11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCombinaţii alimentare periculoase

Combinaţii alimentare periculoase

Vă prezentăm câteva dintre cele mai nereuşite şi chiar periculoase combinaţii din domeniul gastronomiei

Unele alimente sunt considerate a fi mai mult decât benefice pentru sănătate, dar în momentul în care sunt combinate cu anumite preparate sau băuturi pot avea efecte neaşteptate şi nedorite. Pe primul loc într-un clasament al combinaţiilor de acest fel se numără amestecul de alcool şi băuturi energizante. Unul dintre motivele pentru care această combinaţie este periculoasă este faptul că multe dintre băuturile energizante existente pe piaţă conţin deja o anumită cantitate de alcool, tărie care se adaugă la cea a băuturii alcoolice de bază. Foarte multe persoane obişnuiesc să consume alcool diluat cu băuturi energizante – cea mai populară combinaţie fiind cea de whisky şi energizant -, fără să îşi dea seama că acest cocteil poate fi letal. Avertismentul în acest sens vine nu doar din partea medicilor, care susţin că această combinaţie este foarte periculoasă pentru sănătatea inimii, ci şi din partea sociologilor. Aceştia din urmă spun că băutorii de astfel de cocteiluri sunt mai predispuşi riscului de accidentare în timpul stării de ebrietate, dar riscă totodată să contracteze şi boli cu transmitere sexuală din cauza faptului că influenţa alcoolului îi împinge să adopte un comportament sexual care le poate pune în pericol sănătatea.

Ceai şi lapte

Este binecunoscut faptul că ceaiul are numeroase beneficii pentru sănătate, existând studii care au confirmat că el este benefic pentru inimă, întrucât stimulează eliberarea de oxid nitric, substanţă care contribuie la dilatarea vaselor de sânge. Nu la fel de cunoscut este însă faptul că adăugarea de lapte în ceai nu are efecte benefice. Un studiu efectuat de o echipă de cercetători din Germania a descoperit că ceaiul „îmbunătăţit“ cu lapte este lipsit de antioxidanţi, prin urmare nu protejează în nici un fel sănătatea inimii şi a sistemului cardiovascular. Oamenii de ştiinţă au arătat că proteina din lapte numită caseină împiedică eliberarea substanţelor antioxidante pe care le conţine ceaiul. De aceea, dacă sunteţi obişnuit să beţi ceai cu lapte, ar fi bine ca din când în când să renunţaţi la acest cocteil şi să optaţi pentru ceai simplu, pentru a le da antioxidanţilor ocazia de a vă proteja sănătatea inimii.

Alcool cu suc dietetic

Sucul dietetic – respectiv cel în care zahărul este înlocuit cu îndulcitori artificiali – este preferatul persoanelor care doresc să slăbească reducând aportul energetic al băuturilor dulci. Totuşi, deşi aceste sucuri dietetice pot contribui la menţinerea siluetei, dacă sunt consumate împreună cu alcool pot genera efecte adverse negative. Un studiu realizat în Australia a relevat faptul că dacă băuturile care conţin îndulcitori artificiali sunt amestecate cu băuturi alcoolice, absorbţia de alcool va fi mult mai mare decât în mod normal. Prin urmare, concentraţia de alcool din sânge va fi mai mare, chiar și în cazurile în care cantitatea consumată nu este una impresionantă, fapt ce poate genera tot felul de probleme pentru sănătate. 

Lapte de soia şi ouă

Nutriţioniştii recomandă să nu beţi lapte de soia la aceeaşi masă la care aţi mâncat ouă. Acest avertisment se explică prin faptul că produsele pe bază de soia inhibă activitatea proteazei (enzimă necesară pentru digestia proteinelor). Ţinând cont de faptul că ouăle reprezintă o foarte bună sursă de proteine, combinarea acestora cu lapte de soia poate duce la digerarea inadecvată a proteinelor. Mai mult, specialiştii în nutriţie avertizează că, în general, consumul regulat de produse de soia neprocesate poate avea efecte negative asupra pancreasului, acesta fiind organul „responsabil“ cu secreţia proteazei.

Fructe şi fructe de mare

Unele restaurante servesc preparate care conțin fructe de mare și fructe, însă această combinaţie nu este întotdeauna cea mai fericită. De exemplu, strugurii, rodiile şi curmalele fac parte din categoria fructelor care nu se potrivesc deloc cu fructele de mare. Acestea din urmă sunt foarte bogate în proteine, în timp ce fructele menţionate au un conţinut foarte mare de tanin, iar combinaţia dintre cele două tipuri de substanţe fac ca preparatul, oricât de gustos ar fi, să nu fie digerat bine de organism. Amestecul de struguri, rodii sau curmale cu fructe de mare poate da stări de rău fizic, provocând simptome precum greaţă, dureri de stomac şi tulburări de tract intestinal. Prin urmare, medicii şi nutriţioniştii recomandă la unison consumul separat al acestor alimente.

Lapte şi ciocolată

Laptele şi ciocolata nu se potrivesc deloc. Pe de-o parte, laptele este o foarte bună sursă de calciu, în timp ce ciocolata conţine acid oxalic, care inhibă absorbţia calciului, iar combinaţia dintre cele două ingrediente duce la formarea unei substanţe pe care organismul o digeră foarte greu. Din acest motiv, „cocteilul“ de lapte şi ciocolată nu este recomandat persoanelor care au pietre la rinichi, pentru că această categorie de pacienţi trebuie să renunţe la alimentele care conţin oxalat (ca, de exemplu, spanac, broccoli şi soia) şi să consume mai multe alimente care conţin calciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII