hillary Clinton s-a afişat la balul inaugural îmbrăcată într-o rochie din dantelă violet, completată perfect de un voal foarte fin şi transparent de muselină de aceeaşi culoare. Ţinuta a fost creată de designerul Sarah Phillips şi realizată de Barbara Matera, un costumier renumit.
În anul 2001, Laura Bush, soţia preşedintelui George W. Bush, a spart tiparele stabilite până atunci purtând la cea dintâi apariţie ca Primă Doamnă a Statelor Unite o rochie din mătase şi dantelă roşie, cu cristale brodate, o creaţie a designerului texan Michael Faircloth.
Rochia purtată de Michelle Obama în 2009, cel mai recent exponat, este o creaţie ce revine puţin la „tradiţie“ din punct de vedere cromatic. Este vorba de o rochie crem, cu un umăr gol, semnată de tânărul designer Jason Wu. Acesta a avut atunci parte nu doar de o onoare, ci şi de o mare surpriză, el aflând că Prima Doamnă a ales rochia creată de el abia când a văzut-o la televizor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS