13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDraconidele, ploaie de stele

Draconidele, ploaie de stele

Românii care au avut norocul ca în noaptea de sâmbătă spre duminică să aibă deasupra capului un cer senin au putut asista la un fenomen unic: „spectacolul“ Draconidelor, o adevărată ploaie de stele.
Curentul meteoric Draconide – numele este asociat constelaţiei Dragonul sau Draco, grupare de stele dinspre care par a se revărsa meteorii – este unul scurt ca perioadă, producându‑se între datele de 6 și 10 octombrie ale fiecărui an. De ce tocmai atunci? Pentru că exact în acea perioadă, Pământul traversează o zonă cu particule de praf și gheață, urme ale cozii cometei 21P/Giacobini-Zinner. Aceste urme intră în atmosfera Terrei și, din cauza vitezei lor foarte mari (20 km/secundă), la frecarea cu aerul se aprind, rezultând așa-numitele stele căzătoare. De regulă, acest curent meteoric este slab, generând în medie zece meteori pe oră. Însă, au fost ani (de exemplu, 1933 și 1946) când acest curent a produs adevărate furtuni de meteori, ajungând la impresionantul număr de aproximativ 10.000 de meteori pe oră, adică aproape trei meteori/secundă. Maximul curentului pentru acest an pare să fi fost deosebit.
Organizaţia Mondială de Meteori a apreciat că numărul maxim al Draconidelor din acest an s-a situat între 60 și 600 de meteori pe oră. Din păcate, s-a estimat că numărul de stele căzătoare a fost diminuat de lumina produsă de cea mai mică Lună Plină a anului (care va avea loc pe 12 octombrie).
Românii care locuiesc în zone unde cerul a fost senin în acea noapte au avut şansa de a asista la ploaia de stele oferită de Draconide. Fenomenul a putut fi observat din întreaga Europă, dar şi din partea de vest a Asiei, însă România a fost „perfectă pentru observarea acestui eveniment“, după cum a anunţat Jeremie Vauboillon, specialist în predicţii în cadrul Observatorului Astronomic din Paris.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII