22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinKryptos, misterul din curtea CIA

Kryptos, misterul din curtea CIA

Unul dintre misterele CIA rămase încă nerezolvate nu se referă la cine ştie ce crime din America Centrală, lovituri de stat sau dosare secrete legate de vreun război în care au fost implicate Statele Unite

Potrivit www.ditadifulmine.com, acest mister se găsește chiar în curtea CIA şi este vorba de Kryptos, o sculptură care se află în faţa cartierului general al agenţiei din Virginia. Ridicată în 1990, Kryptos este o sculptură care reproduce o serie de litere care ar ascunde un cod secret. „Misiunea noastră este de a descoperi secrete. Iar această sculptură este plină de secrete şi nu şi-a dezvăluit încă ultimul său mister“, spune Toni Hiley, directorul Muzeului CIA. Este uşor de imaginat că de 20 de ani, zeci de persoane şi-au încercat norocul în descoperirea soluţiei codului cifrat, ascuns în spatele sculpturii. Pentru unii s-a transformat chiar într-o obsesie. Datorită eforturilor depuse de „descifratori“, deocamdată, se ştie sigur doar că există trei pasaje, care au o lungime totală de 768 de caractere şi că un al patrulea pasaj se ascunde încă printre litere.
Jim Sanborn, creatorul lui Kryptos şi al enigmelor sale, aşteaptă cu tot mai multă nerăbdare ca acest ultim pasaj să fie descoperit. „Credeam că acest cod va putea fi «spart» imediat“, spune Sanborn, care recunoaşte că a obţinut un efect nedorit în urma sculpturii sale: este vizitat frecvent de persoane care sunt convinse că au rezolvat cea de-a patra enigmă. Iată de ce Sanborn a pus la dispoziţia New York Times o parte din soluţie. Între caracterele 64 şi 69 din seria finală de litere apare următoarea secvenţă: „NYPVTT“. Decriptată corect, această secvenţă s-ar citi „BERLIN“.
Cu siguranţă, această informaţie nu va fi de prea mare ajutor pentru curioşii care depun eforturi pentru a descifra mesajul, compus din alte 91 de litere. „Să avem câteva litere acolo unde ştim că ar trebui să se afle acestea ar putea fi o informaţie extrem de preţioasă“, a explicat Elonka Dunin, un designer de jocuri video, care administrează site-ul dedicat sculpturii Kryptos.

Povestea sculpturii

Povestea sculpturii Kryptos s-a născut la sfârşitul anilor ’80, când CIA a decis să îşi extindă cartierul general în Virginia şi a cerut unui artist să facă propuneri pentru un monument situat în faţa intrării în clădire. Sculptura trebuia să „genereze sentimente de speranţă şi stare de bine“. Sanborn a luat legătura cu Edward Scheidt, un fost analist de coduri al CIA, ieşit între timp la pensie, care l-a ajutat cu crearea codului care urma să fie inserat în sculptură. Primul pasaj spune: „Between subtle shading and the absence of light lies the nuance of iqlusion“. Cuvântul „iqlusion“, greşit în mod intenţionat, a fost inserat voit pentru a rezolva soluţionarea primei enigme. Cel de-al doilea pasaj conţine latitudinea şi longitudinea cartierului general al CIA, cu întrebarea: „Does Langley know about this? They should: it’s buried out there somewhere. X Who knows the exact location? Only WW“. Iniţialele „WW“ se refereau la William Webster, fostul şef al CIA care a primit o cheie de descifrare a mesajului.
Al treilea pasaj, şi acesta cu erori intenţionate, se referă la Howard Carter, un cunoscut egiptolog, în momentul deschiderii mormântului lui Tutankhamon: „Slowly, desparatly slowly, the remains of passage debris that encumbered the lower part of the doorway was removed. With trembling hands I made a tiny breach in the upper left-hand corner. And then, widening the hole a little, I inserted the candle and peered in. The hot air escaping from the chamber caused the flame to flicker, but presently details of the room within emerged from the mist. x Can you see anything? Q“.

Misterul celui de-al patrulea pasaj

Textul care cuprinde al patrulea mesaj e cel mai scurt. Deşi are doar 97 de litere, el a rămas o enigmă. În noiembrie 2010, când sculptura a împlinit 20 de ani, iar autorul ei 65, Sanborn a dat indiciul spre rezolvare. Artistul ar mai fi spus cu umor că la nevoie, peste zece ani, va mai da un indiciu, însă nu este atât de sigur că va mai trăi atâtea decenii până când puzzle-ul va fi rezolvat. Oricum, în cazul în care aşa ceva s-ar întâmpla, se pare că mai există cineva care cunoaşte câteva litere şi poate ajuta la dezlegarea ghicitorii, mai departe. Acest al patrulea pasaj este responsabil şi de apariţia a numeroase teorii ale conspiraţiei. Unii spun că este vorba de un mesaj masonic sau de un teribil secret. Mai mult chiar, au existat voci care au pretins că nici măcar Sanborn nu ştie soluţia. Oricum ar fi, cert este că cele 91 de litere finale nu sunt însă totul. Odată desluşit ultimul mesaj, toate cele patru, împreună, dau o nouă sarcină de rezolvat, astfel că Kryptos va rămâne în continuare o provocare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII