21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDieta nordică, o nouă provocare

Dieta nordică, o nouă provocare

Claus Meyer, cofondator al unui foarte cunoscut restaurant din Danemarca, local care a primit de două ori distincţia „Cel mai bun restaurant din lume“, a început o colaborare cu mai mulţi experţi în nutriţie, în încercarea de a combate epidemia de obezitate care afectează populaţia întregii lumi. Meyer numeşte regimul inventat de echipa sa „Dieta nordică“, însă nu este vorba de o descoperire nouă. Filosofia alimentară dezvoltată împreună cu cercetătorul în domeniul obezităţii, Arne Astrup, a făcut obiectul unui proiect de cercetare în valoare de 20 de milioane de dolari, desfăşurat de-a lungul a doi ani. De curând au fost prezentate rezultatele finale ale cercetării, care promit o revoluţie în industria dietelor.
În cadrul unui studiu efectuat timp de 26 de săptămâni la Universitatea din Copenhaga, membrii unui grup de subiecţi supraponderali au reuşit să slăbească, în medie, nouă kilograme, după ce au urmat cu stricteţe noua dietă nordică timp de 12 săptămâni. Rezultatele au fost spectaculoase, aceşti subiecţi pierzând de două ori mai multe kilograme decât persoanele din grupul de control, care au urmat regimuri alimentare bazate de controlarea atentă a cantităţii de mâncare ingerată. „Este destul de greu să stabilim care sunt ingredientele individuale care au dat cele mai bune rezultate, însă se poate observa că, în general, dieta a avut efect“, a explicat profesorul Thomas Larsen, unul dintre colaboratorii lui Meyer.

Ingredientele regimului alimentar

Ca o caracteristică generală se poate spune că dieta nordică include unele dintre alimentele folosite în mod tradiţional în gastronomia din ţările cu climat rece. Este vorba de peşte, nuci şi alune, legume proaspete şi procesate, fructe, fructe de pădure, carne de vânat şi alimente bogate în amidon, în special ovăz. Ca şi în cazul dietei mediteraneene, alimentele bogate în acizi graşi omega şi antioxidanţi se află în fruntea listei, numai că ingredientele dietei nordice nu sunt aceleaşi ca acelea din climatul cald mediteranean.
Din planul alimentar danez destinat unui stil de viaţă sănătos fac parte afinele şi murele – fructe de pădure cultivate în ţările din nordul Europei, napii şi varza – legume care promovează oxigenarea sângelui şi intensifică fluxul sanguin, precum şi carnea slabă – nutriţioniştii danezi promovează consumul de carne de elan, însă ea poate fi înlocuită fără probleme cu preparate din carne de miel. Un aspect care merită menţionat este faptul că motoul dietei mediteraneene este „Moderaţie, nu înfometare“.

Principiile dietei

În nota explicativă dedicată acestui regim alimentar, Claus Meyer oferă celor interesaţi sfaturi care pot fi integrate în orice plan de slăbire, indiferent dacă persoana care adoptă această dietă consumă carne de ren sau de pui ori curcan, mure sau afine. În primul rând, Meyer încurajează consumul de alimente produse la nivel local, în defavoarea celor importate. Astfel, cel care îşi propune să adopte o dietă va fi nevoit să fie creativ în bucătărie. În plus, avantajul este că produsele existente în regiunea în care locuim sunt mult mai proaspete şi în general mai sănătoase decât cele importate din cine ştie ce colţ al lumii.
Claus Meyer susţine că elementul-cheie al dietei îl reprezintă mâncărurile gătite în casă. El sugerează prepararea unor mâncăruri simple, activitate care nu durează mai mult de o oră, acesta fiind secretul pentru regândirea alimentaţiei. Potrivit lui Meyer (părere susţinută şi de nutriţionişti), adăugarea unui element de familiaritate alimentelor consumate are capacitatea de a ajuta oamenii să privească dieta ca pe un nou stil de viaţă, nu ca pe o obligaţie.
Alt principiu al dietei nordice îl reprezintă consumarea unui număr cât mai mare de garnituri. Se pare că acestea sunt secretul unui plan alimentar de succes pe termen lung, singura condiţie fiind ca aceste garnituri să fie preparate acasă, cât mai simplu, din ingrediente proaspete – legume şi foarte multe condimente.
Meyer şi echipa sa de nutriţionişti recomandă, totodată, asezonarea preparatelor şi cu altceva în afară de sare şi piper. Ierburile aromate sunt esenţiale, la fel cum sunt şi condimentele dulci-amărui. Meyer recomandă utilizarea oţetului de orice fel (din mere sau din vin), zeama de lămâie şi iaurtul în locul uleiului, pentru că acestea au proprietatea de a da un gust special preparatelor, fie că ingredientul principal este carnea, fie că este vorba de mâncăruri pe bază de legume.
Principiile enunţate de Claus Meyer sunt menite să împiedice revenirea la un mod de viaţă nesănătos. „Deşi urmaţi dieta nordică, nu sunteţi la regim, asta trebuie să aveţi mereu în minte, acesta este secretul succesului“, a conchis Meyer.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS