21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMituri false despre păr

Mituri false despre păr

De-a lungul timpului au existat fel de fel de mituri despre podoaba capilară, care nu şi-au demonstrat însă valabilitatea

Părul reprezintă mai mult decât oricând o adevărată carte de vizită, care contribuie consistent la prima impresie pe care ne-o facem despre cineva. Tocmai din acest motiv, de-a lungul timpului au apărut fel de fel de mituri, care însă nu şi-au demonstrat niciodată valabilitatea, relatează it.lifestyle.yahoo.com. Profesorul Daniele Campo, de la Istituto Ortodermico din Roma, a încercat să înlăture câteva dintre aceste mituri despre podoaba capilară. De exemplu, se spune că, dacă ne tundem părul scurt, acesta va deveni mai viguros şi va creşte mai rapid. „Acest mit este cât se poate de fals. În primul rând, firul de păr este alcătuit dintr-o masă mai mult sau mai puţin omogenă de celule keratinizate şi, ca atare, nu are în interior limfă, care prin tăiere devine mai viguroasă. În plus, părul tuns foarte scurt, mai ales în timpul verii, este contraproductiv, pentru că foliculul este afectat de radiaţiile ultraviolete. În acest fel, se îndepărtează protecţia naturală a părului, iar soarele ajunge direct, cu tot cu efectele sale negative“, a explicat specialistul. De asemenea, multă lume este tentată să creadă că vârfurile despicate se pot repara într-un fel sau altul, fapt infirmat categoric de specialist. „Nu este deloc adevărat. Vârfurile despicate trebuie tăiate, chiar dacă astăzi există în comerţ măști protectoare, care nu au însă efecte reparatorii“.

Păreri şi impresii

Multe doamne şi domnişoare sunt convinse că pieptănatul frecvent al părului este benefic pentru podoaba capilară. „În primul rând, trebuie să evitaţi coafurile care necesită o «constrângere» a părului. Coada de cal, bentiţele, împletiturile mult prea strânse ar putea determina afectarea firului de păr şi a foliculului acestuia, ducând în final la chelire. De asemenea, trebuie menţionat că pieptănatul nu trebuie să fie prea energic, pentru că ar putea afecta părul. Mai bine folosiţi perii sau piepteni cu dinţi lungi şi nu de lemn, pentru că doar vor deteriora mai mult părul. Cel mai bine optaţi pentru modelele de os sau de plastic“, a recomandat specialistul.
O altă convingere destul de răspândită este cea conform căreia putem încărunţi sau chiar albi peste noapte. „Lucrurile se petrec mai degrabă astfel: la început, încărunţirea are loc treptat şi pe neobservate, până când respectiva persoană devine conştientă de acest lucru. Atunci când părul alb ajunge să fie majoritar, se naşte impresia că respectivul a albit sau a încărunţit peste noapte“, a explicat specialistul. De asemenea, multă vreme a existat convingerea că, dacă rupi un fir de păr cărunt, în locul său vor creşte două. „Nu există nici un argument ştiinţific pentru această teorie“, a comentat Campo.
Un alt mit spune că persoanele care chelesc moştenesc asta pe linie maternă. „Sunt implicaţi cu siguranţă şi factorii ereditari, însă nu există diferenţă între linia maternă şi linia paternă. Cert e  că «vina» poate aparţine oricăruia dintre părinţi“.

Convingeri greşite

De asemenea, multă vreme a existat convingerea că mătreaţa este… contagioasă. Este inutil să mai precizăm că mătreaţa nu are un caracter contagios. Cu toţii suntem purtători ai microorganismului care provoacă aceste inestetice particule albe, numai că la unele persoane este mai activ decât la altele.
Un alt mit, cel puţin la fel de absurd, este cel conform căruia dacă ne tundem părul atunci când este lună plină, acesta va creşte mai frumos şi mai viguros.
Specialistul are însă unele dubii. „Eu aş fi tentat să cred că nu este adevărat chiar dacă la un moment dat a fost publicat un studiu care pare să fi descoperit legătura între creşterea părului şi fazele lunare. Este, cu siguranţă, o temă care merită aprofundată“, a spus specialistul italian.
Vopsitul părului pe perioada sarcinii poate avea repercusiuni negative şi asupra fătului. „Nu este deloc adevărat, mai ales că vopselele care există acum sunt foarte sigure“, a explicat Campo.
O altă convingere mai mult decât răspândită este cea conform căreia spălatul zilnic al podoabei capilare poate duce la degradarea şi căderea părului. Adevărul este însă că spălatul zilnic pe cap nu usucă şi nu deteriorează părul, însă folosirea unui şampon nepotrivit poate avea astfel de consecinţe. De exemplu, dacă aveţi  părul uscat, vă puteţi spăla pe cap în fiecare zi, cu condiţia să folosiţi un şampon adecvat şi să nu uitaţi nici de balsam.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU