8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCenzură pe peliculă

Cenzură pe peliculă

De-a lungul timpului, au fost lansate filme care au ajuns pe marile ecrane doar după ce au fost cenzurate serios, pentru a nu şoca opinia publică.  
Site-ul it.cinema.yahoo.com a trecut în revistă unele dintre cele mai cenzurate pelicule din istorie. Lista începe cu legendarul „Ultimul tango la Paris“, al lui Bernardo Bertolucci din 1972. Deşi au trecut multe decenii de la lansare, atunci când vorbim de cenzură, gândul ni se duce imediat la pelicula  lui Bertolucci, cu Marlon Brando şi Maria Schneider, în rolurile principale. Se spune că filmul s-a născut din fanteziile erotice ale lui Bertolucci, care e şi scenaristul peliculei. Într-o noapte, regizorul a visat că întâlneşte o femeie superbă pe stradă şi că face sex cu ea fără să o cunoască. Într-unul dintre cele mai controversate filme din toate timpurile, Marlon Brando este un văduv american, care începe o relaţie pasională cu o franţuzoaică. Filmul a fost criticat pentru ideea de violenţă şi tortură emoţională, iar scena de sex dintre Brando şi Maria Schneider întrece orice limită. Din cauza acestui film, câteva guverne au fost nevoite să-şi reevalueze cenzura. De altfel, acest film a împărţit criticii în două tabere: cei care îl consideră o exhibare gratuită de acte şocante şi cei care îl includ pe lista capodoperelor.
„Nimic nou pe frontul de Vest“, din 1930, al lui Lewis Milestone, considerat o peliculă-simbol a pacifismului şi antimilitarismului, a fost unul dintre primele filme din istorie capabil să stârnească discuţii aprige. Lansat exact în anii în care nazismul începea să cucerească din ce în ce mai mult teren în Germania (filmul a fost lansat în  1930, iar Hitler a preluat puterea în 1933), filmul lui Milestone a fost boicotat de nazişti, care au ajuns să împrăştie şobolani prin sălile de cinematograf pentru a-i speria pe spectatori.  

Filme periculoase

Legendarul film cu gangsteri „Scarface“, din 1932, al lui Howard Hawks, este „mic copil“ în comparaţie cu pelicula cu acelaşi nume din anii ’80, semnată de Brian De Palma. Cu toate acestea, la data lansării, în 1932, pelicula lui Hawks a fost interzisă în cinci state şi cinci oraşe americane. Din câte se pare, autorităţile din domeniu au considerat că filmul era un „omagiu adus crimei“. În schimb, în anii dificili, de criză economică, filmul părea să omagieze exact gangsteri ca Al Capone şi „colegii“ săi de breaslă. Aşadar, mai degrabă avem de-a face cu o cenzură morală, şi nicidecum generată de violenţa explicită, care îşi face mult mai mult simţită prezenţa în filmul din 1983, cu Al Pacino în rol principal.
Lista continuă cu „Toba de tinichea“, din 1979, a lui Volker Schlöndorff, o adaptare a celebrului roman cu acelaşi nume al lui Günter Grass. Filmul şi-a adjudecat premiul Palme d’Or, în cadrul celei de-a 32 ediţii a Festivalului de la Cannes şi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Din câte se pare, toate aceste premii nu au fost de ajuns, pelicula fiind interzisă în diferite ţări, precum Canada, din cauza unei scene de sex în care erau implicaţi minori.  

Realism extrem

Din enumerarea site-ului italian nu putea lipsi pelicula „Cannibal Holocaust“ (1980), al lui Ruggero Deodato. Filmul prezintă povestea antropologului Harold Monroe, care pleacă în jungla din America de Sud pentru a afla ce s-a întâmplat cu echipajul unui film, dispărut cu două luni în urmă în timp ce realiza un documentar despre triburile de canibali din inima pădurilor tropicale. Cu ajutorul a doi ghizi locali, profesorul Monroe găseşte rămăşiţele echipajului şi câteva înregistrări din timpul călătoriei. Filmul a fost cenzurat nu doar din cauza scenelor de violenţe asupra oamenilor, dar şi pentru cele asupra animalelor. Din cauza realismului său extrem,  „Cannibal Holocaust“ a fost definit ca fiind „cel mai violent film din istoria cinematografiei“, dar a fost şi cel mai cenzurat.
Lista continuă cu controversatul film al lui D. W. Griffith, „Naşterea unei naţiuni“ („The Birth of a Nation“), lansat în 1915, care este de referinţă în istoria cinematografiei.
Totuşi, din cauza rasismului său explicit, „Naşterea unei naţiuni“ este considerat drept unul dintre cele mai discriminatorii filme făcute vreodată. Pelicula cuprinde o istorie extrem de subiectivă a Războiului Civil, a reconstrucţiei şi a ascensiunii Ku Klux Klan. Filmul a cauzat revolte în diferite oraşe americane şi a fost interzis în altele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU