20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Miopi la domiciliu

Un studiu recent a demonstrat faptul că durata de timp petrecută de copii în aer liber  se află în directă legătură cu riscul ca aceştia să fie afectaţi de miopie. Potrivit cercetătorilor americani, fiecare oră petrecută de copii în natură în timpul unei săptămâni reduce cu 2% riscul de a suferi de această afecţiune.
În opinia specialiştilor, efectul pozitiv asupra vederii se datorează expunerii la lumina naturală. În acelaşi timp, aceştia sunt de părere că timpul petrecut privind obiecte situate la distanţe mari este un alt un factor-cheie care conduce la o vedere mai bună.
Studiul a fost efectuat asupra a 10.000 de copii şi adolescenţi, de către o echipă de cercetători coordonată de Dr. Justin Sherwin. Specialiştii au constatat că tinerii miopi petrec, în medie, cu 3,7 mai puţine ore în aer liber de-a lungul unei săptămâni în comparaţie cu cei cu o vedere normală.
În opinia cercetătorilor, în zilele noastre, miopia este mult mai răspândită în rândul tinerilor în comparaţie cu incidenţa întâlnită acum 30-40 de ani. Un factor important care a condus la creşterea numărului de cazuri este perioada de timp tot mai mică petrecută de copii în aer liber, expuşi la lumina soarelui.
Din acest motiv, specialiştii recomandă copiilor să petreacă mai mult timp în aer liber: „Creşterea perioadei de timp dedicate activităţii fizice în aer liber ar putea proteja de diabet şi obezitate, reducând, totodată, riscul de a suferi de osteoporoză sau de carenţă de vitamina D“, a adăugat doctorul.

Cauze şi gene

Însă, nu doar timpul petrecut în aer liber are efect asupra vederii. Potrivit unui studiu realizat în Taiwan, utilizarea îndelungată şi prea aproape de ochi a display-urilor telefoanelor mobile şi ale tabletelor afectează ochii, mai ales pe cei ai copiilor care sunt în creştere.
Astăzi, foarte mulți dintre copiii de doi-trei ani au învăţat deja să se joace pe tabletă sau pe telefonul mobil. Utilizarea acestor aparate de la o vârstă atât de fragedă le va afecta treptat vederea.
Alt studiu, realizat de data aceasta de specialiştii de la Duke University Medical Center, conduși de Terri Young, a identificat o genă asociată miopiei la unele populații caucaziene, printre care cea olandeză, britanică şi australiană. De asemenea, o altă echipă de cercetători, coordonată tot de Terri Young, a descoperit şi o a două genă corelată acestui defect de vedere la populaţiile japoneză şi chineză. Pentru studiul lor, oamenii de ştiinţă au analizat ADN-ul a peste 13.414 persoane şi au ajuns la concluzia că „principala vinovată“ este gena „RasGRF1“, cel puţin în cazul populaţiilor caucaziene. De altfel, a precizat Young, această genă a reieşit a fi una fundamentală pentru funcţiile retinei şi consolidarea memoriei vizuale. La chinezi şi japonezi, vinovată de miopie pare a fi însă o altă genă, identificată cu numele „CTNDD2“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS