5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRegimul ideal pentru prevenirea obezităţii

Regimul ideal pentru prevenirea obezităţii

Pentru a-şi demonstra eficienţa, un regim pentru prevenirea obezităţii trebuie să fie bogat în proteine şi sărac în glucide. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu realizat în opt ţări europene de o echipă de cercetători danezi şi publicat în New England Journal of Medicine.
Obiectivul acestui studiu, intitulat „Diogenes“, a fost stabilirea regimului alimentar ideal, capabil să prevină sau să combată obezitatea. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 772 de familii europene, incluzând cel puţin un copil cu vârsta între 5 şi 17 ani, cu o bună stare de sănătate, şi cel puţin un părinte cu vârsta între 18 şi 65 de ani. În urma analizării rezultatelor, s-a constatat că regimul ideal este bogat în proteine şi sărac în grăsimi animale şi în glucide. Potrivit specialiştilor, această dietă include carnea albă, produsele lactate cu un conţinut redus de grăsimi, fasolea verde şi cantităţi mai mici de pâine albă şi orez alb, alimente bogate în glucide. Pentru studiul lor, cercetătorii au selecţionat din familiile monitorizate 938 de părinţi supraponderali sau obezi. De asemenea, la acest studiu au participat şi 827 de copii, dintre care mulţi erau supraponderali.
Urmând acest regim, voluntarii nu au mai avut nevoie să numere caloriile şi au putut să mănânce până la instalarea senzaţiei de saţietate, fără a se îngrăşa.

Diete diferite

Înainte de începerea studiului, adulţii au fost rugaţi să adopte un regim alimentar de 800 de calorii pe zi, timp de opt săptămâni, în timpul căruia au slăbit, în medie, 11 kilograme. Ulterior, ei au fost selecţionaţi, la întâmplare, pentru a urma timp de şase luni unul dintre cele cinci tipuri de regimuri propuse, toate sărace în grăsimi animale. Cercetătorii danezi au dorit în acest fel să identifice cel mai eficient regim care previne îngrăşarea. La final, cea mai eficientă dietă s-a dovedit a fi cea bogată în proteine şi săracă în glucide. Voluntarii care au urmat un regim sărac în proteine şi bogat în lipide au înregistrat cea mai mare creştere în greutate (în medie 1,67 kilograme), comparativ cu voluntarii care au urmat o dietă bogată în proteine şi săracă în glucide (în medie 0,74 kilograme). Studiul a fost coordonat de medicii Thomas Meinert Larsen şi Arne Astrup, de la Universitatea din Copenhaga, şi a beneficiat de o finanţare de 14,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene.
• Delia Pătru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS