17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPărul frumos înseamnă sănătate

Părul frumos înseamnă sănătate

Aflaţi de ce vă cade părul toamna şi ce alţi factori pot determina apariţia acestei probleme

Toamna se pare că este cel mai nociv anotimp pentru părul femeilor, acesta fiind sezonul când podoaba capilară se răreşte mai mult decât în orice altă perioadă a anului. O echipă de cercetători din Suedia a publicat recent rezultatele unui studiu efectuat de-a lungul a şase ani, în timpul căruia oamenii de ştiinţă au urmărit starea podoabei capilare a peste 800 de femei sănătoase. După procesarea datelor s-a constatat că, fără excepţie, doamnele şi domnişoarele participante au pierdut cele mai multe fire de păr în lunile de toamnă. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le cunoaştem pentru a înţelege mai bine acest fenomen.
Firul de păr uman are o perioadă de creştere cuprinsă între doi şi şase ani. În oricare moment al existenţei, 90 la sută dintre firele de păr sunt în proces de dezvoltare. Restul firelor se află într-o stare de „repaus“ (cunoscută drept faza telogenă) care poate dura între două şi şase luni înainte ca ele să cadă. După această etapă, foliculii se „odihnesc“ aproximativ trei luni înainte ca procesul de dezvoltare să se reia. Cercetătorii suedezi au constatat că, în general, această perioadă de odihnă prezintă un „vârf“ în luna iulie, firele de păr începând să cadă după aproximativ 100 de zile, respectiv din luna octombrie. Se pare că acest fenomen are loc din motive ce ţin de evoluţie: în anotimpul cald organismul păstrează firele de păr pentru a proteja scalpul de acţiunea razelor de soare.

Părul, un barometru sensibil

 Toamna nu este însă singurul vinovat pentru căderea a părului. Dermatologii spun că podoaba capilară este un barometru extrem de sensibil, care reflectă cele mai mici modificări ale stării de sănătate. Foliculii părului sunt unele dintre celulele pe care organismul le produce într-un ritm extrem de rapid, astfel că firele de păr sunt deseori primele care au de suferit din cauza problemelor de sănătate. Starea părului poate fi un semnal de alarmă chiar şi atunci când nu există alte simptome sau motive de îngrijorare. Explicaţia este faptul că părul nu este un element esenţial pentru supravieţuire, aşa că, dacă organismul are de ales între a-i acorda podoabei capilare substanţele nutritive de care are nevoie pentru a se dezvolta sau a le menţine în sângele necesar funcţionării organelor vitale, cel de-al doilea scenariu va avea întâietate.

Alte cauze ale căderii părului

În fiecare an, mii de persoane din lume suferă din cauza căderii părului, aparent din motive necunoscute. Iată câțiva dintre factorii care pot declanşa acest fenomen – deci monitorizaţi-vă cu atenţie sănătatea dacă vă confruntaţi cu o astfel de problemă.
Există o serie de medicamente care pot avea ca efect secundar căderea părului. Este vorba de pilulele prescrise împotriva acneei, de cele menite să regleze tensiunea arterială, de anticoagulante, antidepresive şi antiinflamatoare fără steroizi. Problema este că încă nu se cunoaşte de ce aceste tratamente medicamentoase care ajută organismul fac rău podoabei capilare.
În cazul femeilor care nu au ajuns la menopauză, căderea părului poate fi declanşată de carenţa de fier – un dezechilibru care apare din cauza unei alimentaţii sărace în fier, din cauza perioadelor prelungite de menstruaţie sau în urma naşterii (odată cu pierderea sângelui).
De asemenea, căderea părului poate fi provocată de sindromul ovarelor polichistice, o problemă care generează secretarea unei cantităţi prea mari de testosteron. Femeile afectate de acest sindrom se pot confrunta cu o pilozitate excesivă pe corp, care este însă asociată cu căderea podoabei capilare.
Dietele drastice pot cauza şi ele această problemă, care apare în special în cazul regimurilor ce presupun doar consumarea unor cantităţi mici de carbohidraţi. Explicaţia este că aceste substanţe sunt cele care conferă organismului calorii şi glucoză, respectiv energie, iar fără un nivel corespunzător de energie părul are de suferit.
Tulburările de funcţionare ale glandei tiroide pot determina subţierea firului de păr, care în cele din urmă cade, însă problema poate fi generată şi de tratamentul cu medicamente contraceptive orale care conţin progestogeni – hormoni sintetici care produc aceleaşi efecte ca şi progesteronul.
Căderea părului poate fi cauzată şi de stres. În condiţii de agitaţie şi stres, organismul se poate confrunta cu un fenomen numit „effluvium telogen“ sau alopecie difuză de stres, situaţie în care firele de păr sunt „obligate“ să intre în starea de repaus înainte de vreme. Sistemul imunitar poate fi dat peste cap din cauza stresului, fapt ce face ca și celulele sanguine să „atace“ firele de păr, determinând căderea acestora.

Căderea normală a părului

Ritmul normal de cădere a părului este de 40 – 120 de fire în fiecare zi. Dacă observaţi că fenomenul este mai serios, este recomandat să apelaţi la ajutorul specialiştilor (medici dermatologi sau nutriţionişti), care pot stabili cauzele exacte ale acestei probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII