12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLongevitate pe Terra

Longevitate pe Terra

De multe ori auzim vorbindu-se despre cei mai bătrâni bărbaţi sau cele mai bătrâne femei de pe Terra, însă de puţine ori se ţine cont de faptul că şi animalele au o vârstă. Site-ul de.lifestyle.yahoo.com a realizat un clasament original, care ia în considerare atât vârsta celor mai longevivi oameni de pe planetă, cât şi a animalelor.
Astfel, cea mai longevivă fiinţă umană de pe Terra a fost Jeanne Louise Calment. Născută pe 21 februarie 1875 şi decedată pe 4 august 1997, această doamnă de origine franceză, care a trăit 122 de ani şi 164 de zile, este cea mai longevivă fiinţă umană despre a cărei etate există dovezi certe. Femeia, care a supravieţuit copiilor şi nepoţilor săi, a fost ultima dintre contemporanii noştri care a avut privilegiul să îl cunoască pe Van Gogh, care în 1888 a intrat în magazinul de textile al tatălui său.
Urmează în clasament langusta George, în vârstă de 140 de ani. George a văzut lumina zilei în 1869 şi a fost pescuit din apele Oceanului Atlantic în 1999, el ajungând în cele din urmă în acvariul unui restaurant din New York. După câteva săptămâni, el a fost observat de un activist pentru drepturile animalelor, care l-a achiziţionat pentru suma de 100 de dolari şi l-a eliberat din nou în mare.

Animale vârstnice

Scoicile Geoduck (Pa­nopea abrupta) sunt o specie de moluşte marine şi sunt unele dintre cele mai longevive reprezentante ale regnului animal. Originare din NV Statelor Unite şi Canada, aceste scoici ajung la dimensiuni uriaşe, putând atinge 7,5 kg şi 2 m lungime. Cel mai „vârstnic“ exemplar capturat a avut o vârstă estimată la 168 de ani. Din clasament nu putea lipsi nici balena de Groenlanda. Aceasta este fără îndoială cel mai longeviv mamifer de pe Terra. Trăieşte între 100 şi 200 de ani, însă cercetătorii au descoperit un exemplar în vârstă de 211 ani. Vârsta acestor animale poate fi stabilită cu destul de multă precizie, datorită analizei unor aminoacizi prezenţi în cornee. Lista continuă cu crapul Koi, de origine din Japonia, o specie de peşti ornamentali, întâlniţi în bazinele artificiale sau iazuri decorative. Unele soiuri trăiesc peste 200 de ani. Cel mai bătrân crap Koi a fost Hanako, un peşte care a murit la vârsta de 226 de ani, pe 7 iulie 1977. Ţestoasele sunt, la rândul lor, considerate cele mai longevive vertebrate ale planetei. Din câte se pare, cea mai bătrână broască ţestoasă se numea Adwaita şi avea 255 de ani când a încetat din viaţă, în martie 2006. Meduza Turritopsis nutricula este şi ea prezentă în clasamentul celor mai longevive fiinţe de pe Terra. Această meduză este originară din Caraibe, are un diametru de aproximativ cinci milimetri şi, din câte se pare, ar putea fi singurul animal din lume care deţine secretul tinereţii veşnice. Meduza poate să treacă de la stadiul de adult matur la cel de polip imatur, adică primul stadiu din viaţa unei meduze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU