16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimente pentru moral

Alimente pentru moral

Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Cambridge, în colaborare cu colegii lor de la CNR din Catanzaro, oordonați de Luca Passamonti, a demonstrat faptul că alimentaţia influenţează nu doar sănătatea fizică, ci şi stările sufleteşti

Atunci când alimentaţia este deficitară, creşte riscul de apariţie a crizelor de nervi şi scade puterea de autocontrol, se arată în studiul citat de tgcom.it. În opinia specialiştilor din echipa britanico-italiană, cheia o reprezintă triptofanul. Acesta este un aminoacid esenţial, ce nu poate fi produs la nivelul organismului uman, dar care însă joacă un rol extrem de important în producerea proteinelor. Totodată, triptofanul este vital pentru producerea unor neurotransmiţători precum serotonina şi melatonina. În acest sens, studiile de specialitate au relevat faptul că nivelul scăzut de serotonină poate duce la apariţia depresiilor şi a insomniilor. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au lucrat cu două grupuri diferite de voluntari, în două perioade diferite. În prima fază, unul dintre grupurile de voluntari a consumat alimente cu un conţinut scăzut de triptofan. Apoi, aceştia au fost solicitaţi să vizioneze o serie de fotografii, în timp ce creierul lor era monitorizat. O acţiune similară s-a realizat şi cu cel de-al doilea grup de voluntari, care a primit alimente bogate în triptofan. Cercetătorii au constatat că în primul caz nivelul scăzut de serotonină a făcut ca zonele cerebrale legate de emoţii să interfereze cu cele legate de raţionalitate. Din acest motiv, subiecţii erau mai tensionaţi şi mai predispuşi la crize de furie. În schimb, în al doilea caz, nivelul de serotonină asigura controlul raţional şi în acelaşi timp ţinea în frâu emoţiile. Nutriţioniştii au menţionat că doza optimă de triptofan este de 350 mg/zi. Acesta se găseşte în ciocolată, brânză, peşte, carnea de porc, de vită, de pui, de curcan, nuci, arahide şi cacao.

Grăsimi pentru fericire

Mâncărurile grase au fost dintotdeauna luate în vizor de dietologi şi nutriţionişti. Cu toate acestea, şi astfel de alimente au beneficiile lor, ele fiind capabile să contribuie la buna dispoziţie şi să combată momentele de depresie. Cel puţin acestea sunt concluziile unui studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Leuven (Belgia), coordonaţi de medicul Lukas Van Oudenhove. Pentru studiul lor, oamenii de ştiinţă au examinat mai mulţi voluntari, care nu erau obezi şi se bucurau de o stare bună de sănătate. După ce au asimilat o cantitate consistentă de grăsimi, subiecţii s-au demonstrat a fi mai veseli. În opinia specialişilor, asimilarea de lipide (grăsimi) poate influenţa celulele nervoase care reglează emoţiile, inducând stările sufleteşti pozitive. Pentru a-şi verifica teoria, cercetătorii au cerut subiecţilor să consume o soluţie cu nivel ridicat de grăsimi, constatând că aceasta reduce activitatea respectivelor celule şi contribuie la creşterea moralului. În opinia lui Van Oudenhove, aceste rezultate reabilitează mâncărurile grase, care uneori se pot demonstra aliaţi ai sănătăţii. La fel de adevărat este însă că, atunci când sunt consumate în exces, orice efect pozitiv se anulează.

Lupta împotriva depresiei

Potrivit unui studiu realizat recent de medicii de la Spitalul McLean, din cadrul Universităţi Harvard, anumite alimente au efect antidepresiv, având aceleaşi reacţii asupra organismului precum medicamentele recomandate de obicei persoanelor depresive. Pentru studiul lor, cercetătorii coordonaţi de Bill Carlezon au aplicat aceleaşi metode de cercetare folosite pentru descoperirea a numeroase tratamente antidepresive, împărţind cobaii în două grupuri şi administrând primului grup două tipuri de substanţe care se găsesc în alimentație: acizi graşi Omega-3, pe care organismul nu-i poate produce în cantitate suficientă, şi uridină, care stimulează producerea energiei în organism. Concomitent, celălalt grup de şoareci a primit medicamente antidepresive. Experimentele au demonstrat că acizii graşi Omega-3 au dat rezultate după o lună, iar uridina a fost eficientă atâta timp cât cobaii au fost alimentaţi ca atare. De asemenea, s-a observat că atunci când cele două substanțe sunt administrate simultan, în interval de zece zile se văd aceleaşi reacţii precum la şoarecii care au primit medicamente antidepresive clasice. Printre alimentele bogate în acizi graşi Omega-3 şi uridină se numără somonul, sfecla de zahăr, produsele din soia sau nucile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS